Όλο και αυξάνεται ο αριθμός των πυρόπληκτων ζώων στην Ελλάδα μετά τα πύρινα μέτωπα σε Αττική, Ροδόπη, Έβρο και Βοιωτία να καίνε τα τελευταία 24ωρα, ό,τι βρεθεί στο πέρασμά τους. Η χώρα βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό με τις πυρκαγιές να έχουν προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές, απειλώντας πολλά ζώα, είτε πρόκειται για ζώα συντροφιάς, είτε για παραγωγικά ή άγρια.

Το okmag επικοινώνησε με τη δημοσιογράφο Σταματίνα Σταματάκου που έχει έντονη φιλοζωική δράση και ασχολείται με το φιλοζωικό ρεπορτάζ, η οποία μας ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή με τα πυρόπληκτα ζώα και έδωσε έναν χρηστικό οδηγό για το πώς να δώσουμε τις πρώτες βοήθειες σε ένα ζώοι, καθώς και το ποια είναι τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να πάρουμε.

«Αν το ζώο έχει μια ελπίδα να σωθεί είναι από εμάς»

«Πάντα παίρνουμε τα ζώα μας μαζί σε περίπτωση φωτιάς. Δεν εγκαταλείπουμε ποτέ πίσω τα ζώα μας. Πρέπει να έχουμε μεριμνήσει, ώστε να έχουμε λουριά, σφιχτά κολάρα ή σαμαράκια για τους σκύλους και δυο οδηγούς ακόμη. Τα ζώα εκείνη τη στιγμή θα είναι σε πανικό. Για τις γάτες πρέπει να έχουμε κλουβιά -κλουβί και γάτα- στο οποίο να βάζουμε ταιράπ (πλαστικό δεματικό), ώστε να είμαστε σίγουροι πώς αν πέσει το κλουβί δε θα ανοίξει για να φύγει το ζώο από μέσα. Εκείνη τη στιγμή πρέπει να υπολογίσουμε ότι υπάρχει πανικός. Πρέπει να είμαστε καλά προετοιμασμένοι, γιατί οι φυσικές καταστροφές έχουν γίνει πια συχνό φαινόμενο. Πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση. Είναι πολύ βασικό οι πολίτες να είναι προετοιμασμένοι.

Συχνά βλέπουμε ανθρώπους που εγκαταλείπουν πίσω τα ζώα τους, κλεισμένα σε σπίτια και αυλές, ακόμη κι αλυσοδεμένα. Αν το ζώο έχει μια ελπίδα να σωθεί είναι από εμάς.

Επίσης, όταν μιλάμε για παραγωγικά ζώα και παραγωγικές μονάδες που δεν έχουν προλάβει να μεταφέρουν τα ζώα, υπάρχει η ειδική γραμματεία για την Προστασία των Ζώων που δίνει τη δυνατότητα σε συνεργασία με ομάδες διάσωσης και φορτηγά του δήμου να γίνει εκκένωση ενός χώρου με ζώα και τη μεταφορά των ζώων σε ασφαλές σημείο.

Χρηστικός οδηγός για τα πυρόπληκτα ζώα

Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε σε περίπτωση που δούμε ένα πυρόπληκτο ζώο;

Ακούμε αρχικά τις οδηγίες των ειδικών. Για τα άγρια ζώα είναι η Anima, για τα ζώα συντροφιάς είναι πολλά φιλοζωικά σωματεία, ενα από αυτά και το dogsvoice που έχει αναλάβει ένα τιτάνιο έργο.

Αν δούμε ένα πυρόπληκτο ζώο συντροφιάς να το μεταφέρουμε στο Παλαί στο Γαλάτσι, να επικοινωνήσουμε με το dogsvoice, ώστε να το φροντίσουν ειδικοί κτηνίατροι ή και να νοσηλευτεί σε κλινική. Αν βρούμε ένα άγριο ζώο τραυματισμένο επικοινωνούμε με την Anima και φυσικά υπάρχει και το little shelter της Κατρίνας Τσάνταλη, όπου μεταφέρονται όλα τα παραγωγικά ζώα. Για μια ακόμη φορά εκεί γίνεται συγκλονιστική δουλειά. Έχουν πάρει πυρόπληκτα κατσικάκια, προβατάκια, γουρουνάκια, γαλοπούλες. Όποιο ζώο έχει ανάγκη, έχει μεταφερθεί εκεί και το φροντίζουν με αγάπη και σεβασμό.

Είναι καλό να αφήνουμε ξηρά τροφή και μεγάλα μπολ με νερό που θα το ανανεώνουμε, γιατί υπάρχει στάχτη στην ατμόσφαιρα και δεν ταΐζουμε πάνω στο καμένο έδαφος γιατί είναι τοξικό. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μπολ για να μπει η τροφή.

Ένα ζώο που βλέπουμε ότι έχει εγκαύματα ή αναπνευστικά προβλήματα το προσκομίζουμε αμέσως στους ειδικούς. Δεν του δίνουμε τίποτα σε φάρμακο από μόνοι μας. Κινούμαστε βάση των οδηγιών του κτηνιάτρου. Αν δούμε ένα ζώο που έχει θερμοπληξία προσπαθούμε να βάλουμε πάνω του μια βρεγμένη πετσέτα και να δροσίσουμε τα άκρα του. Και βοηθούμε με κάθε δυνατό τρόπο.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι στο κομμάτι της πρόληψης σημαντικό ρόλο παίζει και η ενημέρωση και το Zero Stray Pawject (Zero Stray Academy), του οποίου διευθύντρια είναι η Σταματίνα Σταματάκου. Συγκεκριμένα, σχεδιάζεται ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο για όσους έχουν ήδη, ή θέλουν να δημιουργήσουν δομές φιλοξενίας για αδέσποτα ζώα, είτε ως φιλοζωικά σωματεία, είτε ως ευαισθητοποιημένοι πολίτες.

«Με αφορμή το τραγικό περιστατικό σε ιδιωτικό καταφύγιο, το οποίο τυλίχθηκε στις φλόγες τον περασμένο μήνα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πολλά ζώα, αλλά και με τις διαρκείς εκκλήσεις για εκκενώσεις καταφυγίων ανακοινώνουμε τη δημιουργία και παροχή νέου εκπαιδευτικού προγράμματος για όσους έχουν ήδη ή θέλουν να δημιουργήσουν καταφύγιο αδέσποτων ζώων είτε ως φιλοζωικά σωματεία είτε ως φυσικά πρόσωπα.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα εκκινήσει τον Σεπτέμβριο και θα έχει εξειδικευμένο σχέδιο για την εκκένωση κατά τη διάρκεια φυσικών καταστροφών και ιδίως πυρκαγιάς. Εκτός των άλλων θα παρουσιάσουμε βέλτιστες πρακτικές για άμεση και ασφαλή εκκένωση καταφυγίων τόσο της Ελλάδας όσο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, όπου υπάρχουν καταφύγια που αρκετά συχνά έρχονται αντιμέτωπα με φυσικές καταστροφές. Θα είναι διαθέσιμο εντελώς δωρεάν, όπως όλα μας τα εκπαιδευτικά προγράμματα στο Zero Stray Academy.

Σημειωτέον ότι ήδη έχουμε αποστείλει έγγραφο από κοινού με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης “Κλεισθένης” και καθηγητή μας στο ZSA στους δήμους της χώρας ώστε να εκπονήσουμε από κοινού μαζί τους, εφόσον το επιθυμούν, σχέδια εκκένωσης για τα καταφύγιά τους αδειοδοτημένα ή μη, δημοτικά ή ιδιωτικά, όπως και για την εύρεση κατάλληλου χώρου για τη συγκέντρωση πυρόπληκτων ζώων, εφόσον χρειαστεί.

Στόχος του Zero Stray Pawject είναι η πρόληψη σε κάθε επίπεδο«, ανέφερε η επιίσημη ανακοίνωση της Ακαδημίας.

Διαβάστε επίσης:

Παναγιώτης Τριβυζάς: Στη μάχη με τις φλόγες ο πρωταθλητής του στίβου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ