Μια ημέρα υπενθύμισης για όλα τα αδέσποτα ζώα είναι η σημερινή. Η Παγκόσμια Ημέρα των αδέσποτων ζώων θυμίζει σε όλους μας πόση ανάγκη υπάρχει ώστε να δεχθούν όλες αυτές οι αθώες ψυχές την απαραίτητη φροντίδα και περίθαλψη που χρειάζονται. Και η πρόσφατη αποκάλυψη με το κυνοκομείο στη Σπάρτη ήταν αναμφίβολα μια μελανή σελίδα στην ιστορία μας.

Συγκεκριμένα, τον περασμένο Φλεβάρη οι απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούσαν στο δημοτικό κυνοκομείο στη Σπάρτη προκάλεσαν τις καταγγελίες της φιλοζωικής οργάνωσης της περιοχής και έφτασαν στο γραφείο του εισαγγελέα καταγράφοντας τις άθλιες συνθήκες μέσα στις οποίες διαβιούσαν τα ζώα. Άμεσα διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση ενώ συνελήφθησαν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος καθώς και υπάλληλοι του κυνοκομείου.

Η διευθύντρια της Ακαδημίας του Zero Stray Pawject (Stray Zero Academy), Σταματίνα Σταματάκου μιλά στο okmag για τις εικόνες που αντίκρυσε στο κυνοκομείο της Σπάρτης, τις κινήσεις που έγιναν έπειτα από την αποκάλυψη, αλλά και τα ζώα που σώθηκαν από τη συγκεκριμένη δομή.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των αδέσποτων ζώων πείτε μας λίγο τη δράση της Ακαδημίας του Zero Stray Pawject.

Στο Zero Stray Academy εκπαιδεύουμε τελείως δωρεάν τους δήμους για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Είμαστε μια ομάδα 30 ατόμων -ο καθένας με τη δική του εξειδίκευση- με στόχο μας οι δήμοι να αποκτήσουν την απαιτούμενη τεχνογνωσία για τη σωστή διαχείριση και πρόληψη των αδέσποτων ζώων. Ως Zero Stray Pawject και Academy έχουμε αναλάβει να διαχειριστούμε την κρίση των κυνοκομείων της Σπάρτης. Οι εικόνες εκεί ήταν τρομακτικές. Δεν έχω δει χειρότερες. Και έχω δει πολλά κυνοκομεία. Χειρότερο από της Σπάρτης δεν έχω δει. Τα δημοτικά κυνοκομεία ως επί το πλείστον είναι προβληματικά, αλλά της Σπάρτης ξεπερνούσε κάθε φαντασία.

Τα κυνοκομεία των δήμων στην Ελλάδα καταλαβαίνω ότι είναι λύση ανάγκης και δεν έχουν τις κατάλληλες προδιαγραφές.

Είναι χώροι που δημιουργούν οι δήμοι για να μην τους ενοχλεί ο πολίτης. Για να μην τους λένε “πάρτε το σκυλί”, “κάντε το ένα και το άλλο”. Και τα παίρνουν και τα μαντρώνουν εκεί. Οι δήμοι πρέπει να κάνουν σωστά και αξιοπρεπή καταφύγια αντιλαμβανόμενοι ότι αποτελούν απλώς μέρος της λύσης και όχι η λύση, ότι η φιλοξενία των ζώων εκεί είναι απολύτως προσωρινή. 

Γίνονται κινήσεις για να αλλάξουν οι προδιαγραφές σε αυτά;

Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Είναι εκατομμύρια τα αδέσποτα ζώα. Οι δήμοι, δυστυχώς, δεν έχουν κάνει καλή διαχείριση, είτε γιατί δεν μπορούσαν, είτε και αρκετοί γιατί δεν ήθελαν. Έχουν εφαρμόσει “εχθροζωικές πολιτικές” και υπάρχει ένα μεγάλο χρόνιο πρόβλημα.

Με το νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει τι γίνεται. Στους δήμους δεν εφαρμόζεται;

Το νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίστηκε πριν από λίγους μήνες το 4830/2021 είναι ιδιαίτερα αυστηρό για όλους. Και για τους πολίτες και για τους δήμους. Εισήγαγε για πρώτη φορά έναν ελεγκτικό μηχανισμό. Ωστόσο, είναι πολύ μεγάλο το πρόβλημα και λάθος η νοοτροπία που υπάρχει μέχρι σήμερα. Ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου κ. Γρηγόρης Δημητριάδης έχει δείξει μια πρωτοφανή μέριμνα για τα αδέσποτα της Σπάρτης από την πρώτη στιγμή μέχρι και σήμερα. Ωστόσο, στο Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει συσταθεί ακόμη το αρμόδιο τμήμα, υπάρχει μία αχρείαστη αργοπορία. Πιστεύω ότι ο νέος νόμος μόλις εφαρμοστεί ολοκληρωτικά θα έχει θεαματικά αποτελέσματα. 

Ποια είναι η κατάσταση με το κυνοκομείο της Σπάρτης;

Ήταν σε πραγματικά τραγική κατάσταση. Πιο τραγική κατάσταση δεν έχουμε ξαναδεί. Καθημερινά παλεύουμε μαζί με τα παιδιά του Stray Sparta Greece / Smart Paws – Save a Stray. Δίπλα μας έχουμε και την κτηνίατρο Νεφέλη Σίνου. Σε συνεργασια με φιλοζωικά σωματεία, εθελοντές, τη δική μας τεχνογνωσία και και με το πρωθυπουργικό γραφείο που επωμίστηκε πλήρως την ιατρική περίθαλψη των ζώων (400 ζώα) και με δίκη του διαρκή μέριμνα συνολικά έχουμε καταφέρει να κάνουμε ένα μικρό θαύμα. Όλα τα ζώα έχουν λάβει περίθαλψη, έχουν ξεκινήσει θεραπείες, έχουν κάνει μεγάλα χειρουργεία, μέχρι και χημειοθεραπίες. Κάνουν τα πάντα. Ό,τι έχουν χρειαστεί έχει γίνει. Έχουν δοθεί αρκετά ζώα για υιοθεσία, απλώς πρέπει να δοθούν τουλάχιστον 100 ζώα ακόμη για να μπορέσουν τα καταφύγια να είναι βιώσιμα.

Είναι μεγάλος ο όγκος που υπήρχε στα καταφύγια. Όταν έχεις 500 ζώα και δυο ανθρώπους και superman να είναι δεν μπορεί να τα καταφέρει κάποιος. Έχουν δοθεί περίπου 150 ζώα προς υιοθεσία και πρέπει να δοθούν τουλάχιστον 100 ακόμη. Ο λόγος που χρειάζεται αυτό είναι για να είναι όλο αυτό βιώσιμο. Τα καταφύγια, σύμφωνα με την εμπειρία μας, πρέπει να έχουν περίπου 80 ζώα για να είναι σε καλή κατάσταση. Ένα όριο για να είναι βιώσιμο ένα καταφύγιο είναι τα 150 και είναι οριακό, οπότε δεν μπορούμε να έχουμε περισσότερα, γιατί αυτό θα καταρρεύσει. Σύμφωνα πάντα με τα ελληνικά δεδομένα και την υπάρχουσα κατάσταση. 

Η υπόθεση με το κυνοκομείο έχει πάρει πια τον δρόμο της Δικαοσύνης;

Ναι. Κατηγορούνται ο αρμόδιος αντιδήμαρχος της Σπάρτης και οι κυνοκόμοι που είχαν τη σύμβαση. Την νομική διαδικασία και τη μεγάλη αποκάλυψη έκανε το Save a Greek Stray και ο δικηγόρος Κωστής Τοκατλίδης, τους οποίους ευγνωμονώ. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δήμος Σπάρτης διέθετε 250.000 ευρώ ετησίως για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Είναι ένα τεράστιο ποσό σε σχέση με άλλους δήμους και τα ζώα έπρεπε να είναι στα πολύ καλή κατάσταση. Κάτι που δεν συνέβη όμως εκεί. Τα ζώα ήταν σε άθλια κατάσταση. Ίσως θα έπρεπε να μπει και εισαγγελέας διαφθοράς. Η ανακριτική διαδικασία εξάλλου δεν έχει τελειώσει, για εμένα υπαίτιοι γι’ αυτή την κτηνωδία είναι περισσότεροι από τους αυτούς τους τρεις. 

Τι θα έπρεπε να γίνει ώστε να σταματήσουμε να έχουμε τόσα πολλά αδέσποτα ζώα στη χώρα μας;

Θα πρέπει να γίνονται έλεγχοι σε όλους. Αν η αστυνομία κάνει ελέγχους -με Προεδρικό Διάταγμα ιδρύεται Τμήμα Προστασίας των Ζώων- και εφαρμοστεί ο νόμος πιστεύω ότι θα εκλίψει το φαινόμενο των αδέσποτων ζώων. Το να εφαρμοστεί ο νόμος δεν είναι αδύνατο. Έχουμε έναν νόμο που προστετεύει έτσι όπως είναι γραμμένος, αλλά πρέπει να εφαρμοστεί. Αν η αστυνομία κάνει ελέγχους πόρτα πόρτα και τσεκάρει την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων, αν καταλάβουν όλοι ότι πρέπει να έχουμε το ζώο μας ηλεκτρονικά σημασμένο και στειρωμένο, θα έρθει η λύση του προβλήματος.

Το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι η υπεργεννητικότητα. Τα ζώα είναι πάρα πολλά και γεννούν πάρα πολύ. Τα νούμερα είναι αδιανόητα. Πρέπει να καταλάβουμε ότι τα αδέσποταα δεν ήρθαν από τον ουρανό. Τα αδέσποτα δεν φύτρωσαν. Τα αδέσποτα είναι σκυλιά και γατιά από τα δικά μας σπίτια. Είναι σκυλιά που τα είχαμε σπίτια μας και τα παρατήσαμε ή είναι σκυλιά και γατιά που τα παρατήσαμε και γεννήσαν.

Τέλος, αν μπορούμε να δώσουμε ένα θετικό μήνυμα, μπορούσε να πούμε ότι υπήρχουν και προσπάθειες εκπαίδευσης του κόσμου;

Εννοείται. Γίνεται και προσπάθειες να εντάσσονται προγράμματα ενημέρωσης με τις ζωοφιλικές οργανώσεις στα σχολεία. Θέλει πολλή και συνεχή δουλειά και θέλει δουλειά από όλους μας. Οι δήμοι πρέπει να πάρουν την ευθύνη.

Αξίζει να αναφέρουμε πως όποιος θέλει να βοηθήσει για τα αδέσποτα στο κυνοκομείο της Σπάρτης μπορεί να μπει στο straysparta.gr Ή στα social media στο strayspartagreece, smartpawssaveastray και zerostraypawject.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ