Τα μάτια του έκλεισε σε ηλικία 88 χρόνων, ο γοητευτικός άσχημος της Nouvelle Vague, Ζαν Πολ Μπελμοντό. Ο Γάλλος ηθοποιός, που σφράγισε το γαλλικό και παγκόσμιο σινεμά, έσβησε τη Δευτέρα σκορπίζοντας τη θλίψη στα αγαπημένα του πρόσωπα αλλά και σε όσους τον είχαν αγαπήσει μέσα από τις ταινίες του.

Ο Ζαν Πολ Μπελμοντό ήταν ένας εκ των ιδρυτών της ομάδας Παρί Σεν Ζερμέν, επιστήθιος φίλος του Αλέν Ντελόν και ένας εξαιρετικός ηθοποιός που αγαπούσε τη δράση, τα νυχτοπερπατήματα, αλλά και κάθετί ευρωπαϊκό.

Γεννημένος στις 9 Απριλίου 1933 στο Νεϊγί-συρ-Σεν, βορειοδυτικά του Παρισιού, κατάφερε να παραμείνει ενεργός στον χώρο της υποκριτικής μέχρι και το 2015. Αξίζει να σημειωθεί πως οι κινηματογραφικές ταινίες στις οποίες συμμετείχε αγγίζουν τις 80.

Ωστόσο, εκτός από την αγάπη για την Τέχνη, τα αθλήματα και το Rolland Garros, ο Ζαν Πολ Μπελμοντό ήταν ένας πραγματικός bon viveur. Ο ίδιος είχε επισκεφθεί αρκετές φορές στο παρελθόν τη χώρα μας και είχε περάσει ξέφρενες αθηναϊκές νύχτες με τον Ομάρ Σαρίφ, σπάζοντας μέχρι και πιάτα σε μαγαζιά.

Τον Φεβρουάριο του 1971, ο Ζαν Πολ Μπελμοντό βρέθηκε στην Αθήνα μαζί με τον Ομάρ Σαρίφ και την Νικόλ Καλφάν για τα γυρίσματα της ταινίας «Οι διαρρήκτες». Η ταινία αυτή γυρίστηκε στην Αθήνα και στον Πειραιά στις γειτονιές του οποίου διαδραματίστηκε μια απίστευτη κούρσα καταδίωξης που έμεινε στην ιστορία του κινηματογράφου.

Ζαν Πολ Μπελμοντό, Νικόλ Καλφάν και Ομάρ Σαρίφ.

Μαζί του στην Αθήνα βρισκόταν και η σύντροφός του, Ούρσουλα Άντρες. Η σχέση του ζευγαριού μάλιστα μονωπολούσε τα ΜΜΕ εκείνης της περιόδου με τον 37χρονο τότε Γάλλο γόη να είναι στο peak της καριέρας του.

Με την Ουρσουλα Άντρες στην Αθήνα.

Το 1973 ο Ζαν Πολ Μπελμοντό, στα 40 του χρόνια διέπρεπε ως ηθοποιός και είχε πρωταγωνιστήσει σε διαφορετικά είδη ταινιών: από ερωτικά δράματα όπως το υπέροχο «Η Σειρήνα του Μισσισιπή» δίπλα στην Κατρίν Ντενέβ έως ταινίες δράσης. Τον Μάρτη εκείνης της χρονιάς λοιπόν, ο Μπελμοντό είχε επικεφθεί και πάλι την Αθήνα (επί δικτατορίας) και κινδύνευε να καταδικαστεί από ελληνικό δικαστήριο, κατηγορούμενος για το αδίκημα του σπασίματος πιάτων στο τσακίρ κέφι.

Τον Αύγουστο του 1977, ωστόσο, επέστρεψε και πάλι στην αγαπημένη του Αθήνα και φωτογραφήθηκε έξω από το Χίλτον με την επίσης Γαλλίδα ηθοποιό, Λάουρα Αντονέλι.

Ο Ζαν Πολ Μπελμοντό με τη Γαλλίδα ηθοποιό, Λάουρα Αντονέλι.

Φωτογραφίες: Getty Images/Ideal Images/Zuma

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ