Συγγνώμη που σας χαλάω τη χαρά. Σόρυ που είμαι ο «γκρινιάρης του πάρτυ» και γκριντζάρω την Κυριακή σας, αλλά, σοβαρά θα μιλήσει κανείς γι’αυτό το ναυάγιο που ακούει στο όνομα «οικολογικά καλαμάκια»; Και μη μ’αρχίσετε τα «μα-μου» για καταστροφή του περιβάλλοντος, υπερθέρμανση πλανήτη και τα μαλλιά του Κανάκη… Αν πρέπει, μετά από τέτοια κλιματική αλλαγή που τα Χριστούγεννα οι εκπομπές θα βγαίνουν απ’το Island να επαναλαμβάνουμε τα αυτονόητα για την οικολογική συνείδηση που οφείλουμε όλοι να έχουμε εν έτει 2021, θα ήταν σα να αναρωτιόμαστε γιατί κανείς δεν είναι στην ίδια εκπομπή – μην πω και στο ίδιο κανάλι – με την περσινή χρονιά. Τι; Δεν ήταν τόσο γαμάτα, όσο μας έλεγαν; Ψέμα τα «πάρτυ» στην ελληνική τιβί;

Ε, ψέμα και τα οικολογικά καλαμάκια. Παπαριάζουν, τσακίζουν και δεν πίνεις καφέ, αλλά τον μασάς. Δηλαδή δε μπορείτε να βρείτε άλλο τρόπο να προσέχουμε το περιβάλλον; Εδώ, ήρθε η Ηλιάκη απ’την Ελβετία να ξανακάνει εκπομπή στην Ελλάδα, τα καλαμάκια δε μπορείτε να διορθώσετε; Και μη μου προτείνει κανείς μπαμπού, σουλήνες, στάρι, ή ξύλινο καπλαμά θα τρελαθώ πιο πολύ κι απ’τη Μαλέσκου, όταν της θυμίζουν ότι πέρυσι συστήθηκε στην πανελλαδική τηλεόραση και όχι πριν από 20 χρόνια, όπως συμπεριφέρεται.

Τέλος πάντων, ας ηρεμήσω, γιατί δεν ήταν και εύκολη εβδομάδα – ούτε αυτή. Παντρεύτηκε ΚΑΙ ο Μύρωνας, ίσως ο πιο καλόψυχος του χώρου και προκομένος φίλος με την καλή ανατροφή του να διαγράφεται στα «παναπόλλα του». Να ζήσετε, αδελφέ μου, αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι «πάει» άλλος ένας απ’τη «σειρά» μου. Ας «κουμπώσουμε» τραγουδάρα του φίλου μου του «Παναπόλλα» όμως και συνεχίζουμε:

Φαπ απ’τον Μύρωνα, που λέτε, αδέλφια μου… «Πάει» κι ο Άκης Τσοχατζόπουλος παίρνοντας και το παλιό Ορθόδοξο Πα.Σο.Κ. μαζί του, όσο κι αν άκομψα και άκαιρα το ΚΙΝ.ΑΛ. μαζί με τα απαραίτητα συλλυπητήρια θεώρησε δόκιμο να διαχωρίσει τη θέση του από έναν άνθρωπο που μόλις «έφυγε» μιλώντας για τους χωριστούς τους, δρόμους 🤦🏻‍♂️. Όσοι καταλάβουν την παρακάτω εικόνα, έχουν ζήσει εποχές Πα.Σο.Κ.άρας:

Από την άλλη, έχω και τον Κανάκη να μην αποφασίζει πού θα «βγάλει» τη μισή – όλη κι όλη – σεζόν του, φέτος και είμαι στα κάγκελα πιο πολύ κι απ’τη φίλη μου, τη Μαίρη που έφυγε ροουτρί με τ’αγόρι της και την αναγκάζουν να το διακόψει για να βγει να βρίσει σε στόρυ τους ασέβαστους της ελληνικής οτκουτίρ – Ε, αϊσιχτίρ. Καλά τα λέει αυτή η πσυχούλα ο Σεφερλής, χορεύοντας γύρω απ’τα κουφάρια των ζευγαριών της Σόουπιτς που τελικά, χώρισαν, ενώ εκείνος με τη γυναίκα του, όχι (όπως δήλωσε). Για μια στιγμή θα νόμιζες ότι το χαίρεται κιόλας. Μετά, όμως θυμάσαι πως ο Σεφερλής έχει χιούμορ, δεν είναι Χαιρέμαρκος και το προσπερνάς… Γενικά αυτή την εβδομάδα στη Σόουπιτς, αδέλφια μου, νιώθω σαν την κα Λίτσα στο τρέηλερ των αγαπημένων μου στο «Το Πρωινό»: Με κουβάλησαν να χορεύω και να τραγουδάω καλοκαιριάτικο κι άλλο κακό να μη μας έβρει.

Ίνφλουενσινγκ Vs Θηλασμού

Λέω, θα τσεκάρω λίγο ίνφλουενσερζ να ξελαμπικάρω. Τι μπορεί να πάει στραβά; Τα παιδιά φροντίζουν να βλέπουμε ωραίες εικόνες ποστάροντας διακοπές, ενώ έχουν επιστρέψει «βράζοντας» μαζί μας στην Αθήνα – μην είστε αχάριστοι. Κι όμως ακούω βουή και μανούρα. Κάνω έτσι να δω και πέφτω στη μανούλα Χριστίνα Μπόμπα και τη φωτογραφία που ξεσήκωσε όλη αυτή τη συζήτηση στην αρχή της εβδομάδας:

Αντικειμενικά πρόκειται για μια όμορφη στιγμή. Όσο «φορτωμένος» κι αν είσαι με την καθημερινότητά σου, όσο κι αν η Χριστίνα δεν είναι και η «καλύτερή σου» στη Σόουπιτς, είτε είσαι μέσα, κοντά, ή και μακριά απ’τη φάση «μητρότητα» δε μπορεί αυτή η εικόνα να μη σε ηρεμεί. Γιατί η συζήτηση, λοιπόν;

Θα αφιερώσω 1,5 γραμμή κειμένου ακριβώς για να ξεκαθαρίσω πως απόψεις που νιώθουν άβολα στη θέα του όποιου γυμνού σώματος, ή του θηλασμού ανήκουν στο ημίφως του παρελθόντος και δεν εξετάζονται καν, ως επιχειρήματα όσων διαφώνησαν με την παραπάνω φωτογραφία. Προχωράμε…

Εφόσον διευκρινίστηκε αυτό, προσπάθησα να «μπω» στον διάλογο που προκάλεσε η ανάρτηση της Χριστίνας (η οποία συνοδεύεται μάλιστα κι από ένα εξαιρετικό κείμενο για τον θηλασμό) ώστε να καταλάβω τη δυσφορία της «απέναντι πλευράς». Με λίγα λόγια, εφόσον δεν προκαλεί και δεν φρικάρει έναν κανονικό άνθρωπο του 2021, γιατί δεν χειροκρότησαν όλοι, ή έστω οι περισσότεροι και τσακώνονται;

Η απάντηση αφορά τη μόδα του ινφλουένσινγκ που «σκεπάζει» τα πάντα, αδέλφια μου, όπως μια περίοδο που έβαζαν ένα μελάτο αυγό πάνω από όλα τα φαγητά και τα βάφτιζαν «μπραντς». Είναι τέτοια η επέλαση των «δημιουργών περιεχομένου», όπως αυτο-αποκαλούνται που μας συνήθισαν όλους να βλέπουμε κάθε ποστάρισμά τους, ως «περιεχόμενο» – ακόμη και όταν αφορά ειλικρινείς στιγμές της ζωής τους.

Όταν, δηλαδή, βήχεις και ποστάρεις είτε σε «συνεργασία επί πληρωμή», είτε χωρίς, εμείς δεν καταλαβαίνουμε πότε βήχεις στην πραγματικότητα και πότε βήχεις για να ποστάρεις. Όταν έχεις εκθέσει τόσο τη ζωή σου στο Insta, τη μέρα που θα αποφασίσεις απλώς να αναρτήσεις μια προσωπική στιγμή για να μοιραστείς μια εμπειρία με τους φόλοουέρζ σου, εμείς θα ψάχνουμε μαλλί κομμωτηρίου, μακιγιάζ, καλό φως, στήσιμο και ταγκάρισμα πελάτη στην ανάρτηση…

Θα μου πείτε, εσύ, λοιπόν είσαι μαλάκας, δε φταίει η Μπόμπα και η κάθε Μπόμπα που είσαι αλλοτριωμένος – η πρόθεσή της είναι αγνή. Σωστά, θα πω εγώ, αλλά έτσι μ’έμαθες κύριε Ίνφλουενσερ, λούσου τα, τώρα. Συνειδητοποίησα, αδέλφια μου, πως το πρόβλημα με τη συγκεκριμένη πανέμορφη φωτογραφία είναι ότι με έκανε να νιώσω ένοχος που έψαξα να βρω τοποθέτηση προϊόντος και επιμέλεια.

Όσοι στέκονται «απέναντι» σε μια τέτοια ανάρτηση το κάνουν γιατί θεωρούν πως δεν είναι όλα «περιεχόμενο» στη ζωή. Όταν πραγματικά δεν αντιμετωπίζονται έτσι (όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση της Χριστίνας) η ευθύνη της παρεξήγησης μοιράζεται ανάμεσα σ’εμένα που είμαι προκατειλημμένος και σ’εκείνον που μου έδωσε το δικαίωμα να το σκεφτώ, «στήνοντας» και ποστάροντας τον αέρα που αναπνέει, όλα αυτά τα χρόνια.

Κι εκεί που ολόγυρα κάνει «δημιουργούς περιεχομένου», ξεπροβάλλει μια Παολίνα που αριστεύει στις Πανελλήνιες και ηρεμείς από ελπίδα. Μπράβο κορίτσι μου.

Πρωινές Εκπομπές – Πρώτες Διαπιστώσεις

Οι εκπομπές ετοιμάζονται, οι κουζίνες αερίζονται, τα πάνελ ρεγουλάρονται και τα τρέιλερ είναι στον «αέρα». Η μάχη της πρωινής ζώνης μαίνεται σφοδρή, αδέλφια μου, με τα «Εγώ» να ζητούν αναγνώριση και δικαίωση, πιο πολύ από ποτέ. Εκείνος που θα θυμηθεί πως όλα αυτά γίνονται για εσάς, τους τηλεθεατές βάζοντάς σας στην εξίσωση θα είναι και ο νικητής…

Σ’αυτήν τη ζώνη της πρωινής ψυχαγωγίας που χωρίστηκε σε τρεις επιμέρους (πολύ πρωινή, πρωινή και στις παρυφές του μεσημεριού) άρχισαν να βγαίνουν οι πρώτες διαπιστώσεις. Και τα Fake News ήταν εκεί για τη συγκομιδή:

  • Είτε ολόκληρες, είτε τμηματικά, φέτος θα «παίζουν» απέναντι 9 (!) εκπομπές ίδιας θεματολογίας, αλλά διαφορετικών (ελπίζω) προσεγγίσεων. Ας πούμε, δηλαδή, ότι παντρεύομαι. Την επόμενη μέρα, μέχρι το μεσημέρι θα το έχετε ακούσει 9 φορές από 9 διαφορετικούς παρουσιαστές.
  • Στην παραπάνω διαπίστωση δεν συμπεριέλαβα τα ΣΚ. Εκεί, αν παντρεύομαι θα τ’ακούσετε μόλις 5 (ναι πέντε) φορές (οι τρείς απ’τον ΣΚΑΪ). Εβδομαδιαία, δηλαδή, μιλάμε για 14 ομοειδείς εκπομπές – ζωή νά ‘χουν.
  • Δε γίνεται και νομίζω δε θέλουν και όλες αυτές οι ομάδες να έχουν καλεσμένο σε κάθε εκπομπή. Θα έχουν όμως, σίγουρα, μαγειρική. Ενώ, λοιπόν, μέχρι τώρα προβλεπόταν από τα κανάλια πόστο υπευθύνου που ρύθμιζε κατά προτεραιότητα ποιος από τους ανθρώπους του θα πάει καλεσμένος σε ποια εκπομπή του, τώρα ίσως να πρέπει να σκεφτούν κάτι παρόμοιο για τα φαγητά. Έχεις, για παράδειγμα, τους πρωταγωνιστές από τις «Μέλισσες» που είναι περιζήτητοι. Κανόνιζαν από τον ΑΝΤ1 ένας να πάει στο «Πρωινό», ένας στον Αρναούτογλου, τους Χιούστον και αούα… Δίνεται ένα προβάδισμα στη λεγόμενη prime time που έχει και τις πιο ακριβές διαφημίσεις για το έσοδο του καναλιού, ερωτάται και ο ηθοποιός τι προτιμά και «δρομολογείται» η φάση. Τώρα, αν θέλει η Τσιμτσιλή να φτιάξει κολοκυθοκορφάδες που τους έχει προγραμματίσει ο μάγειρας της Καινούργιου για την επόμενη μέρα, τί θα γίνει; Κι αν έχει ψωνίσει κολοκυθανθούς και ο σεφ της Μπάρκα, ή του «Πρωινού» και τους έχει κάνει γεμιστούς την προηγούμενη μέρα; Πόσους να φάτε κι εσείς, ως τηλεθεατές; Άσε που ο τηλεοπτικός όρος «μου έκαψε το θέμα» (=το έπαιξε η «απέναντι» εκπομπή πριν προλάβει η δική μου, άρα το είδατε από εκείνη κι εμένα μου είναι άχρηστο) αποκτά και την κυριολεκτική του σημασία, όταν αφορά «κάψιμο», ή και κάψιμο φαγητού. Κάψιμο μυαλού, δηλαδή… Μανώλη Σκοπελίτη, ποιος να σού ‘λεγε ότι εκτός από καλύτερος Υπεύθυνος Καλεσμένων θα δουλέψεις και «Πάσο» στην τηλεοπτική κουζίνα…
  • Ελάχιστοι (μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού) είναι οι συνεργάτες που συνεχίζουν στις εκπομπές που ήταν και πέρυσι – οι περισσότεροι στις εκπομπές του Alpha και στην Κατερίνα Καινούριου. Να τα λέμε κι αυτά. Οι υπόλοιποι έφυγαν να γλιτώσουν, ή απολύθηκαν (μη με ψάξετε σ’αυτές τις κατηγορίες, είμαι αναρχο-αυτόνομος.)

Κουιζάρες

Ποιες είναι οι δύο εκπομπές, δύο διαφορετικών καναλιών και παρουσιαστριών που ξεκινούν τη σεζόν, ως «τελευταία ευκαιρία»;

Και..

Τι συζητούν ο Ηλίας Μπόγδανος και η κοπέλα του με τον Ατζούν αυτήν τη στιγμή στην Αντίπαρο;

Αυτά και για σήμερα, αδέλφια μου. Περιμένω αποψούλα για την καθιερωμένη διαδικτυακή κουβέντα μας που ξεκινά από τώρα… Πάρτε όπλο κόκκινο και ρίχτε μου:

Κλείνω με τραγουδάρα από Semisonic και «Secret Smile». Καλή αντάμωση και να θυμάστε να χαμογελάτε για να κάνετε τους άλλους ν’ανησυχούν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ