Είναι ανάμεσα στους ιατροδικαστές που κλήθηκαν να ερευνήσουν τα αίτια του θανάτου της μικρής Μαλένας. Ο Σωκράτης Τσαντίρης μιλά στο ΟΚ! για τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει στην υπόθεση Πισπιρίγκου, ενώ όπως δηλώνει με νόημα «καμιά φορά η σορός είναι σαν ένας θαμπός καθρέφτης. Αν όμως τον κοιτάξεις προσεκτικά, θα βρεις αυτά που πρέπει να βρεις…»

Σε ό,τι αφορά τον θάνατο της μικρής Μαλένας, υπήρχε ιατροδικαστική έκθεση που είχε προηγηθεί της δικής σας. Εσείς τι αναφέρατε ακριβώς;

Ναι, υπήρχε μια ιατροδικαστική έκθεση νεκροψίας – νεκροτομής που αφορούσε τη Μαλένα. Σύμφωνα με αυτά που μελέτησα, έγραψα ότι ο θάνατος ήταν αδιευκρίνιστος και, δεδομένου ότι εκκρεμούσε γενετικός έλεγχος για σπάνια κληρονομικά νοσήματα στην οικογένεια, θεώρησα κι εγώ ότι μάλλον είναι παθολογικά τα αίτια θανάτου της Μαλένας. Το πιθανολόγησα. Δεν το είπα με βεβαιότητα. Συνέστησα περαιτέρω εξετάσεις στα σπλάχνα που διασώζονταν.

Ο Σωκράτης Τσαντίρης ποζάρει στον φακό του Θωμά Δασκαλάκη.

Όταν χάθηκε η Μαλένα, δεν είχαν «φύγει» ακόμη τα άλλα δύο παιδιά, άρα πώς προέκυψε η ανάγκη για γονιδιακό έλεγχο;

Όταν διορίστηκα εγώ, είχε πεθάνει και το δεύτερο παιδάκι και είχε πάθει ανακοπή το τρίτο, η Τζωρτζίνα. Σε αυτό το πλαίσιο εκκρεμούσε η διερεύνηση για παθολογικά και σπάνια γενετικά νοσήματα. Αυτό λοιπόν δεν μπορούσα να το προσπεράσω.

Τότε ήταν που ήρθατε σε επαφή με την οικογένεια Δασκαλάκη;

Ναι, είχα έρθει σε επαφή με την οικογένεια για να πάρω ένα ιστορικό.

Σε εκείνη τη συνάντηση, λοιπόν, υπήρχε κάτι στη συμπεριφορά της Ρούλας Πισπιρίγκου που σας έκανε εντύπωση;

Σε αυτό δεν θέλω να απαντήσω.

Οι ιστολογικές εξετάσεις της Μαλένας έδειξαν έντονο πνευμονικό οίδημα. Από τι μπορεί να προκληθεί;

Το πνευμονικό οίδημα είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να συσχετιστεί είτε με βίαια είτε με παθολογικά αίτια. Όταν δεν υπάρχει προφανής αιτία θανάτου, τότε διερευνούνται πολλαπλοί μηχανισμοί θανάτου μέσω ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων.

Όπως έχετε δηλώσει, δεν θα πραγματοποιηθεί εκταφή των άλλων δύο παιδιών. Πιστεύετε πως αρκούν τα δείγματα που είχαν πάρει οι ειδικοί τα προηγούμενα χρόνια;

Αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε ότι έχουν διοριστεί δύο από τους εμπειρότερους και καλύτερους ιατροδικαστές της Ελλάδας, ο κύριος Καρακούκης και ο κύριος Καλογρηάς, για να δημιουργήσουν πραγματογνωμοσύνη. Το υλικό που έχουν στη διάθεσή τους είναι αρκετό. Έχουν τις ιατροδικαστικές εκθέσεις, με το σύνολο των ευρημάτων που είχαν καταγραφεί και το φωτογραφικό υλικό από τις διενεργηθείσες ιατροδικαστικές εξετάσεις. Επίσης, είχαν ληφθεί δείγματα οργάνων και ιστών προς ιστολογική εξέταση, οπότε, υπό το πρίσμα των νέων γεγονότων και στο συνδυαστικό των τριών θανάτων, είναι προφανές ότι θα ζητήσουν επανεξέταση του βιολογικού υλικού και με την εμπειρία τους θα προσπαθήσουν να αναδείξουν και στην περίπτωση της Μαλένας και της Ίριδας ένα θετικό εύρημα, το οποίο θα ξεκλειδώσει τα αίτια και τις συνθήκες των θανάτων αυτών των δύο παιδιών.

Σε περίπτωση που αποδειχτεί ότι η Ρούλα Πισπιρίγκου δολοφόνησε την Τζωρτζίνα, πιστεύετε ότι μπορεί οι ιατροδικαστικές εκθέσεις να φανερώσουν τη μεθοδολογία που ακολούθησε;

Είμαστε αντιμέτωποι με τρεις αιφνίδιους θανάτους παιδιών στην ίδια οικογένεια. Αυτό από μόνο του είναι εξαιρετικά δύσκολο. Σήμερα έχει αποδειχτεί ότι ο ένας από τους τρεις θανάτους οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια λόγω δηλητηρίασης, συνεπώς οι άλλοι δύο θάνατοι δεν μπορούν να παραμείνουν σε διαφορετικά παθολογικά αίτια. Ο ένας δηλαδή σε ηπατική ανεπάρκεια –διάγνωση που δεν μπορεί να θεωρηθεί συμβατή με το ιστορικό της Μαλένας– και ο άλλος σε αγενεσία φλεβοκόμβου στην Ίριδα. Συνεπώς οι πραγματογνώμονες τώρα διερευνούν το ενδεχόμενο εγκληματικής πράξης. Από την εμπειρία τους, θεωρώ, ότι εφόσον μιλάμε για εγκληματική πράξη, θα αναδείξουν και τον τρόπο και το μέσο. Δηλαδή είτε συνέβη με δηλητηρίαση είτε διά ασφυξίας. Κατά τη δική μου γνώμη, θεωρώ πως προκρίνεται η μέθοδος της ασφυξίας στις περιπτώσεις της Μαλένας και της Ίριδας.

Πώς θα χαρακτηρίζατε την υπόθεση της Πάτρας;

Είναι μια υπόθεση πρωτοφανής και αχαρτογράφητη. Όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά θεωρώ ότι είναι ένα περιστατικό το οποίο θα μείνει μακρά στη μνήμη παγκοσμίως. Πιστεύω ότι είναι ένα περιστατικό που θα γίνει case study και θα περιγράφεται σε όλα τα μελλοντικά συγγράμματα ιατροδικαστικής ως παράδειγμα διάγνωσης και προσοχής για τους νέους συναδέλφους.

Πιστεύετε πως έγιναν λάθη από τους ανθρώπους του κλάδου σας;

Οι άνθρωποι πάντα κάνουμε λάθη. Για να πούμε ποιο λάθος έγινε, θα πρέπει να αναμένουμε τα πορίσματα των πραγματογνωμόνων που θα μιλήσουν για τους άλλους δύο θανάτους και μέσω αυτών θα δούμε αν έχουν συμβεί λάθη και ποια είναι αυτά.

Θα ολοκληρωθούν σύντομα οι νέες ιατροδικαστικές εκθέσεις;

Η ιατροδικαστική ειδικότητα δεν εργάζεται όπως ένας γιατρός που δουλεύει στα επείγοντα. Δεν προσφέρει ένα γρήγορο αποτέλεσμα. Αντίθετα από τον ιατροδικαστή περιμένεις με ψυχραιμία, ηρεμία, μεθοδικότητα και μυστικότητα να ολοκληρώσει την έρευνά του. Αυτό απαιτεί αρκετό χρονικό διάστημα, ειδικά αν σκεφτείτε ότι οι εξετάσεις που ζητούνται, ο περαιτέρω έλεγχος δηλαδή, είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες. Συνεπώς οι πραγματογνώμονες θα πάρουν όσο χρόνο χρειάζονται προκειμένου να οδηγηθούν σε ένα ασφαλές συμπέρασμα, που θα βασίζεται σε ένα θετικό εύρημα που, όπως και στην Τζωρτζίνα, θα υποβοηθήσει το έργο της δικαιοσύνης. Ειδικά για την περίπτωση της Πάτρας, δεν μπορεί ένα πόρισμα να βασιστεί σε ενδείξεις γιατί απαιτούνται αποδείξεις. Η ανέρευση κεταμίνης που βρέθηκε στον οργανισμό της Τζωρτζίνας ως δηλητήριο, λόγω της υπερβολικής συγκέντρωσης, αποτελεί απόδειξη.

Η Ρούλα Πισπιρίγκου από την πλευρά της ισχυρίζεται ότι η κεταμίνη δόθηκε από κάποιον μέσα στο νοσοκομείο.

Δεν ξέρω τι μπορεί να ισχυριστεί ο οποιοσδήποτε κατηγορούμενος. Αυτό είναι κάτι που δεν αφορά την ιατροδικαστική ειδικότητα, αλλά είναι θέμα των ανακριτικών Αρχών και των δικαστηρίων το πώς θα κρίνουν αυτούς τους ισχυρισμούς και πώς θα αποδειχτούν. Η ιατροδικαστική αρκείται στο να αναδείξει τα ευρήματα και να καταλήξει σε ένα συμπέρασμα σχετικά με τα αίτια και τις συνθήκες του θανάτου.

Υπάρχουν περιπτώσεις θανάτων που δεν έχουν ανακαλυφθεί τα αίτια;

Τα πάντα είναι ορατά χωρίς να είναι κατ’ ανάγκη ορατά. Ξέρετε, καμιά φορά η σορός είναι σαν ένας θαμπός καθρέφτης. Αν όμως τον κοιτάξεις προσεκτικά, θα βρεις

Διαβάστε περισσότερα στο περιοδικό ΟΚ! που κυκλοφορεί με Τα Νέα Σαββατοκύριακο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ