Ο ισχυρός άντρας των Ολυμπιακών Αγώνων και της Ναυτιλίας με τη διεθνή παρουσία, Σπύρος Καπράλος φωτογραφίζεται στο Καλλιμάρμαρο -το οποίο άνοιξε για το κοινό επί προεδρίας του. Παράλληλα, ο Σύρος Καπράλος αφηγείται στο ΟΚ! την ενδιαφέρουσα ζωή του.

Ως πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής μπήκατε μπροστά για να ανακτήσει το Καλλιμάρμαρο τη χαμένη του αίγλη.

Το Καλλιμάρμαρο είναι ο ναός του Ολυμπισμού γιατί εδώ αναβίωσαν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες το 1896. Έχει ζήσει μεγάλες στιγμές στην ιστορία του. Αξιοποιήθηκε εκ νέου το 2004 για τους Ολυμπιακούς της Αθήνας, για τον τερματισμό του Μαραθωνίου και το άθλημα της τοξοβολίας. Όταν ανέλαβα πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ) –σ.σ. πρωτοεξελέγη στη θέση αυτή τον Φεβρουάριο του 2009–, έβλεπα τους Έλληνες και τους ξένους επισκέπτες να κρέμονται από τα κάγκελα του σταδίου για να βγάλουν μια φωτογραφία και αναρωτιόμουν «γιατί να είναι κλειστό για το κοινό;». Τότε αποφάσισα ότι πρέπει να ανοίξει ξανά και να μπορούν οι επισκέπτες να μαθαίνουν την ιστορία του –έχουμε αυτόματη ξενάγηση σε 11 ξένες γλώσσες– και να λειτουργήσει ως μουσειακός χώρος όπου εκτίθενται οι αφίσες και οι δάδες των Ολυμπιακών Αγώνων. Ταυτόχρονα, από το 2011 ξεκίνησαν προγράμματα για παιδιά. Καθημερινά επισκέπτονται δωρεάν το στάδιο σχολεία με μαθητές από 6 έως 12 ετών. Συμμετέχουν σε προγράμματα ώστε να αγαπήσουν τον αθλητισμό και τις αξίες του Ολυμπισμού. Περισσότερα από 300.000 παιδιά έχουν περάσει από το Καλλιμάρμαρο, ενώ 1,5 εκατομμύριο κόσμος το έχει επισκεφτεί με εισιτήριο τα τελευταία δέκα χρόνια. Με αυτόν το τρόπο το στάδιο έχει γίνει η κύρια πηγή εσόδων της ΕΟΕ.

Τι άλλες ενέργειες αναβάθμισης να περιμένουμε σε αυτό τον χώρο-σύμβολο;

Πρόσφατα προχωρήσαμε στην ανανέωση του φωτισμού του Παναθηναϊκού Σταδίου προκειμένου να αναδείξουμε ακόμη περισσότερο αυτό το υπέροχο μνημείο στο κέντρο της πόλης, αλλά και να μειώσουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Για τον νέο, καινοτόμο αυτό φωτισμό η ΕΟΕ τιμήθηκε φέτος με το βραβείο Casambi για το Καλύτερα Φωτιζόμενο Μνημείο. Το έργο του φωτισμού θα συνεχιστεί και στην πλατεία του Καλλιμάρμαρου. Επιπλέον, σχεδιάζουμε σύντομα να τοποθετήσουμε και πάλι τους Ολυμπιακούς κύκλους πάνω από τη σφενδόνη, που αναίτια είχαν αφαιρεθεί πριν από μερικά χρόνια.

Το περασμένο καλοκαίρι το Καλλιμάρμαρο συγκέντρωσε χιλιάδες επισκέπτες με την επίδειξη μόδας του οίκου Dior. Ήσασταν εκεί;

Η επίδειξη μόδας του Dior ήταν μοναδική και είχα τη χαρά να την παρακολουθήσω από κοντά. Ήταν μια εκδήλωση υψηλού επιπέδου που ενίσχυσε την παγκόσμια προβολή της Αθήνας και του Παναθηναϊκού Σταδίου. Μην ξεχνάμε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024 θα γίνουν στο Παρίσι.

Το να δίνονται χώροι όπως το Παναθηναϊκό Στάδιο για τέτοιου είδους εκδηλώσεις γίνεται στο πλαίσιο μιας γενικότερης ανάγκης για «εξωστρέφεια»;

Άποψή μου είναι ότι εφόσον μια εκδήλωση έχει υψηλό επίπεδο ή φιλανθρωπικό χαρακτήρα, ναι, θα πρέπει να δίνονται χώροι όπως το Παναθηναϊκό Στάδιο. Ας μην ξεχνάμε ότι η οικονομική ανταμοιβή προς την ΕΟΕ για τη χρήση του σταδίου είναι σημαντική για εμάς, καθώς τα χρήματα διατίθενται για την προετοιμασία των αθλητών μας.

Μετά την εκλογή σας στη θέση του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) έχετε χαρακτηριστεί ως ο 13ος –στη σειρά– «Αθάνατος» Έλληνας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Καταρχάς, οι «Αθάνατοι» δεν είναι πια αθάνατοι. Έχουν όριο ηλικίας και αποχωρούν. Το μέλος της ΔΟΕ είναι ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στη χώρα του και προασπίζεται τις αξίες και τα ολυμπιακά ιδεώδη. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή από την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων έχει τεράστια οικονομικά οφέλη. Υπολογίζονται σε 7-8 δισεκατομμύρια δολάρια σε επίπεδο τετραετίας. Από αυτά το 90% επιστρέφει στις Ολυμπιακές Επιτροπές των 205 χωρών και στις διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες. Ένα μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων διατίθεται μέσω της επιτροπής της ΔΟΕ, Solidarity (Αλληλεγγύη), της οποίας είμαι κι εγώ μέλος.

Αρκετοί Έλληνες παραπονιούνται ότι οι αθλητικές εγκαταστάσεις που έγιναν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 έμειναν αναξιοποίητες, ενώ θα μπορούσαν να αποτελούν μέρος της καθημερινότητας των πολιτών. Ποια είναι η θέση σας για αυτό;

Αυτό το παράπονο που λέτε είναι πρώτα από όλα και δικό μου παράπονο. Πονάει η καρδιά μου όταν βλέπω εγκαταστάσεις που χτίστηκαν με τα λεφτά του Έλληνα φορολογούμενου να μη συντηρούνται, να μη φυλάσσονται, αλλά να καταστρέφονται και να λεηλατούνται. Ωστόσο, τώρα τελευταία έχει ξεκινήσει μια αξιέπαινη προσπάθεια για τη συντήρηση και την αξιοποίηση του ΟΑΚΑ. Από τη μεριά μας αξιοποιούμε το Καλλιμάρμαρο δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να έρχονται εδώ και να το χαίρονται. Έχουμε φτιάξει τον χώρο πίσω από τις εξέδρες, όπου καθημερινά με ελεύθερη είσοδο έρχονται πολλοί πολίτες της Αθήνας για να τρέξουν και να γυμναστούν.

Πόσο κοντά είστε στους αθλητές και πώς φροντίζετε τους πρωταθλητές;

Μετά την οικονομική κρίση η Ελλάδα περιόρισε τη χρηματοδότηση στον αθλητισμό. Έτσι, βρέθηκαν οι αθλητικές ομοσπονδίες και, κατ’ επέκταση οι αθλητές, με μικρή οικονομική στήριξη. Για να κάνεις πρωταθλητισμό, χρειάζεσαι οικονομικούς πόρους. Τότε είχα την ιδέα να ξεκινήσουμε το πρόγραμμα «Υιοθετήστε έναν αθλητή». Είναι ένα πρόγραμμα που βοήθησε πολλούς αθλητές. Αξιοποιώντας φίλους, γνωστούς, εταιρείες και ιδιώτες, μπορέσαμε να βρούμε οικονομική βοήθεια για τους αθλητές, ξεκινώντας από εκείνους που μετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016. Και τα έξι μετάλλια που κατέκτησε η χώρα μας προήλθαν από αθλητές που μετείχαν στο πρόγραμμα.

Στη συνέχεια το πρόγραμμα εξελίχθηκε για το Τόκιο και τώρα για το Παρίσι, ώστε οι πρωταθλητές μας να έχουν και νέες παροχές, όπως ιατρική περίθαλψη, καθώς δεν είναι ασφαλισμένοι. Οι παροχές του προγράμματος περιλαμβάνουν εργομετρικές εξετάσεις, εκγύμναση σε ιδιωτικά γυμναστήρια και δωρεάν ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τη μεταφορά αθλητικού εξοπλισμού. Μεγάλη σημασία δίνω και στη δυνατότητα που έχουν οι αθλητές για μεταπτυχιακές σπουδές σε ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Οι σπουδές αυτές θα είναι σημαντικό εφόδιο όταν θα σταματήσουν τον αθλητισμό.

Πώς ήταν η αίσθηση της διεξαγωγής των τελευταίων Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο χωρίς θεατές λόγω της πανδημίας;

Ήταν περίεργες οι συνθήκες, αλλά το σημαντικό ήταν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν, έστω και με καθυστέρηση ενός χρόνου. Είχα ακούσει από συναθλητές μου (σ.σ. στο παρελθόν ήταν αθλητής με διεθνείς διακρίσεις στην κολύμβηση και την υδατοσφαίριση) το μεγάλο παράπονό τους ότι δεν μπόρεσαν να πάνε στους Ολυμπιακούς Αγώνες όταν έγινε το μποϊκοτάζ το 1980 και το 1984 (σ.σ. στο οποίο συμμετείχαν πολλές χώρες αλλά όχι η Ελλάδα). Είναι πολύ σκληρό για έναν αθλητή να προετοιμάζεται τουλάχιστον τέσσερα χρόνια για τη μεγάλη στιγμή και τελικά να μη γίνονται οι Αγώνες. Οι Ολυμπιακοί του Τόκιο ήταν μια νίκη της ανθρωπότητας κατά του Covid.

Ποιους αγώνες απολαμβάνετε να παρακολουθείτε;

Αγαπώ όλα τα αθλήματα. Μου αρέσει όμως να παρακολουθώ τους αγώνες των Ελλήνων αθλητών. Είμαι πάντα παρών στις μεγάλες τους στιγμές. Στους Ολυμπιακούς του Τόκιο συγκινήθηκα όταν κλήθηκα να δώσω το χρυσό μετάλλιο στον Στέφανο Ντούσκο (σ.σ. πρωταθλητής κωπηλασίας). Ήταν η πρώτη φορά στη ζωή μου που είπα «πόσο τυχερός είμαι που μου έδωσε ο Θεός την ευκαιρία να δώσω μετάλλιο σε Έλληνα Ολυμπιονίκη!».

Και εσείς ο ίδιος, όμως, υπήρξατε αθλητής με σπουδαίες διακρίσεις, ξεκινώντας από την κολύμβηση και περνώντας στη συνέχεια στο πόλο.

Όντως. Ήμουν πρωταθλητής Ελλάδος στην κολύμβηση. Ως κολυμβητής δεν τα κατάφερα να πάω στους Ολυμπιακούς Αγώνες για δύο δέκατα του δευτερολέπτου. Μου είχε μείνει απωθημένο. Προσπάθησα μετά με το πόλο και, ευτυχώς, τα κατάφερα και έλαβα μέρος δύο φορές στους Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1980 και το 1984. Αυτή η αγάπη για τον αθλητισμό συνεχίστηκε σε όλη μου τη ζωή.

Σε ηλικία 14 ετών, έχοντας διακριθεί στην κολύμβηση.
Ο Σπύρος Καπράλος το 1980 ως μέλος της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας.

Με κάποια διαλείμματα, ωστόσο, ως προς την ενεργή ενασχόληση. Ναι, είχε ορισμένα διαλείμματα. Στη Βαρκελώνη το 1992 πήγα ως θεατής, το 1996 στην Ατλάντα ήμουν αρχηγός της ελληνικής αποστολής. Το 2000 στο Σίδνεϊ μετείχα ως μέλος της αποστολής της οργανωτικής επιτροπής «Αθήνα 2004» και το 2004 ήμουν παρών στο μεγάλο ραντεβού της Αθήνας έχοντας τη θέση του γενικού γραμματέα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Επαγγελματικά τι κάνατε αφότου σταματήσατε το πόλο;

Ο αθλητισμός δεν είναι επάγγελμα. Τον υπηρετείς εθελοντικά. Εργάστηκα δέκα χρόνια στο εξωτερικό (Παρίσι, Λονδίνο, Μιλάνο, Νέα Υόρκη). Είχα πολύ καλές θέσεις στο διεθνές τραπεζικό σύστημα και κάποια στιγμή αποφάσισα να επιστρέψω στην Ελλάδα. Έγινα ο νεότερος υποδιοικητής στην ιστορία της Εθνικής Τράπεζας σε ηλικία 36 ετών. Μετά το διάλειμμα των τεσσάρων ετών με πλήρη απασχόληση στους Αγώνες της Αθήνας επέστρεψα στον φυσικό μου χώρο, τα χρηματοοικονομικά. Ήμουν πρόεδρος στο Ελληνικό Χρηματιστήριο για έξι χρόνια, ενώ οι συνάδελφοί μου με εξέλεξαν πρόεδρο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Το 2011 ήρθε στη ζωή μου κάτι καινούριο: η ναυτιλία. Έγινα διευθύνων σύμβουλος της Star Bulk. Από τα 11 πλοία που είχε τότε σήμερα διαθέτει έναν στόλο με 128 πλοία και είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ξηρού φορτίου στο αμερικανικό χρηματιστήριο με κεφαλαιοποίηση που ξεπερνά τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια. Σήμερα είμαι πρόεδρος της εταιρείας, τα ηνία της οποίας έχει ο Πέτρος Παππάς, εξαιρετικός επιχειρηματίας και άνθρωπος. Με τον Πέτρο, που ήταν σκοπευτής, πήγαμε μαζί στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας το 1980. Είμαστε παιδικοί φίλοι, ο πρώτος φίλος που θυμάμαι από την ηλικία των 2 ετών.

Ο Σπύρος Καπράλος (πάνω, δεύτερος από αριστερά) με την Εθνική Ομάδα Υδατοσφαίρισης το 1984.

Έχετε άλλους φίλους ζωής;

Έχω λίγους αλλά εκλεκτούς φίλους.

Αυτό που λένε «μια φορά αθλητής, για πάντα αθλητής» ισχύει; Η αλήθεια είναι πως τον αθλητή δεν τον βγάζεις ποτέ από μέσα σου. Πολεμάς, αγωνίζεσαι, διασκεδάζεις. Μέσα από τον αθλητισμό μαθαίνεις να εκφράζεσαι με διαφορετικούς τρόπους.

Βλέπω ότι φοράτε γραβάτα με τους Ολυμπιακούς κύκλους (την οποία κατά τη διάρκεια της φωτογράφισης έβγαλε). Όταν λοιπόν επιστρέφετε στο σπίτι και λύνετε αυτή την υπέροχη γραβάτα…

…προσπαθώ να τη λύνω και κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά τι να κάνουμε, χρειάζεται και αυτή! (Γελάει.)

Φωτογραφίες: Ιωάννα Τζετζούμη

Διαβάστε περισσότερα στο ΟΚ! που κυκλοφορεί με «Τα Νέα Σαββατοκύριακο»!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ