Όταν ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι κατέβηκε στις εκλογές για την προεδρία το 2019 ήταν σαν… ανέκδοτο.

Κι αυτό γιατί ο σημερινός πρόεδρος της χώρας που καλείται να υψώσει ανάστημα απέναντι στον Βλαντιμίρ Πούτιν έγινε διάσημος μέσα από το ρόλο ενός δασκάλου στο τηλεοπτικό σίριαλ «Υπηρέτης Του Λαού», ο οποίος (σύμφωνα με το σενάριο) έγινε… πρόεδρος όταν ένας από τους μαθητές του βιντεοσκόπησε το ξέσπασμά του κατά της κυβέρνησης και της διαφθοράς και το πόσταρε στο ίντερνετ. Η κωμωδία που προβαλλόταν τα απογεύματα στην Ουκρανική τηλεόραση σημείωσε τεράστια επιτυχία καθώς η χώρα διήνυε μια περίοδο ραγδαίων αλλαγών.

Οι Ουκρανοί έβλεπαν τον πρώην δάσκαλο και μετέπειτα πρόεδρο του δημοφιλούς τηλεοπτικού σίριαλ να κάνει χοντροκομένα αστεία στη γυναίκα του και να πηγαίνει με το ποδήλατο στη δουλειά, με πανικόβλητο ύφος. Κάπως έτσι ο Ζελένσκι έγινε διάσημος, πετυχημένος και δημοφιλής. Κανείς, όμως, δεν μπορούσε να προβλέψει πως το 2019 ο τηλεοπτικός σταρ, ένας συμπαθής κωμικός, θα κατάφερνε να κερδίσει τον πολιτικό του αντίπαλο Πέτρο Ποροσένκο με συντριπτικό ποσοστό 70% χωρίς να έχει ουσιαστικά καμία πολιτική εμπειρία, πέρα από την… τηλεοπτική.

Η αλήθεια είναι πως ο γεννημένος το 1978 Βολοντιμίρ Ζελένσκι υπήρξε καλός μαθητής. Μάλιστα, παίρνοντας πτυχίο αγγλικών στα 16 του κατάφερε να πάρει υποτροφία για σπουδές στο Ισραήλ. Παρόλα αυτά τελικά ο πατέρας του αποφάσισε ο γιος του να παραμείνει στην Ουκρανία και να σπουδάσει νομική. Όταν όμως ο Ζελένσκι πήρε το πτυχίο του ήταν ήδη κωμικός, είχε μάλιστα συμμετάσχει σε τηλεοπτικό σόου ανάδειξης κωμικών ταλέντων στη Ρωσία. Δεν κέρδισε το σόου, αλλά σύντομα δημιούργησε τη δική του εταιρεία τηλεοπτικών παραγωγών. Το 2003 παντρεύτηκε τη σεναριογράφο Ολένα, η οποία έγραφε κείμενα για τη δική του ομάδα κωμικών και ήταν ήδη ζευγάρι. Η πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση ήταν στη σειρά Αγάπη στη Μεγάλη Πόλη, που γυριζόταν σε Ρωσία, ΗΠΑ και Ουκρανία, ενώ συμμετείχε και σε κινηματογραφικές παραγωγές. Μετά την επανάσταση του 2014 και την πτώση του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς είχε εναντιωθεί στην απόφαση του Ουκρανικού Υπουργείου Πολιτισμού της πατρίδας του για την απαγόρευση να εμφανίζονται Ρώσοι καλλιτέχνες στην Ουκρανία- γεγονός που δημιούργησε αντιδράσεις στη χώρα του. Παρόλα αυτά όταν οι Ρώσοι μπήκαν στο Ντονμπάς ο ίδιος έκανε μια δωρεά 300.000 ευρώ στον ουκρανικό στρατό. Αυτό οδήγησε στο να αποκτήσει αντιπάθειες στη Ρωσία. Ο ρόλος του στη σειρά Υπηρέτης Του Λαού ήταν αυτός που άλλαξε ριζικά το προφίλ του και εκτόξευσε τη δημοφιλία του, με τη σειρά να σημειώνει υψηλές τηλεθεάσεις. Ο Ζελένσκι αναδείχθηκε σε εθνικό σταρ, που τα εγχώρια brands επέλεγαν ως κεντρικό πρόσωπο για τις διαφημίσεις τους.

Ήδη πριν ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την προεδρία στις εκλογές του 2019 ήταν το μεγάλο φαβορί, αν και όταν ανακοίνωσε πως θα κατέβει για την προεδρία δεν είχε ακόμα αποφασίσει ποιο κόμμα θα τον στηρίξει, δεν είχε καν καταθέσει τα απαραίτητα έγγραφα στην Κεντρική Επιτροπή Εκλογών. Στη συνέχεια βρήκε ένα μικρό κόμμα με επικεφαλής έναν παλιό του συμφοιτητή το οποίο λίγο καιρό μετά άλλαξε και το όνομά του- από Κόμμα της Αποφασιστικής Αλλαγής ονομάστηκε όπως η σειρά που τον έκανε διάσημο… Υπηρέτης του Λαού.

Οι επικριτές του Ζελένσκι τον συνέκριναν με άλλους celebrity πολιτικούς όπως ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο Ντόναλντ Τραμπ, ενώ η απόφασή του να εντάξει στην πολιτική του ομάδα μέλη της εταιρείας παραγωγής του Kvartal 95 TV δεν ενέπνεε και μεγάλη εμπιστοσύνη για την πολιτική του δεινότητα. Εκείνη την εποχή είχε δηλώσει στην Pravda, θέλοντας να δικαιολογήσει την απόφασή του «θέλω να δω ανθρώπους να δημιουργούν σε πραγματικό χρόνο, ομάδα και πρόγραμμα. Ζούμε σε μια μοναδική χώρα, όπου έχουν γεννηθεί και ζουν πολλοί δημιουργικοί άνθρωποι. Επίσης, ζούμε σε εποχή που είναι αδύνατο να κάνεις κάτι μόνος σου. Οπότε συνεισφέρω όπου μπορώ και δέχομαι όση βοήθεια μου προσφέρουν. Πιστεύω ότι είμαστε μια ολοκληρωμένη κοινωνική ομάδα που έχει ως στόχο να φέρει στην πολιτική νέα, φρέσκα πρόσωπα -αξιοπρεπείς ανθρώπους».

Παρόλο που στις δημόσιες εμφανίσεις του με άλλους αρχηγούς κρατών έμοιαζε αμήχανος και για κάποιους «λίγος» -ο ουκρανός πολιτικός αναλυτής Mykola Davydyuk έχει πει πως «Νομίζω πως οι διεθνείς εταίροι μας αντιμετωπίζουν δυσκολίες να συνεννοηθούν μαζί του, δεν είναι στο επίπεδό τους. Κινούνται σε επίπεδα που εκείνος δεν μπορεί ούτε ν α φτάσει, ούτε να καταλάβει»- κατάφερε να «κερδίσει κάποιους δυτικούς διπλωμάτες με τη γοητεία και την αμεσότητα του.

Πόσο ικανός είναι όμως να σταθεί απέναντι στον Βλαντιμίρ Πούτιν στην πιο δύσκολη συνθήκη για τη χώρα του αυτές τις κρίσιμες ώρες;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ