Κάθε εβδομάδα ο Ψυχοθεραπευτής/Σεξολόγος Dr. Γιώργος Λάγιος απαντά στις ερωτήσεις των αναγνωστών στο περιοδικό ΟΚ!

Η ερώτηση της Κορίνας

Είμαι 49 ετών και παντρεμένη είκοσι χρόνια. Την περασμένη εβδομάδα είχαμε καλεσμένο για φαγητό τον 21χρονο ανιψιό του συζύγου μου. Είναι ένα όμορφο παιδί, εμφανισιακά εντυπωσιακό. Δεν μπορούσα να μην παρατηρήσω το αδιάκριτο βλέμμα του, με έφερε αρκετές φορές σε αμηχανία. Είμαι μια γυναίκα πληθωρική και σίγουρα είναι κάτι που δεν τον άφησε αδιάφορο. Κάποια στιγμή τού έπεσε το πιρούνι στο πάτωμα, έσκυψε να το πιάσει και έβγαλε φωτογραφία το εσώρουχό μου. Αργότερα τον έπιασα να πηγαίνει στην κρεβατοκάμαρα και να ψάχνει στο συρτάρι με τα εσώρουχά μου. Δεν ξέρω τι να κάνω. Να μιλήσω στον σύζυγό μου ή καλύτερα να του πω η ίδια από κοντά ό,τι πρέπει;

Ο Dr. Γιώργος Λάγιος, Ψυχοθεραπευτής/Σεξολόγος, www.georgelagios.gr, www.instagram.com/glagi0s.

Τι απαντά ο ειδικός;

Αγαπητή Κορίνα,

Ενώ μου περιγράφεις ένα δίλημμα, διακρίνω πως υπάρχει… τρίλημμα. Αναφέρεις ότι ο ανιψιός σου είναι εμφανισιακά εντυπωσιακός, μια περιγραφή που αναρωτιέμαι αν κρύβει από πίσω κάποια κρυφή επιθυμία από μέρους σου. Αν δεν υπάρχει καμιά επιθυμία από μέρους σου, τότε για ποιον λόγο έχεις το δίλημμα για το αν πρέπει να μιλήσεις στον σύζυγό σου ή να πεις αυτό που πρέπει η ίδια από κοντά;

Επίσης, την ώρα που τον έπιασες να πηγαίνει στην κρεβατοκάμαρα και να κοιτάει το συρτάρι με τα εσώρουχα γιατί δεν μίλησες; Δεν ήθελες να τον φέρεις σε δύσκολη θέση; Δεν είναι ένα παιδί στην εφηβεία, είναι 21. Αναρωτιέμαι λοιπόν αν τυχόν το τρίλημμά σου βασίζεται στην αμηχανία να διαχειριστείς τον ανιψιό σου ή στο γεγονός ότι, έπειτα από είκοσι χρόνια παντρεμένη, αισθάνεσαι κάτι παραπάνω από κολακευμένη.

Επίσης, το γεγονός ότι είσαι πληθωρική λες πως σίγουρα είναι κάτι που δεν τον αφήνει αδιάφορο. Αυτό είναι κάτι που παρατήρησες ή προκάλεσες; Αφήνω αυτά τα ερωτήματα να υπάρχουν και πάμε να μιλήσουμε για το πώς χειριζόμαστε μια τόσο ευαίσθητη κατάσταση, στην περίπτωση που δεν υπάρχει καμιά επιθυμία από μέρους μας.

Τα νέα αγόρια από την προεφηβεία κιόλας έχουν φαντασιώσεις με μεγαλύτερες γυναίκες. Αυτό είναι απόλυτα υγιές. Έρευνες δείχνουν ότι πάνω από το 35% των γυναικών άνω των 40 σχετίζονται ερωτικά και ρομαντικά με άντρες μικρότερης ηλικίας. Μάλιστα, σε μια άλλη έρευνα, το 81% είναι ανοιχτό στο να κάνει ρομαντικά ραντεβού με άντρες τουλάχιστον δέκα χρόνια μικρότερους. Αυτό δείχνει πως και οι δύο πλευρές επιθυμούν τη διαφορά ηλικίας για διαφορετικούς λόγους. Οι άντρες ελκύονται από την εμπειρία και το μυαλό μιας γυναίκας. Είναι στερεότυπο ότι μόνο οι γυναίκες νιώθουν έλξη για άντρες μεγαλύτερης ηλικίας επειδή φαίνονται πιο σοφοί, πιο έμπειροι και προσφέρουν ασφάλεια. Μια γυναίκα σίγουρη, με αυτοπεποίθηση, που πατάει συναισθηματικά στα πόδια της και γνωρίζει να καθοδηγήσει έναν άντρα προσελκύει ερωτικά άντρες πολύ μικρότερης ηλικίας. Επιπρόσθετα, μια γυναίκα πάνω από 40 ετών έχει έναν έλεγχο, κάτι που δεν αφορά μόνο σε υποτακτικούς άντρες, αλλά και σε εκείνους που επιθυμούν μια «γυναίκα». Είναι αρκετά συχνές οι εκφράσεις «είναι αληθινή “γυναίκα”, «είναι και πολύ “άντρας”». Το λένε με την έννοια πως δεν είναι κορίτσι, δεν είναι αγόρι. Μια γυναίκα συμβολίζει ωριμότητα, ξέρει τι θέλει, ξέρει τον εαυτό της και προσφέρει ενέργεια και πάθος.

Στη δική σου περίπτωση, ας μη θεωρήσουμε καθόλου περίεργο πως ο ανιψιός σου έχει ερωτική επιθυμία για σένα. Αν η παρόρμησή του, όμως, έχει γίνει ενοχλητική και ίσως επικίνδυνη, τότε όχι μόνο πρέπει να το συζητήσεις με τον σύζυγό σου, αλλά να του μιλήσεις ανοιχτά. Το να φτάνουμε να ψάξουμε τα συρτάρια μιας γυναίκας υποδηλώνει πως η φαντασίωση έχει γίνει τόσο επίμονη στο μυαλό που έρχεται ο καταναγκασμός, δηλαδή η παρόρμηση ξεφεύγει από τον έλεγχό μας. Χρειαζόμαστε σεξουαλική ικανοποίηση. Μυρίζω τα εσώρουχα ή μάλιστα τα κλέβω κιόλας για να αυτοϊκανοποιηθώ.

Ένας θεραπευόμενός μου έψαχνε στα άπλυτα των φίλων της μητέρας του αλλά και συγγενών της και έκλεβε αυτά τα εσώρουχα, τα χρησιμοποιούσε για τον αυνανισμό του και προσπαθούσε να τα επιστρέψει χωρίς να το καταλάβουν. Μια φορά ξεχάστηκε και έβαλε στα δικά του άπλυτα τα εσώρουχα της κολλητής της μητέρας του. Την επόμενη μέρα το απόγευμα που είχαν προσκαλέσει τη φίλη της για καφέ εκείνη παρατήρησε τα εσώρουχά της απλωμένα. Η ντροπή που ένιωσε αυτό το παιδί ήταν καθοριστική.

Ο λόγος που αναφέρω αυτή την ιστορία είναι γιατί με μαθηματική ακρίβεια θα γίνει κάτι που θα είναι άβολο για όλους σας και ο τρόπος που θα το διαχειριστείτε θα καθορίσει και το σεξουαλικό μέλλον του ανιψιού σου. Θα του μιλήσεις ανοιχτά ώστε να μην υπάρχει κάτι που αιωρείται. Θα του εξηγήσεις πως δεν υπάρχει λόγος να αισθάνεται περίεργα αν φαντασιώνεται εσένα, όμως επειδή είσαι μια παντρεμένη γυναίκα, όλο αυτό μπορεί να χαλάσει τις ισορροπίες στην οικογένεια. Είναι πολύ χρήσιμο να είσαι ευγενής με όρια. Δεν θα τον αγγίζεις την ώρα που μιλάτε και δεν θα είσαι ντυμένη με έναν τρόπο που θα μπορούσε να του αποσπάσει την προσοχή. Θα βάλεις προτεραιότητα να μην τραυματιστεί αυτό το παιδί και φυσικά να του εξηγήσεις πώς νιώθεις κι εσύ όταν είσαι κοντά του. Αν τυχόν δεν το συζητήσετε τώρα, το πιθανότερο είναι να μην εκπαιδευτεί αυτό το παιδί στην αυτοσυγκράτηση και την επόμενη φορά να προχωρήσει σε κάτι που θα σας κάνει να νιώσετε ακόμα πιο άβολα.

Πρώτη δημοσίευση στο τεύχος 960 του περιοδικού ΟΚ!

Δείτε περισσότερες ερωτήσεις αναγνωστών και συμβουλές από τον Γιώργο Λάγιο:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ