Η βασίλισσα Ελισάβετ και ο πρίγκιπας Φίλιππος ήταν μακρινά ξαδέλφια, φαινόμενο όχι ιδιαίτερα σπάνιο στους βασιλικούς κύκλους. Η συνάντησή τους το καλοκαίρι του 1939 έμελλε να είναι καθοριστική για τη μετέπειτα ζωή τους. Η 13χρονη τότε πριγκίπισσα ερωτεύτηκε τον 18χρονο σαγηνευτικό δόκιμο του Βασιλικού Ναυτικού Κολλεγίου στο Ντάρτμουθ. Το γοητευτικό παρουσιαστικό αλλά και οι άριστες αθλητικές του επιδόσεις δεν πέρασαν απαρατήρητα από εκείνη.

«Θυμάμαι ότι συνάντησα πρώτη φορά τον Φίλιππο τον Ιούλιο του 1939, στο Βασιλικό Ναυτικό Κολλέγιο το Ντάρτμουθ, λίγο πριν από τον Πόλεμο. Ήμουν 13 ετών και εκείνος ένας 18χρονος δόκιμος. Κάποιες φορές μαζί με τον θείο του και τη θεία του (λόρδο και λαίδη Μαουντμπάτεν) περνούσαμε μαζί τα Σαββατοκύριακα στο Ουίνδσορ αλλά και γιορτές στο Μπαλμόραλ» είχε εξομολογηθεί η ίδια. Οι δυο τους διατηρούσαν τον νεανικό πλατωνικό τους έρωτα αλληλογραφώντας, όταν εκείνος ήταν εν πλω υπηρετώντας στο Βασιλικό Ναυτικό της Αγγλίας. Μάλιστα, μέσα στα γράμματά τους αντάλλασσαν και φωτογραφίες τους.

Η Ελισάβετ πάντα είχε στο κομοδίνο της μια δική του, στην οποία εικονιζόταν με μούσι. Όπως και εκείνος φύλαγε μία δική της στην καμπίνα του στο πλοίο. Όταν αποβιβαζόταν από το πλοίο τα Σαββατοκύριακα, έπαιρνε πάντα μαζί του μία φωτογραφία της σε μια μικρή δερμάτινη θήκη. Όταν ο Φίλιππος είχε άδεια από τις υποχρεώσεις στο Πολεμικό Ναυτικό, παρακολουθούσαν μαζί θέατρο ή πήγαιναν για χορό. «Αγαπάμε κι οι δυο μας τον χορό, έχουμε χορέψει στα κλαμπ Ciro’s και Quaglino’s αλλά και σε αρκετά πάρτι» είχε πει η Ελισάβετ.

Η βασίλισσα Ελισάβετ και ο πρίγκιπας Φίλιππος υποδέχτηκαν το 1961 στο παλάτι του Μπάκιγχαμ τον Αμερικανό πρόεδρο Τζον Κένεντι και τη σύζυγό του Τζάκι.

«Ο σύζυγός μου κι εγώ»

Ο Φίλιππος απέκτησε τη βρετανική υπηκοότητα πριν από την επίσημη ανακοίνωση του αρραβώνα τους από το παλάτι τον Ιούλιο του 1947. Ο μεγαλοπρεπής γάμος τους έγινε στις 20 Νοεμβρίου 1947, ενώ τον παρακολούθησαν σε ζωντανή ραδιοφωνική μετάδοση από το BBC 200 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη. Τον Νοέμβριο του 1972 γιόρτασαν την αργυρή επέτειο του γάμου τους.

«Νομίζω ότι πρέπει να ξεκινήσω τον λόγο μου με τις παρακάτω λέξεις: “ο σύζυγός μου και εγώ”. Ένας γάμος αρχίζει με την ένωση των συζύγων, αλλά αυτή η σχέση μεταξύ δύο ανθρώπων, όσο βαθιά κι αν είναι, πρέπει να αναπτυχθεί και να ωριμάσει με την πάροδο των ετών» είχε δηλώσει τότε η ίδια. Στον μακροβιότερο βασιλικό γάμο όλων των εποχών τα πράγματα όμως δεν ήταν πάντα ρόδινα. Στα 73 χρόνια που έζησαν μαζί ο δούκας του Εδιμβούργου και η βασίλισσα Ελισάβετ βίωσαν σχεδόν τα πάντα. Πολέμους, εναλλαγές κυβερνήσεων, οικογενειακές κρίσεις, φημολογούμενες απιστίες, διαζύγια, σκάνδαλα. Ένα, όμως, παρέμενε πάντα σταθερό. Στο τέλος ο ένας στεκόταν πάντα στο πλάι του άλλου. Ο Φίλιππος ήταν πάντα ο «βράχος» της Λίλιμπετ, όπως την αποκαλούσε όταν αλληλογραφούσαν επτά δεκαετίες πριν.

Τον Οκτώβριο του 1972 στο κάστρο Μπαλμόραλ με τον σύζυγό της Φίλιππο και τα παιδιά τους, Άντριου, Έντουαρντ, Άννα και Κάρολο.

«Όλα αυτά τα χρόνια ήταν η δύναμή μου. Του χρωστάω περισσότερα από όσα θα μπορούσε να παραδεχτεί» είχε πει κατά την επέτειο των 50 χρόνων του γάμου τους. «Έφυγαν» από τη ζωή με διαφορά 17 μηνών, με τον πρίγκιπά της να αφήνει την τελευταία του πνοή πρώτος τον Απρίλιο του 2021 και εκείνη να τον ακολουθεί. Ίσως να έπρεπε για πρώτη φορά, μακριά από το βασιλικό πρωτόκολλο, εκείνη να τον ακολουθήσει, κάτι που δεν συνέβη ποτέ σε όλη τη διάρκεια της κοινής τους ζωής.

Τον Απρίλιο του 1973 μαζί με τον Φίλιππο στους αγώνες ιππασίας Badminton Horse Trials, στο Μπάτμιντον Χάουζ στο Γκλοστερσάιρ της Αγγλίας.

«Μητέρα, καλύτερη δουλειά στον κόσμο»

Η βασίλισσα Ελισάβετ και ο πρίγκιπας Φίλιππος απέκτησαν τέσσερα παιδιά, 8 εγγόνια και 12 δισέγγονα. Το 1948 ήρθε στον κόσμο το πρώτο τους παιδί, ο πρίγκιπας Κάρολος, και δύο χρόνια αργότερα γεννήθηκε η πριγκίπισσα Άννα. Το 1960 υποδέχτηκαν το τρίτο τους παιδί, τον πρίγκιπα Άντριου, και το 1964 τον πρίγκιπα Έντουαρντ. Όταν τα δύο μικρότερα παιδιά της γεννήθηκαν, εκείνη ήταν ήδη βασίλισσα της Αγγλίας, οπότε λόγω των πολλαπλών υποχρεώσεών της τα παιδιά της περνούσαν τον περισσότερο καιρό με τις νταντάδες τους.

Τον Ιούνιο του 1964, μαζί με τους μικρότερους γιους της Άντριου και Έντουαρντ.

Ο ιστορικός Ρόμπερτ Λάσεϊ τόνισε ότι όσο τα παιδιά της μεγάλωναν, η βασίλισσα γινόταν πιο ζεστή, εγκάρδια και έτοιμη να κάνει λίγα βήματα πίσω από τα βασιλικά της καθήκοντα για χάρη των παιδιών της. Όταν το 2012 η Βρετανή ηθοποιός Κέιτ Γουίνσλετ τιμήθηκε στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, είχε μια σύντομη συνομιλία με τη βασίλισσα για τον ρόλο της μητρότητας, όπου η μονάρχης τής είπε: «Το να είσαι μητέρα είναι η καλύτερη δουλειά στον κόσμο».

Η πριγκίπισσα Άννα έχει πει για τη μητέρα της αναφερόμενη στα μεγάλα χρονικά διαστήματα που η Ελισάβετ έλειπε μακριά τους αλλά και από την Αγγλία, σε κάποια βασιλική περιοδεία: «Δεν πιστεύω ότι κάποιος από μας, τα παιδιά της, σκέφτηκε έστω και για λίγο ότι δεν μας νοιαζόταν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που κάθε μητέρα νοιάζεται για τα παιδιά της». Αλλά και η βασίλισσα Ελισάβετ είχε παραδεχτεί τελευταία: «Τα παιδιά και όλη η οικογένειά μου μου έχουν προσφέρει τόση αγάπη και απλόχερη βοήθεια όλα τα χρόνια και ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες».

Τον Ιούλιο του 1969 στο Λονδίνο με τον σημερινό βασιλιά Κάρολο Γ’.

Φωτογραφίες: Gettu Images/Ideal Image, Camerapress/Zuma/Alamy/Visual Hellas

Διαβάστε περισσότερα στο περιοδικό ΟΚ! που κυκλοφορεί με Τα Νέα Σαββατοκύριακο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ