Ο 30χρονος Ισραηλινός Σάιμον Χαγιoύτ ακολουθώντας κλασικές μεθόδους χειραγώγησης φρόντιζε να εντυπωσιάζει τα υποψήφια θύματά του από την πρώτη στιγμή. Σε κάθε του φωτογραφία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρουσιαζόταν ως ο Σάιμον Λεβιέβ, γιος ενός επιχειρηματία –γνωστού ως «βασιλιά» των διαμαντιών– με περιουσία δισεκατομμυρίων. Σήμα κατατεθέν του τα ρούχα σχεδιαστών, τα γρήγορα αυτοκίνητα και τα ακριβά γεύματα σε πολυτελή εστιατόρια. Επίσης, με το ιδιωτικό του αεροπλάνο ταξίδευε για επαγγελματικούς –και όχι μόνο– λόγους σε όλη την Ευρώπη, ενώ ένα καλοκαίρι είχε περάσει τις διακοπές του στη Μύκονο, διαμένοντας σε πολυτελή σουίτα που άγγιζε τα 5.000 ευρώ τη βραδιά.

Το εντυπωσιακό, αληθοφανές προφίλ του δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο από τις γυναίκες χρήστες της διαδικτυακής πλατφόρμας γνωριμιών Tinder. Εκεί γνώρισε και τα υποψήφια θύματά του, ανάμεσα στις οποίες ήταν η Σέσιλ Φιελχόι, η Περνίλα Σιόχολμ και η Αϊλίν Σαρλότ. Στο δεύτερο ραντεβού του με τη Σέσιλ τον Ιανουάριο του 2018 ο Σάιμον την προσκάλεσε να πάει από το Λονδίνο στη Βουλγαρία με το ιδιωτικό του αεροπλάνο μόνο για μια νύχτα για να τη γνωρίσει καλύτερα. Όσο περνούσε ο καιρός, εκείνος κέρδιζε την εμπιστοσύνη της, ενώ με τον ίδιο τρόπο κατάφερε να εξαπατήσει τις περισσότερες γυναίκες με τις οποίες συνδέθηκε.

Στο ντοκιμαντέρ του Netflix «Ο απατεώνας του Tinder», που έκανε πρεμιέρα στις 2 Φεβρουαρίου, οι τρεις γυναίκες από τις οποίες κατάφερε να αποσπάσει συνολικά 313.000 ευρώ περιγράφουν λεπτομερώς το πώς κατέληξε ο «πρίγκιπας» να γίνει ο χειρότερός τους εφιάλτης. «Θα καταθέσω αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση και ψευδείς δηλώσεις. Όλα βασίζονται πάνω σε ένα ψέμα» απάντησε ο ίδιος όταν του ζητήθηκε να συμμετάσχει στο ντοκιμαντέρ.

Τον Ιούλιο του 2019 ο Σάιμον Χαγιoύτ είχε συλληφθεί από την Ιντερπόλ με ψεύτικο διαβατήριο στην Αθήνα, είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 15 μηνών, ενώ αφέθηκε ελεύθερος μόλις μετά από πέντε μήνες.

Σήμερα ζει στο Ισραήλ χωρίς, όπως όλα δείχνουν, να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, ενώ έχει δημιουργήσει τον δικό του ιστότοπο στον οποίο παρέχει σεμινάρια συμβουλευτικής επιχειρήσεων. Μετά την κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ ο ίδιος ανέφερε μέσω Instagram ότι ετοιμάζεται να αποκαλύψει τη δική του εκδοχή της ιστορίας, ωστόσο λίγες ώρες μετά –και μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές– ο συγκεκριμένος λογαριασμός δεν είναι πλέον διαθέσιμος.

Και ο αποκλεισμός δεν σταμάτησε εκεί. «Ο Σάιμον Λεβιέβ δεν είναι πια ενεργός χρήστης του Tinder» ήταν η επίσημη ανακοίνωση της αμερικανικής πλατφόρμας γνωριμιών, ενώ και άλλες πλατφόρμες ανάλογου περιεχομένου ακολούθησαν την ίδια οδό, αυτή του αποκλεισμού του. Ο ίδιος δεν κατηγορήθηκε ποτέ για υπεξαίρεση χρημάτων, που σημαίνει ότι τα θύματά του συνεχίζουν να αποπληρώνουν τα δάνεια –που πήραν για εκείνον– μέχρι σήμερα. Ωστόσο, η εγκληματική του δράση μετράει πολλά χρόνια τόσο στην πατρίδα του, το Ισραήλ, όσο και στη Φινλανδία, όπου είχε φυλακιστεί για δυο χρόνια, ενώ συνολικά φέρεται όλα αυτά τα χρόνια να έχει αποσπάσει από τα θύματά του 10 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα The Times of Israel, το 2020 είχε προσποιηθεί ότι είναι υγειονομικός εργαζόμενος για να κάνει νωρίτερα το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Η ιστορία του απατεώνα του Τinder, σύμφωνα με το Variety, ενδέχεται να γίνει ταινία, με τους υπευθύνους του Netflix να βρίσκονται σε συζητήσεις με τους παραγωγούς του ντοκιμαντέρ.

Διαβάστε περισσότερα στο περιοδικό ΟΚ! που κυκλοφορεί με Τα Νέα Σαββατοκύριακο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ