Λέμε “έφυγε” για να μην πούμε “πέθανε”. Είναι ένας εξωραϊσμός στην έννοια του θανάτου. Ο “θάνατος” είναι λέξη που την αποφεύγουμε. Όπως αποφεύγουμε και τη συχνή σκέψη του. Όλοι, όμως, στις πιο απόκρυφες, στις πιο μύχιες γωνιές του μυαλού μας τον έχουμε υποσημείωση.

Eίμαι σε μια ηλικία που τον βλέπω πιο κοντινό από ό,τι ένας νέος άνθρωπος. Δεν τον φοβάμαι, όμως μισώ αυτή τη λέξη γιατί μου έχει κατά καιρούς δημιουργήσει μεγάλη λύπη» είχε εξομολογηθεί ο διεθνής Έλληνας ηθοποιός στη βιογραφία του Ένα πέρασμα…, που κυκλοφόρησε το 2018 με την υπογραφή του καλού του φίλου και συγγραφέα Δημήτρη Μπούκουρα.

Το πρωί της Παρασκευής 10 Νοεμβρίου έγινε γνωστό ότι ο Σπύρος Φωκάς, σε ηλικία 86 ετών, έζησε την τελευταία μέρα της θρυλικής ζωής του, μιας ζωής που ξεκίνησε από την Πάτρα για να φτάσει να κατακτήσει μέχρι και το Χόλιγουντ. Όπου και αν βρισκόταν όμως, η Ελλάδα ήταν στην καρδιά του, γι’ αυτό και επέστρεφε πάντα.

O Μάικλ Ντάγκλας, o Ντάνι Ντε Βίτο και o Σιλβέστερ Σταλόνε

Το εκτόπισμά του ξεπέρασε τη Μεσόγειο και το 1985 συμμετείχε στην ταινία Το διαμάντι του Νείλου, η οποία γυρίστηκε στην έρημο του Μαρόκου. Την παραγωγή της ταινίας έκανε ο Μάικλ Ντάγκλας, ο οποίος πρωταγωνιστούσε μαζί με την Κάθλιν Τέρνερ και τον Ντάνι ντε Βίτο. «Η ζέστη ήταν φοβερή, χτυπούσε ακόμη και 60 βαθμούς στον ήλιο, όπου γυρίζονταν αρκετές σκηνές. Μια μέρα γκρίνιαζα. “Μην κάνεις έτσι” μου λέει ο Ντάνι ντε Βίτο, “γι’ αυτό πληρώνεσαι” και ύστερα είπε: “Ξέρεις γιατί ζεσταίνεσαι;

Γιατί είσαι ψηλός και είσαι πιο κοντά στον ήλιο”. (…) Η Κάθλιν ήταν παλικαράκι. Ήταν πολύ καλλιεργημένη και μου είπε ότι εκτός των άλλων αγαπούσε πολύ την Ιστορία. Μια μέρα βρήκα ένα τάβλι στο λόμπι του ξενοδοχείου και βάλθηκα να της μάθω. Καθώς ήταν έξυπνη, έμαθε αμέσως». Όσο για τον Μάικλ Ντάγκλας, θυμάται στη βιογραφία του: «Με τον Μιχαλάκη, όπως τον έλεγα, δεν ξαναβρεθήκαμε. Ήταν από τους πιο πολυάσχολους ανθρώπους του πλανήτη. Μιλούσαμε κάπου κάπου στο τηλέφωνο».

Τρία χρόνια αργότερα, ο Σπύρος Φωκάς ανέλαβε τον ρόλο του Μασούντ, του αρχηγού των Μουτζαχεντίν, στην ταινία Ράμπο ΙΙΙ, δίπλα στον Σιλβέστερ Σταλόνε. «Είναι ο πιο εργασιομανής τύπος που έχω συναντήσει στη ζωή μου. Αν για όλους μας η μέρα έχει 24 ώρες, γι’ αυτόν έχει 26». Η πρώτη γνωριμία όμως των ηθοποιών ήταν επεισοδιακή. «“Από πού είσαι;” με ρώτησε όταν άκουσε να του μιλάω με κάποια προφορά. “Έλληνας είμαι” του απαντάω. “Είσαι κι εσύ πουτ*@#ς γιος, όπως ο άλλος;” . Στο Ράμπο ΙΙ και στην Κόμπρα, είχε μια κακή συνεργασία με τον Έλληνα σκηνοθέτη Τζορτζ Κοσμάτος. Αυτά, βέβαια, μου τα είπε αργότερα. Εγώ, που δεν είχα ιδέα για το γεγονός αυτό, αποφάσισα να αντεπιτεθώ: “Πολύ χειρότερος” του απαντάω στον ίδιο τόνο. “Μου κάνεις” μου είπε».

Διαβάστε περισσότερα στο περιοδικό ΟΚ! που κυκλοφορεί στα περίπτερα!

Διαβάστε επίσης:

Σπύρος Φωκάς: Η περιπέτεια της υγείας του που τον οδήγησε στο κέντρο αποκατάστασης

Σπύρος Φωκάς: Η Finos Film τον αποχαιρετά με ένα βίντεο – «Πέταξε για την γειτονιά των αγγέλων»

Σπύρος Φωκάς: Το σπαρακτικό αντίο της συζύγου του Λίλιαν

Σπύρος Φωκάς: Η τελευταία επίσημη εμφάνιση του χολιγουντιανού ηθοποιού

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ