Χαιρέτα μου τον πλάτανο“, “Η Τούρτα της Μαμάς” και “Τα Καλύτερα μας χρόνια“, τρεις σειρές που προβλήθηκαν στην κρατική τηλεόραση την χρονιά που πέρασε και κέρδισαν το στοίχημα βγάζοντας ασπροπρόσωπους τους ιθύνοντες της ΕΡΤ, που τόλμησαν να κάνουν στροφή στο πιο εμπορικό είδος τηλεοπτικού περιεχομένου, με σειρές που άγγιξαν, όπως φάνηκε, τον τηλεθεατή.

Η κρατική τηλεόραση έδωσε, μετά από χρόνια, την ευκαιρία στον τηλεθεατή να την βάλει στις αγαπημένες του επιλογές στο τηλεκοντρόλ, με σειρές που χάρισαν γέλιο και κέρδισαν την ψήφο εμπιστοσύνης για την ψυχαγωγία τους. Η ΕΡΤ τόλμησε να επενδύσει στην μυθοπλασία κερδίζοντας ένα κοινό δύσκολο, αυτό που καθορίζει την διαφημιστική πίτα.

Οι τρεις σειρές κινήθηκαν πολύ πάνω από τον μέσο όρο του κρατικού καναλιού σημειώνοντας στο σύνολο τους αλλά και στα εμπορικά κοινά υψηλές πτήσεις στους πίνακες τηλεθέασης.

Η τούρτα της μαμάς

Πρώτη στην επιλογή του κοινού η κωμωδία των  Ρήγα – Αποστόλου, απέκτησε φανατικούς θαυμαστές και να έγινε αγαπημένη συνήθεια με μέσους όρους σε δυναμικό και γενικό σύνολο κοντά στο 11%. Η καθημερινή σειρά της ΕΡΤ, από την πρώτη μέρα προβολής, δέχτηκε διθυραμβικές κριτικές με τους πρωταγωνιστές να δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό, με χαρακτήρες γνώριμους στην κοινωνία του 2020, όπως τη  γιαγιά, Μαριλού (Λυδία Φωτοπούλου). Η Καίτη Κωνσταντίνου και ο Κώστας Κόκλας χάρισαν μοναδικές στιγμές γέλιου και θύμισαν στο κοινό στιγμές της παλιάς καλής τηλεόρασης που τα κανάλια επένδυαν στη μυθοπλασία και στην ψυχαγωγία.

Χαιρέτα μου τον Πλάτανο

Η κωμική σειρά ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις αφού συμμετείχαν πρωτοκλασάτοι ηθοποιοί, πρωτοστατώντας στις καμπάνιες ως ναυαρχίδα του κρατικού καναλιού στη μυθοπλασία. Τους τρεις πρώτους μήνες η σειρά έδινε ένα δυνατό lead in στο κεντρικό δελτίο της κρατικής τηλεόρασης που έφτανε και το 10%- 12% στα εμπορικά κοινά, ποσοστά πρωτόγνωρα για την ΕΡΤ. Για πρώτη φορά τα νούμερα στους πίνακες του Ραδιομεγάρου ξεκόλλησαν από ποσοστά που θύμιζαν πολικές θερμοκρασίες. Ωστόσο, κάποιοι εξωτερικοί παράγοντες λειτούργησαν ως τροχοπέδη ως προς την επιτυχία της σειράς και τα νούμερα σημείωσαν μια μικρή πτώση.  Η σειρά θα συνεχιστεί και την επόμενη σεζόν με γυρίσματα, στα γραφικά Καλάβρυτα, στη λίμνη Ζαχλωρού και στο φαράγγι του Βουραΐκού και με πλειάδα εξαιρετικών ηθοποιών, μέσα από σπαρταριστές καταστάσεις, χάρισε γέλιο και ωραίες τηλεοπτικές στιγμές.

Τα καλύτερα μας χρόνια

Η τηλεοπτική σειρά ήρθε τρίτη στην επιλογή του κοινού και στα ποσοστά που σημείωσαν οι άλλες τρείς σειρές της Ερτ στο σύνολο τους. Η σειρά με νοσταλγία σε μια άλλη εποχή βρήκε θερμούς οπαδούς στις πιο μεγάλες ηλικίες αλλά όχι στα εμπορικά κοινά, που είναι πια και το ζητούμενο στα κανάλια. Μια ακριβή παραγωγή, με ωραία φωτογραφία, σκηνοθεσία και ένα καστ ηθοποιών ζηλευτών που έδωσε μια άλλη νότα στα βράδια της περασμένης σεζόν, χωρίς εκτός από τις εντυπώσεις να κλέψει και νούμερα τηλεθέασης από τον ανταγωνισμό την ώρα προβολής τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ