Σε μια νέα εποχή έχει περάσει πια η κρατική τηλεόραση. Με ένα πλούσιο σε παραγωγές πρόγραμμα και την επένδυση στη μυθοπλασία η ΕΡΤ1 πρόβαλε για πρώτη φορά ενα gay φιλί στους τηλεοπτικούς δέκτες και η σκηνή έγινε viral. Πρόκειται για τη σκηνή από τη σειρά «Η Τούρτα της Μαμάς» και τον έρωτα ενός ομόφυλου ζευγαριού -απόλυτα αποδεκτού από την οικογένειά του- που επισφραγίζει τη σχέση του με ένα σύμφωνο συμβίωσης.

Η επιτυχημένη σειρά της κρατικής τηλεόρασης που υπογράφουν ο Αλέξανδρος Ρήγας και ο Δημήτρης Αποστόλου κάνει και πάλι την ανατροπή. Στη δεύτερη σεζόν που προβάλλεται στην ΕΡΤ1, οι δημιουργoί προχωρούν ένα βήμα παρακάτω την ερωτική σχέση του μεσαίου γιου της οικογένειας, του Πάρη και του Παναγιώτη. Το ζευγάρι που ενσαρκώνουν ο Πάρις Θωμόπουλος και ο Γιώργος Τσιαντούλας αποφάσιζει να κάνει σύμφωνο συμβίωσης.

Μετά την ανακοίνωση μάλιστα οι δυο τους ανταλλάσσουν ένα τρυφερό φιλί με παρούσα όλη την οικογένειά τους, αποδεικνύοντας ότι ο έρωτας και η αγάπη δεν πρέπει να υποκύπτουν σε ταμπού και στερεότυπα.

Το συγκεκριμένο απόσπασμα προβλήθηκε στο 9ο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν της σειράς με τίτλο «Οι μάγισσες» Β’ Μέρος.

Το okmag μίλησε με τον έναν από τους δυο δημιουργούς – εμπνευστές της σειράς, τον Δημήτρη Αποστόλου που αναφέρθηκε στη συγκεκριμένη σκηνή, αλλά και το μήνυμα που προσπαθεί να περάσει «Η Τούρτα της Μαμάς» στο κοινό. Πού δεν είναι άλλο από την… αγάπη!

Ο Δημήτρης Αποστόλου μαζί με τον Αλέξανδρο Ρήγα υπογράφουν τη σειρά «Η Τούρτα της Μαμάς» (Φωτογραφία: NDP).

Το φιλί που ανταλλάσσει το gay ζευγάρι της σειράς «Η Τούρτα της Μαμάς» έγινε viral. Πείτε μας πώς προέκυψε η έμπνευση γι’ αυτό το ζευγάρι, αλλά και η απόφαση να δούμε τη συγκεκριμένη σκηνή από την κρατική τηλεόραση;

Πέρα από τα όμορφα πράγματα που μας συμβαίνουν σε αυτήν τη δουλειά από πέρσι, το σημαντικό είναι ότι λειτουργούμε σε μια απόλυτη ελευθερία. Νομίζω ότι έχει να κάνει σε έναν μικρό βαθμό με την εμπιστοσύνη που μας έχουν, αλλά και με τη διάθεση αυτών των ανθρώπων που έχουν αναλάβει και κάνουν όλη αυτήν τη δουλειά εκεί. Όχι για να προκαλέσουν και να δείξουν ένα καλό πρόσωπο της κρατικής τηλεόρασης, αλλά επειδή είναι μέσα στον καιρό τους και ζουν στην ίδια κοινωνία με εμάς. Έχουν αφήσει τα στερεότυπα και τις αγκυλώσεις που υπάρχουν. Όποιες παρατηρήσεις έχουν γίνει κατά καιρούς είναι για θέματα που έχουν να κάνουν με τη μυθοπλασία. Αυτή είναι η μεγάλη χαρά που έχουμε. Μας έχουν αφήσει ελεύθερους, αλλά όχι ασύδοτους. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και αυτές οι αλλαγές στην κρατική τηλεόραση είναι ευχάριστες.

Η αρχική μας πρόθεση όταν ξεκινήσαμε να κάνουμε την «Τούρτα της Μαμάς» δεν ήταν να προκαλέσουμε ή να κάνουμε κάτι περίεργο. Θέλαμε να δημιουργήσουμε μια οικογένεια που είχε τους πάντες μέσα και σαν χαρακτήρες και σαν προσωπικότητες και ιδιοσυγκρασίες και σαν ιστορίες όπου ο καθένας κουβαλά τα δικά του βιώματα. Δεν βάλαμε το gay ζευγάρι επειδή έπρεπε να μπει. Μας βγήκε ως ένστικτο, παρορμητικά και δημιουργήθηκε ένας ήρωας που δεν ήταν αυτό το κραυγαλέο που βλέπουμε κάποιες φορές. Ήταν ένας πολύ στέρεος χαρακτήρας που προέρχεται και από ένα αυστηρό περιβάλλον, όπως είναι ο στρατός. Μου λέτε ότι έκανε εντύπωση το gay φιλί στη σειρά. Δεν φίλησε ένας γήινος έναν εξωγήινο. Είναι άνθρωποι που είναι ανάμεσά μας, δίπλα μας. Πώς θα πανηγύριζε ένα ετερόφυλο ζευγάρι μια πρόταση γάμου; Πόσο λογικό και ανθρώπινο είναι να δώσουν ένα φιλί; Είναι ένα μέρος της κοινωνίας μας, απόλυτα σεβαστό.

Δεν θέλουμε να τους προστατεύσουμε και να κάνουμε κανένα μανιφέστο για να προβάλλουμε τη διαφορετικότητα. Γι’ αυτά έχουμε άλλα επεισόδια που θα πούμε όσα έχουμε μέσα στην ψυχή μας, για το πώς κακοποιούνται τα παιδιά, τι συμβαίνει με τις γυναικοκτονίες με την ακραία μορφή που τη συναντάμε καθημερινά. Νομίζω, ότι αυτή η σειρά έχει μια ειλικρίνεια. Είμαστε ακριβώς αυτοί. Και εγώ και ο Αλέξανδρος Ρήγας. Δεν είμαστε κάτι άλλο. Γράφουμε αυτά που βγαίνουν μέσα από την ψυχή μας. Δεν κάνουμε μια σκηνή για να προκαλέσουμε και να μιλάμε γύρω από αυτό. Το θεωρώ αυτονόητο.

Πώς σας φάνηκε το ότι ο κόσμος ασχολήθηκε με αυτό το φιλί και υπήρξε κύμα από θετικά σχόλια στα social media;

Μου κάνει εντύπωση το ότι ασχολούνται τόσο πολύ με το χθεσινό φιλί στη σειρά. Ακόμη και τα θετικά σχόλια είναι λίγο ενοχλητικά και δείχνει πως ακόμη έχουμε δουλειά να κάνουμε ως κοινωνία. Ήταν δυο άνθρωποι που αγαπιούνται και σε αυτή τη σειρά το σημαντικό είναι ότι όλες οι σχέσεις των ηρώων αποπνέουν αγάπη. Όλα είναι ένα φιλί, μια αγκαλιά, ένας καλός λόγος, κατανόηση, αποδοχή, ανοχή. Αυτά έχουν σημασία.

Θεωρείτε ότι δεν έπρεπε να προκαλέσει τόσο «θόρυβο» αυτό το φιλί;

Θυμάμαι στη σειρά «Τι ψυχή θα παραδώσεις», που είχαμε παρουσιάσει πριν από πολλά χρόνια που συζητούσαμε πολύ πρώιμα για το #Metoo. Αντί να καθίσει ο κόσμος να ασχοληθεί με το τι λένε αυτοί οι τύποι: υπάρχει ένα παιδί που κακοποιεί τη μητέρα του, ένας άνδρας κακοποιεί τη γυναίκα του, ένα αφεντικό κακοποιεί την υφιστάμενή του, ένας αδελφός την αδελφή. Υπήρχαν τα παιδιά που βιάστηκαν από έναν καθ’όλα κύριο και επιφανή άνδρα. Αντί να καθίσουμε να ασχοληθούμε για το τι προειδοποιούσαμε, ασχολήθηκαν όλοι με το «γιατί δεν πέτυχε αυτή η δουλειά».

Χάναμε το νόημα ότι η γυναίκα εξακολουθεί από τον καιρό της Ηλέκτρας που τελείωσε η μητριαρχία και πήγαμε στην πατριαρχία να είναι ο σκλάβος του κόσμου και το απόλυτα καταπιεσμένο πλάσμα. Ότι η γυναίκα παρενοχλείται, ταπεινώνεται, υποβαθμίζεται, υποτιμάται. Η κωμωδία έχει το διαβολικό να λέει πράγματα πολύ υπονομευτικά. Αν το κάνεις δράμα δίνεις ξεκάθαρα το μήνυμα, αλλά στην κωμωδία αυτό περνά υποδόρια. Πραγματικά θα ήθελα να γίνει βαβούρα με τέτοια θέματα που αφορούν την επικαιρότητα.

Θα ήθελα με τον ίδιο τρόπο που έγινε αυτή η ψιλοβαβούρα για το φιλί να γίνει και για άλλα πράγματα που έχουν ειπωθεί εκεί μέσα. Χωρίς τη διάθεση να δείξουμε κάποιον με το δάκτυλό. Εμείς λέμε την αλήθεια μας.

Θεωρείτε ότι τώρα ήταν κατάλληλες οι συνθήκες για να παρουσιαστεί ένα gay φιλί στην κρατική τηλεόραση; Είναι πιο έτοιμος ο κόσμος να δεχτεί μια τέτοια εικόνα;

Δεν είναι οι συνθήκες κατάλληλες. Είναι θετικό σε μια κοινωνία που έχει αρχίσει να ενσωματώνει αυτούς τους ανθρώπους. Αυτό είναι ένα μέρος της ζωής μας. Έχουμε παιδιά, είμαστε γονείς, μπορεί να έχουμε δεκάδες ρόλους ως άνθρωποι. Και αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που μπορεί να έχει κάποιος.

Στη διαδρομή θα δείτε πως και αυτοί οι άνθρωποι όταν ετοιμάζουν το σπιτικό τους, δεν διαφέρουν από τα ετερόφυλα ζευγάρια. Έχουν ίδιους φόβους, ίδιους παραλογισμούς, ίδιες ελπίδες και όνειρα. Δεν διαφέρουν καθόλου. Θα συζητηθεί και η πιθανότητα να αποκτήσουν  ένα παιδί. Όχι γιατί είναι της μόδας, αλλά γιατί ισχύει.

Πιστεύετε ότι η κοινωνία μας μπορεί τελικά να δεχθεί τις αλλαγές που έχουν έρθει;

Είμαστε μια κοινωνία που δεν ενσωματώνει εύκολα τις αλλαγές. Κάποια πράγματα που είναι αποδεκτά στην Ευρώπη, εμείς τώρα τα ενσωματώνουμε σιγά σιγά. Χρειάζεται λίγο ψυχραιμία από όλους. Δεν είναι τυχαίο ότι εμείς στη σειρά μετά τις κακές στιγμές βάζουμε να έρθει η τούρτα που κατευνάζει τα πάντα.

Η ζωή μας, οι σχέσεις μας θέλουν λίγη ζάχαρη. Η «Τούρτα» δεν προσπαθεί να προάγει νέα ήθη, ούτε να καταγγείλει, ούτε να επιβραβεύσει, ούτε να φωτίσει. Είναι ένα απλό πράγμα αυτό που θέλει να πει. Χανόμαστε αν δεν αγαπιόμαστε. Από όποια κατεύθυνση κι αν είναι αυτό, από όποια ηλικία και από όποιο είδος είναι αυτό. Δεν υπάρχει άλλη δύναμη. Το μόνο που μένει είναι η αγάπη. Αυτή κλείνει μεγάλες τρύπες και πληγές, είναι γιατρικό και βάλσαμο. Αυτή είναι και η υπόθεση αυτής της δουλειάς. Να δείξει πόση αγάπη μπορεί να υπάρχει όταν οι άνθρωποι χαλαρώνουν. Βγάζουν τα γυαλιά της ανδροπρέπειας, του φανατισμού και της κακής εκπαίδευσης και βλέπουν καθαρά.

Αν κρίνουμε τη σκηνή, το ενδιαφέρον δεν ήταν στο φιλί, αλλά στο εναγκαλισμό και τη χαρά της οικογένειας. Το φιλί ήταν μια σωματική επαφή, αλλά το νόημα είναι άλλο. Ότι μια μάνα, ένας πατέρας χαίρονται που ο γιος τους είναι ευτυχισμένος. Δεν τους νοιάζει από πού προέρχεται αυτό. Αυτό έχει τη μεγαλύτερη αξία. Ο Κώστας και η Καίτη να γίνουν καθημερινές φιγούρες και να χαίρονται όταν τα παιδιά τους είναι χαρούμενα χωρίς να ενδιαφέρονται από ποια κατεύθυνση προέρχεται αυτό.

Για εμένα το φιλί ήταν ένα απόλυτα φυσιολογικό και αναμενόμενο φιλί δυο ανθρώπων που αγαπιούνται και χαίρονται εκείνη την ώρα. Και το κάνουν αυτό μέσα στον ενθουσιασμό τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ