Σήμερα θα μιλήσω για τη δύναμη του υποσυνείδητου. Ο τρόπος που σκέφτεται, αισθάνεται και πιστεύει ένας άνθρωπος καθορίζει τη σωματική και ψυχική του κατάσταση, καθώς και τις συνήθειες του. Το υποσυνείδητο είναι δεκτικό στις υποβολές. Δεν κάνει συγκρίσεις ή αντιπαραθέσεις, δεν επιχειρηματολογεί ούτε διερευνά τα πράγματα. Αυτό που κάνει είναι ότι αντιδρά με βάση τις εντυπώσεις που του δίνονται από το υποσυνείδητο. Αν πεις σε ένα παιδάκι ότι ο λύκος θα το φάει, χωρίς το παιδάκι να αμφισβητήσει αυτό που του λες, θα θεωρήσει ότι ο λύκος θα τον φάει. Η λεγόμενη υποβολή. Δηλαδή μια γνώμη, μια σκέψη, μια ιδέα που μας λέει κάποιος μπορεί να γίνει αποδεκτή σε εμάς χωρίς κόπο, ειδικά τα πρώτα χρόνια της ζωής μας. Η αυθυποβολή είναι μια υποβολή μιας συγκεκριμένης άποψης προς τον Εαυτό μας!

Για παράδειγμα, ένας άνθρωπος που θέλει να μιλήσει σε κόσμο, αλλά ντρέπεται! Πριν μιλήσει σκέφτεται ότι δεν θα τα καταφέρει νιώθει αμηχανία, ντροπή ανασφάλεια, ανεβαίνει στη σκηνή, λιποθυμά! Γιατί; Γιατί το υποσυνείδητο δέχτηκε αυτές τις αρνητικές υποβολές σαν αίτημα και έκανε τις απαραίτητες διεργασίες ώστε να εκδηλωθούν και να γίνουν πραγματικότητα. Οι σιωπηλές σκέψεις φόβου διαμόρφωσαν το συναισθηματικό υπόβαθρο. Από νηπιακή ηλικία όπως προανέφερα δεχόμαστε πολλές αρνητικές υποβολές. Καθώς δεν γνωρίζουμε πώς να τις εξουδετερώσουμε τις αποδεχόμαστε.

  • Πρόσεχε, μην αρρωστήσεις.
  • Μην εμπιστεύεσαι εύκολα!
  • Θα αποτύχεις.
  • Να παντρευτείς.
  • Να κάνεις παιδιά μέχρι τα 30.
  • Μη δείχνεις αδυναμίες.

«Οι υποβολές από μόνες τους δεν έχουν καμία δύναμη πάνω μας»

Και πάει λέγοντας. Αυτά όλα γίνονται σχήματα συμπεριφοράς που επιφέρουν περιορισμούς στη ζωή μας. Αυτό λοιπόν που χρειάζεται να κατανοηθεί είναι ότι οι υποβολές από μόνες τους δεν έχουν καμία δύναμη πάνω μας. Η μόνη τους δύναμη είναι αυτή που τους δίνουμε εμείς με τις σκέψεις μας. Έχουμε την επιλογή να μην τις υιοθετήσουμε ως δικές μας σκέψεις και έχουμε και την επιλογή να τις υιοθετήσουμε. Το υποσυνείδητο έχει άπειρη σοφία! Μην εμμένεις στις πεποιθήσεις που αφαιρούν από τη σοφία των άπειρων δυνατοτήτων που υπάρχουν για εσένα. Αντί να δημιουργούμε μπερδεμένες σκέψεις που δεν οδηγούν πουθενά, αδειάζουμε το νου, χαλαρώνουμε δημιουργώντας πίστη ότι θα μας αποκαλυφθεί η λύση όσο λειτουργούμε προς όφελος μας και για καλό μας. Το καλό είναι καλό. Δεν αμφισβητείται. Αν κάνουμε καλό προς τον Εαυτό μας, κάνουμε καλό και προς όλο τον κόσμο. Όσο θεραπεύομαι από πεποιθήσεις και καθαρίζω τόσο περισσότερο βλέπω καθαρά μέσα στους άλλους. Τι κερδίζω; Υγεία! Αν αξίζει; Άπειρα! Αν κάποιος σε βρίσει, άκου αυτόν που σε βρίζει. Αυτός βρίζει. Αυτός δηλώνει ποιος είναι. Αν κάποιος με πονηρό τρόπο προσπαθεί να εκμαιεύσει κάτι από εσένα, αυτός είναι ο πονηρός. Δες τι κάνει, αναγνώρισε ποιος είναι. Σου παρουσιάζεται. Εσύ να εμμένεις στην αλήθεια σου! Δεν υπάρχει πιο σπουδαίο από την αλήθεια! Αν οι άλλοι δεν μπορούν, μην ταυτιστείς, ίσα ίσα διαχώρισε τον Εαυτό σου από όσους δεν μπορούν και παρατήρησε τους. Άστους να λένε αυτά που πιστεύουν. Χάρη σου κάνουν. Αρκεί να έχεις την ικανότητα της επίγνωσης.

«Ο μόνος τρόπος να εξοργιστούμε είναι μέσα από τις ίδιες μας τις σκέψεις»

Οι βασικές αιτίες αποτυχίας είναι η έλλειψη πίστης καθώς και η υπερβολική προσπάθεια. Όταν κατανοήσουμε πως αποκτάται η αυτοπεποίθηση, όταν μάθουμε πώς λειτουργεί το υποσυνείδητο, τότε θα έχουμε συνειδητοποιήσει ότι οι καλές και οι κακές ιδέες είναι προγράμματα. Η συναισθηματική ωρίμανση είναι για εμένα το μεγαλύτερο αγαθό που μπορούμε να αποκτήσουμε. Αλάνθαστος άνθρωπος δεν υπάρχει. Άνθρωπος ωστόσο που παραδέχεται τα λάθη του, που αναλαμβάνει την ευθύνη των λαθών του και που αντιμετωπίζει τις πράξεις του και τις συνέπειες αυτών λέγεται άτομο που εξελίσσεται. Δεν φοράει μάσκες, δεν χωράει σε προσωπεία. Έτσι λοιπόν στην πραγματικότητα δεν μπορεί να μας ενοχλήσει κάτι ή κάποιος αν εμείς δεν του το επιτρέψουμε. Ο μόνος τρόπος να εξοργιστούμε είναι μέσα από τις ίδιες μας τις σκέψεις. Ας υποθέσουμε ότι θυμώνετε με κάποιον. Πρώτο στάδιο, σκέφτομαι αυτό που λέει. Δεύτερο στάδιο, σκέφτομαι ότι αξίζει να θυμώσω με αυτό που λέει και επιτρέπω να αναπτυχθεί μέσα μου το συναίσθημα της οργής. Τρίτο στάδιο, ενεργώ, μιλώ και φέρομαι με τρόπο ανάλογο με το δικό του. Επομένως σκέψη, συναίσθημα, αντίδραση και δράση όλα συμβαίνουν μέσα στον νου παράλληλα. Όταν ωριμάζεις συναισθηματικά, ακούς τι λέει ο άλλος και δεν αντιδράς επιθετικά στην κριτική ή στο μίσος που διακρίνεις ότι έχει το άλλο άτομο. Νιώθεις ότι αν το κάνεις θα χρειαστεί να κατέβεις επίπεδο σε πιο χαμηλές δονήσεις για να γίνεις ένα με την ενέργεια την αρνητική του άλλου.

«Όπως η ευτυχία αγαπάει τη συντροφιά, έτσι και η δυστυχία!»

Όπως έχει πει ο πατέρας της ψυχανάλυσης Σίγκμουντ Φρόιντ, η αγάπη εμπεριέχει κατανόηση, καλή θέληση και σεβασμό στην αξία του άλλου. Όση περισσότερη αγάπη εκπέμπουμε τόση περισσότερη αγάπη επιστρέφει σε εμάς. Όταν τραυματίζουμε το εγώ του άλλου χάνουμε πρωτίστως εμείς. Όπως η ευτυχία αγαπάει τη συντροφιά, έτσι και η δυστυχία! Αν ένας άνθρωπος έχει μένος μέσα του δεν μπορεί να κάνει παρέα με ευτυχισμένους ανθρώπους. Όπως και αντίστροφα. Αντί να αντικρούσουμε ένα θυμωμένο άτομο, τον συγχωρούμε όχι γιατί νιώθουμε ανώτεροι, αλλά γιατί κατανοούμε ότι μέσα του το άτομο αυτό υποφέρει! Η εκδίκηση δεν είναι κάτι που πράττει προς κάποιον άλλον, τον Εαυτό σου βλάπτεις. Από εσένα στερείς την ενέργεια που θα είχες να ξοδέψεις προς δικό σου ανώτερο όφελος, σε ένα χαμηλότερο πεδίο εξάρτησης που ζει το πονόσωμα και οι περιορισμοί.

Χωρίς προσπάθεια προσκάλεσε τον Εαυτό σου να παρατηρήσει ποιες σκέψεις έχεις στο μυαλό σου εδώ και τώρα! Αναλογίσου το γιατί σκέφτεσαι αυτό που σκέφτεσαι και παρατήρησε πόσο κοντά ή μακριά βρίσκεσαι από το αποτέλεσμα αυτής της σκέψης. Μετά γράψε σε ένα χαρτί τι θα μπορούσες να κάνεις για να πλησιάσεις το αποτέλεσμα. Σκέψη, συναίσθημα, πράξη συνδέονται. Κάνε τον χρόνο φίλο σου, όχι εμπόδιο. Μην τον χαραμίζεις! Λειτούργησε παράλληλα μαζί του, αξιοποίησε τον ως μεγαλείο. Η αγάπη θεραπεύει! Η αποδοχή ανυψώνει! Η συγχώρεση γαληνεύει! Όσο αυτά τα στοιχεία τα μεγαλώνεις μέσα σου, υπηρετείς ένα σπουδαίο έργο! Ζεις για να συνεισφέρεις στην ανθρωπότητα ευημερία!

Διαβάστε επίσης:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ