Έλα τα πρώτα φιλιά στο Πάτσελο είναι γεγονός και όλα σιγά σιγά παίρνουν τη χειμωνιάτικη ροή τους, ή και κατηφο-ροή τους. Καλά Χριστούγεννα, αδέλφια μου (τα Fake News είναι τα πρώτα που σας εύχονται, παραδεχτείτε το). Santa Claus Is Comin’ to Town από Bruce Springsteen.

ΑΝΑCKOΠΙCIC

Όσοι δεν βρίσκουν κάτι κακό στο ατόπημα του Κωσταντίνου Μπογδάνου δεν κατανοούν πως δεν ονοματίζουμε ποτέ ανθρώπους και πολύ περισσότερο, παιδιά στα media, ή τα social media για να υποστηρίξουμε οποιοδήποτε επιχείρημά μας. Γιατί τους στοχοποιούμε και γιατί δεν έχουμε κανενός είδους δικαίωμα και συγκατάθεση να το κάνουμε. Χρήσιμο είναι, βέβαια, αυτό να μην το θεωρώ μόνο εγώ αυτονόητο, αλλά και ο κος Μπογδάνος που είναι και βουλευτής. 

Οι Τσελέμπριτιζ που μέχρι πριν λίγες μέρες πρότειναν e-food με όλο τους το «είναι» έσπευσαν να ποστάρουν βδελυγμία, τώρα που «τρεντάρει» η αντίθεση της κοινής γνώμης στην πλατφόρμα μην τους «πάρει κι αυτούς, η μπάλα».

Κατά τα άλλα, οι εκπομπές που στην ημερήσια πρωτιά πανηγυρίζουν με Δελτία Τύπου σα να «πήραν» τη σεζόν, μάλλον έλλειψη ψυχραιμίας επιδεικνύουν, πιο γραφικά κι από σπόντα της Κωνσταντίνας Σπυροπούλου στην Αφροδίτη Γραμμέλη, λες και δικαιώθηκε απ’ τον Σεπτέμβριο απλά επειδή έχει δουλειά. Η Αφροδίτη δεν «μάσησε», όμως… Ούτε εμείς μασάμε και επιστρέφουμε αύριο, στους 104.6 με το Mappes Show, τη χειρότερη εκπομπή στο ελληνικό ραδιόφωνο, αδέλφια μου.

Εβδομάδες Πρεμιέρας

Δεν θέλω να μου κουραστήκατε από πρεμιέρες… Δεν πιστεύω να μου είστε τίποτα «Μαλέσκου» που «θέλει να βγει απ’ το κουτάκι της», μήτε κανας Βαρθακούρης που ποστάρει εναντίον των αντικαταστατών του. Θέλω να είστε δίκαιοι, αντικειμενικοί και ακάματοι.

Όχι, δηλαδή, πείτε… Δεν τα είχαν όλα, οι πρεμιέρες ως τώρα; Αντι-εμβολιαστικό μήνυμα θέτε; Μουτσινάς. Ασημακόπουλο θέτε; Πρωινό, Happy Day και Super Κατερίνα. Επιστροφές θέτε; Ελένη και Ελεονώρα. Καταστροφές θέτε; Τόπτσεφ, Γκέημ οφ Τσεφ. Θέτε σωστές ερωτήσεις; Ναταλία. Θέτε λάθος απαντήσεις; Ελισάβετ Κωσταντινίδου. Θέτε γραμμένες απαντήσεις; Πάτσελο, Θέτε τον παρουσιαστή να παρουσιάζει με αποστασιοποίηση (Μπρεχτ); Κωνσταντίνα Σπυροπούλου. Θέτε τον οικοδεσπότη να είναι η εκπομπή; Σεφερλής. Απ’ όλα έχει ο μπαξές.

Και δεν μιλήσαμε καν για την ενημέρωση. Τι είχατε ανάγκη να δείτε; Καμία ανανέωση σα να πήγαν διακοπές και γύρισαν στη φάμπρικα; ΣουΚου Παρέα. Μάνεση να παρουσιάζει Μάνεση; Μάνεσης. Ή μήπως «ψήνεστε» να περάσουμε σε …μια ακόμη πιο δυσάρεστη είδηση να βάλω Ευαγγελάτο; Για τις καθημερινές πρωινές εκπομπές ενημέρωσης δεν θα μιλήσω, γιατί όταν ξυπνάς απ’ τις 4 για να πας δουλειά, η αποψούλα του κάθε Ουγγαρέζου περισσεύει. Η πρώτη ενημέρωση, όμως, παραμένει η πιο σταθερή και σημαντική της ημέρας, συνεπώς η προτίμησή σας που την εκφράζετε μέσα απ’ τα έως τώρα νούμερα τηλεθέασης σημαίνει πολλά για την αξιοπιστία που παλεύει να χτίσει, ή να διατηρήσει κάθε κανάλι…

Φανταστείτε ότι μόλις χθες ξεκίνησε η Αλεξάνδρα Καϋμένου και η νεανική παρέα της (προτείνω σήμερα να τους τσεκάρετε, αν δεν το κάνατε ήδη) σε μια φρέσκια ενημερωτική ματιά, τα ΣΚ από τη συχνότητα της ΕΡΤ, ενώ περιμένουμε όλες τις live εκπομπές του Star, αλλά και τον Άρνι με καλεσμένους σφραγίδας Π.Ο.Π. by Manolis Skopelitis

Ας κρατήσουμε, λοιπόν, τις αποψούλες μας γιατί είναι νωρίς για γέλια, ή για δάκρυα Στέλλα (όχι του ΑΝΤ1, αλλά του Βιολάρη) μέχρι να αποφασίσετε εσείς τι σας αρέσει αποτυπώνοντάς το και στους πίνακες τηλεθέασης, με σταθερότητα. Εκεί, δηλαδή, στις αρχές Δεκέμβρη θα μας δείξετε, ποιοι θα έχουμε δουλειά και του χρόνου, αδέλφια μου.

Έως τότε, οι πρεμιέρες κινδυνεύουν να κρατήσουν λίγο περισσότερο απ’ τα δοκιμαστικά του ΑΝΤ1 για τους παρουσιαστές του Ταλέντου. Προχωράμε με τραγουδάρα και ξεκινάμε τα #FakeNews μας κι αυτήν την Κυριακή με F-όρα και… Let The Beat Control Your Body από 2 Unlimited (της εποχής μου 🤦🏻‍♂️)

Ψυχαγωγία Vs Ενημέρωση: FIGHT

Όποιος πέρασε απ’ την ενημέρωση στην ψυχαγωγία δεν γύρισε ποτέ να μας πει τι είδε… Σκεφτόμουν παραδείγματα δημοσιογράφων που «ξεμυαλίστηκαν» απ’ τον απατηλό κόσμο των «νεανικών κοινών» κάνοντας το μετέωρο βήμα, έστω και για λίγο…

Ο Γιώργος Λιάγκας απ’ τα δελτία ειδήσεων στο «Πρωινό» του ΑΝΤ1 να αγκαλιάζει ένα κίτρινο πεζώ. Ο Γιώργος Τράγκας, παλιότερα, να παρουσιάζει το Viva ANT1 με καλεσμένη την Ελένη Μενεγάκη, το Mega των Εκδοτών να παρακαλά τον Αιμίλιο Λιάτσο να «βγει» στην ψυχαγωγία, χωρίς να τα καταφέρει ποτέ και -πιο πρόσφατα- ο Κώστας Τσουρός να «σπάει το φράγμα», ως απολύτως απαραίτητος πλέον στις ψυχαγωγικές εκπομπές που συμμετέχει. 

Ο Δημήτρης Πανόπουλος, επίσης, αυτομόλησε απ’ την ενημέρωση στην ψυχαγωγία αποτελώντας τη φετινή «ανακάλυψη» της Ναταλίας Γερμανού και του Χρήστου Κόμπου για να δει τι «ψάρια θα πιάσει». Θεωρώ πως, αν αγαπήσει την ψυχαγωγία και το νέο του, «σπίτι» (αυτή τη φορά και τους οπερατέρ) και ξεθαρρέψει, χωρίς ενοχές θα αποτελεί άλλον έναν επαγγελματία που τόλμησε να ρίξει μαύρη πέτρα πίσω του σε έναν ΣΚΑΪ που δείχνει τα τελευταία χρόνια να μην αναγνωρίζει την αξία των ορεξάτων και γεμάτων όνειρα παιδιών που υπηρετούν την ενημέρωση -σα να μην αποτελεί κεντρικό άξονα του καναλιού του Φαλήρου.

Απ’ την άλλη, σκεφτόμουν σε ποιον «επέτρεψε» η ενημέρωση να κάνει το μετέωρο βήμα, αλλά αντίστροφα… Μπορείτε να φέρετε κάποιον στο μυαλό σας, αδέλφια που να ξεκίνησε απ’ την ψυχαγωγία και να «πέρασε» στην αγκαλιά της ειδησεογραφίας; Ο Λιάγκας θέλει, αλλά η χαρά δεν τον αφήνει… Κάποιος άλλος; Έχω την αμυδρή εντύπωση πως η Εύα Αντωνοπούλου που, εδώ και καιρό παρουσιάζει με εξαιρετική επιτυχία το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, αλλά και τη ραδιοφωνική τους, εκπομπή με τον Δημήτρη Οικονόμου, όταν ήρθε απ’ τη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε σε μαγκαζίνο ψυχαγωγικών αποχρώσεων, αλλά δε βάζω και το χέρι μου στη φωτιά…

Γιατί άραγε, να συμβαίνει αυτό; Αν κάποιος μας έχει κάνει να γελάσουμε στα Media κλείνει η πόρτα και δε μπορούμε να τον πάρουμε ξανά στα σοβαρά; Και το αντίθετο γιατί «επιτρέπεται»; Γιατί αυτός ο «δρόμος» έχει μόνο μία κατεύθυνση στην Ελλάδα; Βρήκαμε κι εδώ ένα πεδίο να πιάσουμε χαρακώματα, λέω εγώ, αδέλφια. Οι αξιόπιστοι και σοβαροί «σταθεροί» ενημερωτικοί εναντίον των αναλώσιμων χάβαλων, ακριβοπληρωμένων ψυχαγωγικών που κάνουν και φασαρία από πάνω. 

Και ας πούμε για τη συζήτηση πως είναι έτσι. Γιατί αποτελεί «μαύρο πρόβατο» εκείνος που προτίμησε την φωσφορίζουσα έστω, δόξα της ψυχαγωγίας παίρνοντας τα ρίσκα του, απέναντι στην «ενημέρωση» που τον γαλούχησε; Για τον «ψυχαγωγικό» πάλι, που η ενημέρωση τον βλέπει όπως ο Σταματόπουλος τον Στηβ Μιλάτο (όταν τον άκουσε να μην έχει τα κότσια να τα βάλει με την ίδια την Κωνσταντίνα για τα χρόνια συνεργασίας τους, αλλά μαζί του), γιατί η «πόρτα» είναι πιο σίγουρη κι από κακία του Παπανώτα; Στις καθημερινές κουβέντες τους, όσοι ικανοποιούν το «δυναμικό κοινό» δεν έχουν άποψη που αφορά το «σύνολο»; Ή μήπως νομίζετε πως οι ενημερωτικοί δεν έχουν γνώμη για το ζεύγος Αλετούνη (Αλεξάνδρου-Τούνη) -οι «Μπραντζελίνα των Φτωχών».

Η ειδησεογραφία δοσμένη με κανονικό ύφος και ενδεχομένως και λίγη κατ’ Αριστοτέλη ρητορική «ηθοποιία» είναι κάτι που λείπει και μόνο καλό θα έκανε στην ενημέρωση. Απ’ την άλλη, το να μην ασχολείται τόσο η ψυχαγωγία με τον εαυτό της, αλλά με τον τηλεθεατή ίσως να βοηθούσε στο να την πάρει και η αντίπερα όχθη της επικαιρότητας, αλλά και εσείς στα σοβαρά και να της «εμπιστευθείτε» τη μετάδοση της είδησης με αξιοπιστία.

Με λίγα λόγια, η μέρα που θα μιλάμε για την ελεύθερη διέλευση παρουσιαστών από την ενημέρωση στην ψυχαγωγία και τούμπαλιν, χωρίς το κοινό να παρακολουθεί με επιφύλαξη -η μέρα που θα απολαύσουμε πραγματικό Ινφοταίηνμεντ (που λέει κι ο Κούπερ, δηλαδή) στα ελληνικά media αργεί πιο πολύ κι απ’ την πρεμιέρα των Ράδιο Αρβύλα.

Μαργαρίτες να Δανάει…

Α, τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη θα δείτε γραμμένα σ’ αυτή τη στήλη, αδέλφια μου και το ξέρετε, εδώ και πάνω από 40 Κυριακές που συναντιόμαστε. Και μπορεί οποιοσδήποτε να μου προσάψει ό,τι τραβάει η ψυχή του, αλλά, «κωλοτούμπας» δεν υπήρξα ποτέ, ούτε όμως και κολλάει το κεφάλι μου, παρά μόνο στο «δίκαιο».

Ήταν πολλές φορές που αδίκησε την περσινή σεζόν τόσο τον εαυτό της, όσο και τους συναδέλφους της, αλλά και τους τηλεθεατές, η Δανάη Μπάρκα, αδέλφια μου. Ο χρόνος όμως απέδειξε πως την περσινή χρονιά «έχτισε» και φέτος έχει ξεκινήσει θριαμβευτικά στους πίνακες τηλεθέασης «βουλώνοντας στόματα» -ακόμη και το δικό μου. Γιατί, κακά τα ψέματα, αδέλφια. Το δικό σας τηλεκοντρόλ έχει τον τελευταίο λόγο και όχι η αποψούλα του κάθε «Ουγγαρέζου».

Η Δανάη, όπως κι εγώ -όταν ξεκίνησα- θέλαμε να κάνουμε τα πάντα στην τηλεόραση. Να σας δείξουμε ότι παρουσιάζουμε, «τσακακωνόμαστε», έχουμε άποψη για σοβαρά, μα και «τσοχάμπερα», τραγουδάμε, χορεύουμε και κάνουμε και μιζ αν πλι, άμα λάχει, προκειμένου να περάσετε καλά. Ο «χείμαρρος» αυτός αναπόφευκτα θα συμπαρασύρει και περιττά υλικά, θα «γκρεμίσει», άδικα, κάποια δέντρα που δεν έφταιγαν και σε στιγμές μπορεί να φορτίσει τον τηλεθεατή. 

Με απλά λόγια, όταν έρχεσαι με τέτοια φόρα θα πεις και μια μαλακία παραπάνω, θα κάνεις και μια εκπομπή-γενέθλιά σου, μπορεί και να αδικήσεις και κάποιον -όλα είναι στο πρόγραμμα του να συστηθείς μια ώρα αρχύτερα για να ξεκινήσεις δουλειά σ’ αυτό που γουστάρεις. Και η Δανάη δούλεψε και τώρα πραγματικά.. δανάει.

Όλη η ομάδα «φέρνει» θέματα και συνεντεύξεις. Μαζί με την παρουσιάστρια πηδάνε απ’ τα ψηλά, κολυμπάνε στα βαθιά, κάνουν φάρσες και περνούν καλά. Γενικά, η γρήγορη εναλλαγή θεμάτων με κοινό χαρακτηριστικό τη χαρά και την καλή διάθεση είναι η πεμπτουσία του «Πάμε Δανάη» φέτος.

Πάμε, λοιπόν, Δανάη… Να συνεχίσετε έτσι, για να περνάει ο κόσμος καλά και να μας ταπώνετε κι εμάς.

Κουιζάρα

Ποιος είναι ο γρουσούζης πανελίστας που και φέτος «ευλόγησε» την εκπομπή που συμμετέχει, ο μπαγάσας, οδηγώντας την προς φούντο;

Αυτά και γι’ αυτήν την εβδομάδα, αδέλφια μου. Αύριο, ξύπνημα στις 05:00 και κάθε κατεργάρης στην πάγκο του. Ελάτε να ενώσουμε τις μιζέριες μας με την Ιωάννα και τον Σταμάτη σε μια εκπομπή που οι άλλοι πρέπει να σκεφτούν «έξω απ’ το κουτί» για να την αντιγράψουν, όσο εμείς παραμένουμε στον πάτο του κουτιού… Mappes Show: Season 15, 07:00-10:00 στους 104.6 και… Δε φύγαμε, ερχόμαστε.

Διαβάζετε τα Fake News του Δημήτρη Ουγγαρέζου κάθε Κυριακή στο okmag.gr.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ