Σε όποιο μέρος της γης κι αν βρίσκεται, η Ελλάδα υπάρχει μέσα του. Ο γιος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου ποτέ δεν έκρυψε την αγάπη του για τη χώρα που γεννήθηκε και την οποία φροντίζει να επισκέπτεται σε κάθε ευκαιρία. Ο Παύλος σήμερα, 20 Μαΐου, γίνεται 55 χρονών και παραμένει ένας γοητευτικός και χαμηλών τόνων άντρας που αποπνέει κοσμοπολίτικο αέρα άλλης εποχής. Τελικά, ίσως οι «πρίγκιπες» να κυκλοφορούν ανάμεσά μας.

Κάθε αρχή και δύσκολη

Ο γιος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και της Άννας Μαρίας γεννήθηκε στις 20 Μαΐου του 1967 στα βασιλικά ανάκτορα στο Τατόι. Ο Παύλος ήρθε στον κόσμο σε μια ιστορικά δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα, κατά τη μεταβατική περίοδο της Χούντας. Τον Δεκέμβριο του 1967, μετά το αποτυχημένο αντιπραξικόπημα του πατέρα του για την ανατροπή της δικτατορίας, ο ίδιος σε ηλικία 7 μηνών μαζί με την οικογένειά του εξορίστηκαν από την Ελλάδα και πήγαν στη Ρώμη. Ο Παύλος έχει άλλα τέσσερα αδέλφια, την Αλεξία, τον Νικόλαο, τη Θεοδώρα και τον Φίλιππο. Την 1η Ιουνίου 1973 ο πατέρας του Κωνσταντίνος σταμάτησε και τυπικά να θεωρείται βασιλιάς της Ελλάδας. Τον πρώτο καιρό η οικογένεια ζούσε στην ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη, ενώ λίγο μετά μετακόμισαν σε δικό τους σπίτι στην ιταλική πρωτεύουσα. Εκεί έμειναν σχεδόν πέντε χρόνια και στη συνέχεια εγκαταστάθηκαν στη γενέτειρα της Άννα Μαρίας, τη Δανία, και από εκεί στην Αγγλία, όπου ο Παύλος πέρασε το μεγαλύτερο μέρος των μαθητικών του χρόνων φοιτώντας σε ελληνόφωνα σχολεία. Τον Φεβρουάριο του 1981 ο θάνατος της γιαγιάς του βασίλισσας Φρειδερίκης ήταν η αφορμή για να επιτραπεί σε εκείνον και την οικογένειά του να επιστρέψουν μόνο για έξι ώρες στην Ελλάδα, για να παραστούν στην κηδεία της, ενώ απαιτήθηκε από την τότε κυβέρνηση να εγκαταλείψουν τη χώρα αμέσως μετά.

Ο κεραυνοβόλος έρωτας

Το 1992 o 25χρονος τότε Παύλος ήταν καλεσμένος στο πάρτι γενεθλίων του εφοπλιστή Φίλιππου Νιάρχου στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ. Εκεί ο οικογενειακός φίλος και Ελληνοαμερικανός χρηματιστής Αλέξανδρος Παπαμάρκου του σύστησε την 24χρονη Μαρί Σαντάλ Μίλερ, κόρη του «βασιλιά» των Duty Free και ισχυρού επιχειρηματία Ρόμπερτ Μίλερ. O ίδιoς θα διηγηθεί αργότερα για τη γνωριμία τους: «Ο Αλέκος κανόνισε να πάω μαζί του για παρέα. Δεν ήθελα να πάω. Ήξερα ότι θα ήταν μια σημαντική συνάντηση, γιατί ο Αλέκος μού έλεγε για εβδομάδες ότι είχε γνωρίσει τον ιδανικό άνθρωπο για μένα. Δεν ένιωθα άνετα παρ’ όλα αυτά. Προσπάθησα να το αποφύγω. Εκείνος δεν απάντησε ποτέ στα τηλεφωνήματά μου. Είχαμε κανονίσει να συναντηθούμε στο αεροδρόμιο, οπότε κατέληξα να πάω. Δανείστηκα ένα navy blue κοστούμι Chanel από τη μητέρα μου και έδειχνα πραγματικά πολύ σημαντικός. Ο Αλέκος δεν είχε απλά διασφαλίσει ότι και οι δυο θα βρισκόμασταν στο ίδιο μέρος, αλλά μας έβαλε να καθίσουμε ο ένας δίπλα στον άλλο στο δείπνο… Με είχε συναρπάσει. Δεν είμαι από τους ανθρώπους που είχαν αμέτρητες συντρόφους και παράλληλες σχέσεις. Πάντα είχα μία σύντροφο και όταν τελείωνε απλά προχωρούσα στην επόμενη σχέση. Τη στιγμή που είδα τη Μαρί, είπα μέσα μου “αυτό είναι που έψαχνα”. Ο Αλέκος είχε δίκιο. Είναι από τους πιο τρυφερούς ανθρώπους που έχω γνωρίσει στη ζωή μου». Με τη σειρά της η Μαρί Σαντάλ έχει δηλώσει για τη γνωριμία τους: «Και έγινε το “κλικ”. Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Κατάλαβα ότι ήταν ο άνθρωπος που θα παντρευόμουν. Εγώ έχω την ενέργεια και εκείνος με ηρεμεί». Μόλις δύο μήνες μετά από εκείνο το πάρτι στη Νέα Ορλεάνη, η Μαρί Σαντάλ μετακόμισε από το Παρίσι στη Νέα Υόρκη και ύστερα στην Ουάσινγκτον για να μπορεί να βρίσκεται πιο κοντά στον Παύλο, o οποίος ολοκλήρωνε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Τζόρτζταουν. «Πήρε ένα σπίτι κοντά στο πανεπιστήμιο για να μπορούμε να βλεπόμαστε» έχει πει ο ίδιος αναφερόμενος σε εκείνη την περίοδο της ζωής τους.

Η εναέρια πρόταση γάμου

Τα Χριστούγεννα του 1994 ο Παύλος τής ζήτησε να παντρευτούν κατά τη διάρκεια των χειμερινών διακοπών τους στο κοσμοπολίτικο Γκστάαντ, όπου η οικογένεια της Μαρί Σαντάλ διατηρεί σαλέ. Πιο συγκεκριμένα, γονάτισε και της πρόσφερε ένα μονόμετρο δαχτυλίδι μέσα στο ski lift. «Δεν υπήρχε αρκετός χώρος» έχει πει ο ίδιος με χιουμοριστική διάθεση για την πρωτότυπη πρόταση γάμου. Ο Κωνσταντίνος ανακοίνωσε τον Ιανουάριο του 1995 τον αρραβώνα του γιου του δηλώνοντας: «Είμαι κατενθουσιασμένος για αυτό». Όσο για τον Αλέξανδρο Παπαμάρκου, τον άνθρωπο που τους έφερε κοντά, έγινε ο νονός της Μαρί Σαντάλ, όταν εκείνη επέλεξε από καθολική να βαφτιστεί ορθόδοξη χριστιανή. Το ζευγάρι παντρεύτηκε τον Ιούλιο του 1995 στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας στο Λονδίνο με 450 καλεσμένους, ανάμεσά τους μέλη βασιλικών οικογενειών ανά την Ευρώπη και εξέχουσες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο. Το δαντελένιο νυφικό της Μαρί Σαντάλ, διά χειρός του καλού της φίλου Ιταλού σχεδιαστή Valentino, κόστισε 225.000 δολάρια.

Μια μεγάλη οικογένεια

«Γνωριστήκαμε όταν ζούσα εδώ (στη Νέα Υόρκη), κάναμε ένα πάρτι αρραβώνων και επιστρέψαμε πια για να δημιουργήσουμε τη δική μας οικογένεια. Το αισθανόμαστε πολύ σαν το σπίτι μας» έχει πει η Μαρί Σαντάλ μιλώντας για το υπέροχο σπίτι τους στο Μανχάταν το οποίο ανήκε στην οικογένειά της. Ο έγγαμος βίος του νεαρού ζευγαριού ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις στο πολυτελές διαμέρισμά τους στην Upper East Side του Μανχάταν αλλά και στο εξοχικό τους σπίτι στο Κονέκτικατ. Λίγο πριν από τη γέννηση της πρωτότοκης κόρης τους, ο Παύλος είδε ένα όνειρο με τη γιαγιά του βασίλισσα Φρειδερίκη. «Ήταν πολύ ζωντανό. Την είχε περιλούσει το φως και μου έλεγε: “Θα αποκτήσεις υπέροχα παιδιά και όλοι μαζί θα είστε πολύ ευτυχισμένοι”. Πιστεύω ότι ήθελε να μου δώσει την έγκρισή της και την ευχή της» ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια του περιγράφοντας το όνειρο. Η Ολυμπία γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1996 στη Νέα Υόρκη και η βάφτισή της έγινε πέντε μήνες μετά στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης με νονούς την αδελφή του πατέρα της, Αλεξία, τη θεία της Πία Γκέτι, τον πρίγκιπα Κάρολο και τον πρίγκιπα Μιχαήλ – πρώτο ξάδελφο του παππού της, τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Το 1998 γεννήθηκε το δεύτερο παιδί τους, ο Κωνσταντίνος Αλέξιος, και το 2000 ήρθε στον κόσμο ο Αχιλλέας Ανδρέας. Το 2002 μετακόμισαν οικογενειακώς από την Αμερική στο Λονδίνο γιατί ο Παύλος πάντα επιθυμούσε τα παιδιά του να μεγαλώσουν μακριά από την αμερικανική κουλτούρα, έχοντας ως εφόδιο την ευρωπαϊκή παιδεία. Το 2004 γεννήθηκε το τέταρτο παιδί τους, ο Οδυσσέας Κίμων, και το 2008 ο βενιαμίν της οικογένειας Αριστείδης Σταύρος. Μάλιστα, η πέμπτη εγκυμοσύνη παραλίγο να κοστίσει τη ζωή της Μαρί Σαντάλ. «Όλα πήγαν λάθος. Έχασα πολύ αίμα. Ήμουν σε ιδιωτική κλινική και εκεί δεν υπήρχε αρκετό αίμα. Ήταν πραγματικά δύσκολα τα πράγματα. Τελικά πήρα το αίμα 4 ώρες μετά. Ήμασταν μόνοι μας, χωρίς τους γονείς μας. Ήταν μια εμπειρία-σταθμός για εμάς. Τότε πιστεύω πως ο Παύλος συνειδητοποίησε ότι πρέπει να είναι υπεύθυνος για τις αποφάσεις του» έχει αποκαλύψει η ίδια, ενώ ο Παύλος αναφερόμενος στη σχέση με τη σύζυγό του έχει τονίσει: «Πρέπει να είσαι πραγματικός σύντροφος με τον άλλο».

Η Ελλάδα μέσα του

Το 1995 σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Πάνο Παναγιωτόπουλο ο Παύλος είχε μιλήσει για τα χρόνια που έζησε στο εξωτερικό, την εμπειρία του από τα σχολεία που φοίτησε αλλά και το πόσο Έλληνας μπορεί να αισθάνεται μέσα του. «Άνετα θα μπορούσα να έχω γίνει Άγγλος γιατί ζω εκεί τα περισσότερα χρόνια. Πιστεύω ότι Έλληνας γίνεται κάποιος πρωταρχικά μέσα από την οικογένεια. Εμάς πάντα αυτό μας κράτησε ως Έλληνες. Έτσι μας μεγάλωσαν. Μας έστειλαν σε ελληνικό σχολείο. Πηγαίναμε πάντα σε Ορθόδοξη εκκλησία. Μετά έχει να κάνει με τους φίλους που έχει κανείς. Πάντα είχα περισσότερους Έλληνες φίλους παρά ξένους, όπου κι αν έχουμε ζήσει. Και στην Αγγλία και στην Αμερική όπου ζω εγώ με τον αδελφό μου είμαστε περικυκλωμένοι από Έλληνες». Η αγάπη του για την πατρίδα του ήταν ανέκαθεν ιδιαίτερα έντονη, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι μόλις 7 μηνών αναγκάστηκε να την αποχωριστεί. Όπως έχει εξομολογηθεί ο ίδιος στο παρελθόν, «η επιστροφή μου στην Ελλάδα συνδέεται με το ότι θέλω απλά να γυρίσω στην πατρίδα μου. To θέλω από 7 μηνών. Δεν έχει πολιτικό ενδιαφέρον. Θέλω εγώ προσωπικά να γυρίσω. Και όταν αποφασίσει ο πατέρας μου ότι είναι καλή μέρα για να γυρίσουμε, τότε θα επιστρέψω. Από κει και πέρα, αν γίνει πολιτικό το θέμα, εξαρτάται από τον ελληνικό λαό και από την κυβέρνηση και όχι από εμένα». Ουσιαστικά, η πρώτη επίσκεψη σύσσωμης της πρώην βασιλικής οικογένειας στην Ελλάδα ήταν το καλοκαίρι του 1993 για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. «Η συγκίνηση είναι πολύ μεγάλη που ήρθαμε στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα γιατί είδαμε πολλά μέρη, εκτός από αρχαιολογικούς και θρησκευτικούς χώρους. Καταφέραμε για μια φορά στη ζωή μας να βγούμε με παρέα σε μερικά νυχτερινά κέντρα, το οποίο έχουμε να κάνουμε χρόνια, από τότε που ήμασταν στο σχολείο. Δεν μπορούσαμε να το κάνουμε στην Ελλάδα γιατί πάντα έφευγαν όλοι και πήγαιναν διακοπές στα σπίτια τους με τους φίλους τους και εμείς αναγκαζόμασταν να πάμε αλλού, σε ξένες χώρες, να βρούμε άλλους φίλους μας. Τώρα για πρώτη φορά καταφέραμε να επιστρέψουμε εδώ και να γυρίσουμε διάφορα μέρη με τους φίλους μας, το οποίο ήταν για μένα ένα από τα πιο όμορφα πράγματα που κατάφερα να κάνω» είχε πει συγκινημένος ο νεαρός τότε φοιτητής Παύλος.

Φτιάχνοντας το δικό του μέλλον

Το 1997 μιλώντας για τη «βασιλική» του καταγωγή, είχε πει: «Μεγαλώνοντας ήταν ξεκάθαρο ότι ήμουν μέλος μιας βασιλικής οικογένειας με έναν πιθανό λειτουργικό ρόλο. Η ερώτηση λοιπόν ήταν: Πότε, πώς και αν. Εκείνο τον καιρό υποθέτω ότι υπήρχε περισσότερο κάποια πιθανότητα εξελίξεων στο ότι θα επέστρεφα στην Ελλάδα ως μέλος της βασιλικής οικογένειας. Επίσης, το να έχεις παππούδες που υπήρξαν μονάρχες και θείες και θείους που ήταν εν εν ενεργεία μέλη με έκανε να μη νιώθω διαφορετικός από τα ξαδέλφια μου. Παίζαμε όλοι μαζί, όπως όλα τα παιδιά. Όσο μεγάλωνα έβλεπα όμως πως άλλαζαν τα πράγματα όταν αναλάμβαναν τα επίσημα καθήκοντά τους. Αυτό εγώ δεν χρειάστηκε να το βιώσω. Έτσι, η ζωή μου έγινε πιο προσγειωμένη αφού πια έπρεπε να επενδύσω στη δική μου καριέρα και όχι σε ό,τι είχε ήδη οργανωθεί πριν από μένα. Κατά κάποιον τρόπο είμαι τυχερός που έχω την ευκαιρία να βγω εκεί έξω και να δημιουργήσω το δικό μου μέλλον. Από την άλλη πλευρά, θα ήταν ωραίο να ακολουθήσω την καριέρα μέσα στην οποία γεννήθηκα, όπου θα μπορούσα να υπηρετήσω τους ανθρώπους όσο καλύτερα μπορώ».

Η καριέρα ενός «πρίγκηπα»

Το 1993 ο Παύλος πήρε το πτυχίο του στον τομέα των Διεθνών Σχέσεων, στο Δίκαιο και τη Διοίκηση και μετά συνέχισε ολοκληρώνοντας το μεταπτυχιακό του πάνω στις Διεθνείς Σχέσεις και στα Οικονομικά. «Ο ξάδελφός μου (σ.σ. ο σημερινός βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε) ήρθε στις ΗΠΑ. Κάναμε μαζί το μεταπτυχιακό μας, ενώ μοιραζόμασταν και το ίδιο σπίτι για δυο χρόνια. Είχε πολλή πλάκα, ιδιαίτερα για εκείνον, η φοιτητική ζωή στην Αμερική» έχει περιγράψει ο Παύλος, ο οποίος τον Σεπτέμβριο του 1995 ξεκίνησε να εργάζεται στη ναυτιλιακή εταιρεία Charles R. Weber, στο τμήμα Επιχειρήσεων και Μάρκετινγκ. Στη συνέχεια δραστηριοποιήθηκε στον τομέα των επενδύσεων είτε ως σύμβουλος είτε ως συνιδρυτής εταιριών, όπως οι Brigantine, Ortelius Capital Partners, Ivory Capital Group and Gryphon Asset Management. «Ο πεθερός μου είχε μεγάλη επιρροή επάνω μου. Δεν θα μπορούσα να σκεφτώ καλύτερο μέντορα σε αυτή τη δουλειά. Βάζει κάτι στο μυαλό του και το κάνει πραγματικότητα» έχει πει για τον πατέρα της συζύγου του, τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Ρόμπερτ Μίλερ, ο οποίος τον βοήθησε να ανελιχθεί επαγγελματικά. Επίσης, όπως έχει τονίσει, το πραγματικό του ενδιαφέρον, πέρα από τη δουλειά του, είναι «να βρω τρόπους μέσω της εκπαίδευσης και του περιβάλλοντος για μια καλύτερη ανθρωπότητα».

Φωτογραφίες: NDP Photo, Studio Panoulis, Getty Images/Ideal Image, Instagram.

Από το περιοδικό ΟΚ! που κυκλοφορεί με Τα Νέα Σαββατοκύριακο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ