Κάθε εβδομάδα ο Ψυχοθεραπευτής/Σεξολόγος Dr. Γιώργος Λάγιος απαντά στις ερωτήσεις των αναγνωστών στο περιοδικό ΟΚ!

Η ερώτηση της Στεφανίας

«Είμαι 35 ετών και είμαι σε σχέση τους τελευταίους 6 μήνες με έναν συνομήλικό μου άντρα. Τα πάμε καλά και κάνουμε όνειρα για το κοινό μας μέλλον. Δεν έχουμε ακόμα ξεκινήσει να μένουμε μαζί αλλά είναι στα άμεσα σχέδιά μας, Το πρόβλημά μου ξεκίνησε τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Η πρώην σύντροφός του, με την οποία έχει χωρίσει εδώ και 10 μήνες, έχει αρχίσει να γίνεται ιδιαίτερα ενοχλητική. Την έχω δει να κάθεται κάτω από το σπίτι μου στο αυτοκίνητό της και να κοιτάζει προς το διαμέρισμά μου, ενώ το ίδιο κάνει και στο δικό του σπίτι, όπως μου έχει πει ο ίδιος. Του στέλνει μηνύματα, τον παίρνει τηλέφωνο και όταν τελικά την μπλόκαρε άρχισε να τον καλεί από άλλους αριθμούς. Δεν ξέρω τι να κάνω γιατί αισθάνομαι ότι η κατάσταση δεν ελέγχεται πια. Σκέφτηκα να καλέσω την αστυνομία αλλά ο σύντροφός μου είπε να κάνουμε υπομονή μήπως ηρεμήσει από μόνη της. Αναρωτιέμαι κάποιες στιγμές μήπως εκείνος κολακεύεται από αυτό που συμβαίνει».

Ο Dr. Γιώργος Λάγιος, Ψυχοθεραπευτής/Σεξολόγος, www.georgelagios.gr, www.instagram.com/glagi0s.

Τι λέει ο ειδικός;

Αγαπητή Στεφανία,
Αυτό το θέμα είναι πολύ σοβαρό γιατί υπάρχει πολύ ρεαλιστικός και άμεσος κίνδυνος. Συνήθως τα άτομα που είναι stalkers δεν συνετίζονται εύκολα, διότι δεν μπορούν να σκεφτούν λογικά, έστω και προσωρινά.

Το stalking δεν περιορίζεται μόνο στην παρακολούθηση, μπορεί να λάβει αρκετές μορφές. Όμως το να παρεμβαίνει ένα άτομο στη ζωή μας, χωρίς τη συναίνεσή μας, με οποιονδήποτε τρόπο, όπως, για παράδειγμα, με το να βρίσκεται έξω από το σπίτι μας, με το να εμφανίζεται ξαφνικά μπροστά μας, με το να μας φοβίζει ξαφνικά με μια πληροφορία ή την παρουσία του, είναι κάτι αρκετά επικίνδυνο. Ξεκινάω έτσι γιατί ενώ αντιλαμβάνομαι ότι ίσως ο σύντροφός σου θεωρεί πως η καλύτερη λύση είναι να κατευναστεί από μόνο του όλο αυτό, θα πρέπει να εξετάσουμε αν αυτό σε καλύπτει.

Τα άτομα που φοβούνται την εγκατάλειψη δεν μπορούν να τη δεχτούν εύκολα. Πολλές φορές πλάθουν ένα σενάριο κατά το οποίο κάποιος έχει παίξει μαζί τους, τους έχει κοροϊδέψει, τους έχει χρησιμοποιήσει και δεν μπορούν να το δεχτούν. Επίσης, σε μια πλασματική πραγματικότητα, πιστεύουν ότι η σχέση τους έχει κάνει απλά μια προσωρινή παύση και ο σύντροφός τους θα επιστρέψει σύντομα. Δεν μπορούν να πιστέψουν, ούτε να κατανοήσουν ότι έχει τελειώσει η δική τους σχέση. Δεν μπορούν να διανοηθούν πως υπάρχει ένα άλλο άτομο στη ζωή τους. Αυτή η έλλειψη κατανόησης για αυτό που συμβαίνει οδηγεί σε μια παράνοια.

Παραληρητικές σκέψεις έρχονται στο μυαλό τους και επειδή επιμένουν εμμονικά, ο μοναδικός τρόπος ανακούφισης είναι να αποκτήσουν περισσότερη πληροφορία και περισσότερο έλεγχο σε αυτό που συμβαίνει. Σε αυτό, βέβαια, υπάρχουν βαθμίδες. Πολλές φορές για πλάκα πολλοί από μας έχουμε πάει να παρακολουθήσουμε έναν πρώην ή κάποιον που βγαίνουμε, είτε γιατί δεν πιστεύουμε αυτό που μας είπε είτε γιατί θεωρούμε πως, ακόμα κι αν είμαστε κάτω από το σπίτι του, αυτή η εγγύτητα μας δίνει μια ανακούφιση. Φυσικά όλες αυτές οι συμπεριφορές δείχνουν πως απομακρυνόμαστε από τη λογική σκέψη.

Δεν θα ξεχάσω μια θεραπευόμενή μου που πήγαινε κάθε βράδυ κάτω από το σπίτι του πρώην της ενώ είχαν χωρίσει δύο χρόνια. Δεν μπορούσε να δεχτεί πως αυτός συζούσε με μια άλλη και πήγαινε από κάτω, παρακολουθούσε τα πάντα και έκλαιγε. Θεωρούσε πως δεν αγαπάει πραγματικά αυτή τη γυναίκα και πως μόλις τη βαριόταν θα επέστρεφε. Φυσικά αυτή ήταν μια ιστορία που συνέβαινε μόνο μέσα στο μυαλό της.

Η άρνηση που είχε να δεχτεί την πραγματικότητα της κόστισε τη δουλειά της, διότι το μοναδικό της μέλημα ήταν να ξέρει πού βρίσκεται όλη μέρα ο πρώην σύντροφός της. Είχε χάσει τον ύπνο της, είχε χάσει πολλά κιλά και πλέον είχε χάσει τον εαυτό της. Ένας χωρισμός πολλές φορές είναι τόσο επώδυνος που μπορεί να ενεργοποιήσει τραύματα από το παρελθόν κι αν τα παραμελήσουμε κινδυνεύουμε σοβαρά να αποκτήσουμε πολλών ειδών ψυχικές διαταραχές.

Το άγχος, ο θυμός και η θλίψη γίνονται καθημερινά συναισθήματα, οδηγώντας το άτομο σε διαστρεβλωμένη εικόνα του εαυτού του και της πραγματικότητας. Επειδή αναρωτιέσαι αν τυχόν η συμπεριφορά του συντρόφου σου δείχνει πως ίσως να υπάρχει κάτι ακόμα μέσα του που τη θέλει πίσω, θα πρέπει να κάνεις μια σαφή τοποθέτηση στο πώς θα ήθελες να διαχειριστείτε μαζί ως ζευγάρι αυτό το θέμα.

Η γνώμη μου είναι πως εφόσον εξακολουθεί να στέλνει μηνύματα και να βρίσκεται κάτω από το σπίτι, θα πρέπει να το καταγγείλεις άμεσα στην αστυνομία, ακόμα κι αν ο σύντροφός σου είναι αντίθετος με αυτό. Δεν είναι λίγα τα περιστατικά τα οποία έχουν καταλήξει με πολύ άσχημο τρόπο. Χωρίς να θέλω να σε τρομάξω, αυτή τη στιγμή είσαι ένα θύμα γιατί υφίστασαι μια συνθήκη φόβου. Μην υποτιμάς ένα άτομο που δεν σκέφτεται λογικά. Προστάτεψε τον εαυτό σου πριν είναι αργά.

Πρώτη δημοσίευση στο τεύχος 951 του περιοδικού ΟΚ!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ