Μόλις στην ηλικία των 21 χρόνων η Ιρανή ακτιβίστρια Σοφία Κιάνι έγινε διάσημη. Όχι ως influencer, ούτε εξαιτίας κάποιας επαγγελματικής δραστηριότητας που σχετίζεται με τα Media. Ο λόγος που η Σοφία Κιάνι βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι η ακτιβιστική της δράση καθώς αναδείχθηκε το νέο πρόσωπο για την κλιματική αλλαγή έπειτα από την άρνηση της Γκρέτα Τούνμπεργκ να παρευρεθεί στη σύνοδο της Αιγύπτου για το κλίμα χαρακτηρίζοντάς την «πράσινο πλύσιμο».

Ποια είναι η Σοφία Κιάνι

Η 21χρονη Ιρανοαμερικανή σπουδάζει επιστήμη του κλίματος και δημόσια πολιτική στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ ενώ είναι το νεότερο μέλος της συμβουλευτικής ομάδας νεολαίας του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Δίπλα από το όνομά της φιγουράρει ο χαρακτηρισμός ακτιβίστρια αν και η πραγματικότητα είναι πως αρκετοί την αποκαλούν κοινωνική επιχειρηματία. Αν και αρκετά νεαρή η ίδια κατάφερε να ιδρύσει και να διευθύνει τη μη κερδοσκοπική οργάνωση «Καρδινάλιοι του Κλίματος».

Η ΜΚΟ της κατάφερε μέσα σε μόλις ένα χρόνο, σε συνεργασία με 8.000 δίγλωσσους εθελοντές φοιτητές να καλύψει το κενό πληροφόρησης για την κλιματική αλλαγή στο 75% του κόσμου που δεν μιλά αγγλικά. Αυτό έγινε εφικτό μεταφράζοντας και δίνοντάς τους πρόσβαση σε επιστημονικά συγγράματα γραμμένα στις γλώσσες τους.

«Μέσα σε μόλις ένα χρόνο μεταφράσαμε εκατοντάδες χιλιάδες λέξεις που αφορούν κλιματικές πληροφορίες σε περισσότερες από 100 γλώσσες, μεταξύ των οποίων Γιόρμπα, Σαμόλι, Σουαχίλι και Γκουζαράντι», δήλωσε η Σοφία Κιάνι ενώ όσον αφορά τη ΜΚΟ είπε: «Οι ομάδες ανθρώπων που επηρεάζονται δυσανάλογα από την κλιματική αλλαγή δικαιούνται να έχουν πρόσβαση στις πηγές που βγάζουν νόημα για τις συμφορές που καταστρέφουν τις κοινότητες τους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ