Ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της νέας γενιάς του ελληνικού θεάτρου, ο Μιχάλης Σαράντης περιγράφει τις πρώτες στιγμές που αντίκρισε την κόρη του στη συνέντευξή του στο ΟΚ!.

Ο ηθοποιός αφήνεται σε έναν ρόλερ-κόστερ συναισθημάτων: από τον έρωτά του για τη συνάδελφό του Μαίρη Μηνά και τη γέννηση της κόρης τους μέχρι την απώλεια των γονιών του, με μόνιμη σταθερά στη ζωή του την τέχνη του. Ανάμεσα σε άλλα ο Μιχάλης Σαράντης μοιράζεται και την υποστήριξη που είχε σε επίπεδο συμβουλών και όχι μόνο για την κόρη του από άλλους διάσημους γονείς.

Με τη σύντροφό σου Μαίρη Μηνά γίνατε γονείς τον Σεπτέμβριο, η κόρη σας είναι μόλις 2 μηνών. Πόσες μέρες έχετε να κοιμηθείτε;

Κοιμόμαστε πολύ λιγότερο από ό,τι πριν και μόνο όταν θέλει εκείνη. Ψάχνουμε ευκαιρία μόλις κοιμηθεί να ξαπλώσουμε κι εμείς. Φυσικά, η Μαίρη κοιμάται πολύ λιγότερο από μένα – η ίδια είναι ο πραγματικός ήρωας.

Ήσουν παρών στο χειρουργείο την ώρα του τοκετού;

Ήμουν μέσα και μπορώ να πω ότι όλη η διαδικασία είναι πανέμορφη και ζόρικη. Εκείνες τις στιγμές οι γυναίκες μετατρέπονται σε μικρά ζωάκια που έρχονται σε απόλυτη επαφή με τη φύση και την ωμότητα της ζωής, τη δύναμη και την υπομονή. Βίωσα την κάθε στιγμή της εγκυμοσύνης και της γέννας δίπλα στη γυναίκα μου με πολλή ζεστασιά. Προσπαθούσα να είμαι ψύχραιμος –ή, τουλάχιστον, να δείχνω– για να μην αποσπώ την προσοχή από εκεί που έπρεπε. Η Μαίρη μου τα πήγε και εξακολουθεί να τα πηγαίνει περίφημα.

Ποια ήταν η πρώτη σκέψη όταν κράτησες αγκαλιά την κόρη σας;

Είναι πολύ έντονα τα συναισθήματα. Τελευταία στιγμή αποφασίστηκε η καισαρική, οπότε είδα την κόρη μου στο δωμάτιο υποδοχής λίγο μετά από όταν ήρθε στη ζωή. Άνοιξε μια πορτούλα και μια μαία μού είπε «κύριε Σαράντη, ελάτε να γνωρίσετε την κόρη σας». Ούτε που θυμάμαι τι είπα ή τι σκέφτηκα, είναι από εκείνες τις στιγμές που νιώθεις πως η ζωή σε ξεπερνά. Φωτίστηκε όλη μου η ύπαρξη από το φως της, ένιωσα τον Θεό πιο κοντά από ποτέ. Πήγα με πολλή συστολή και νομίζω ότι της είπα «γεια σου, είμαι ο μπαμπάς σου!». Τη χάιδεψα με πολύ φόβο γιατί την ένιωθα εύθραυστη, αλλά σιγά σιγά συνηθίζεις, την παίρνεις αγκαλιά πιο θαρρετά και αρχίζεις ένα ταξίδι που δεν θέλεις να τελειώσει. Από την πρώτη μέρα που θα πάτε μαζί σπίτι, αναλαμβάνεις χωρίς βοήθεια πολύ πρακτικά πράγματα, οπότε είτε φοβάσαι είτε όχι, πρέπει να τα κάνεις.

Ποια συμβουλή σάς έδωσαν οι φίλοι σας που είναι ήδη γονείς;

Ήμουν πολύ τυχερός γιατί όλα τα παιδιά που έχουν γίνει πρόσφατα γονείς μάς είπαν κυρίως να μην έχουμε αγωνία. Το κάθε παιδί έχει τον δικό του τρόπο να του φερθείς και όλα έρχονται στην ώρα τους. Μας έδωσαν πολλά ρούχα και διάφορα πράγματα που δεν χρειάζονται πια γιατί είναι ανταλλακτική η σχέση μεταξύ γονέων – αυτό που σου δίνουν θα το δώσεις στον επόμενο φίλο που θα γίνει γονιός. Πήραμε ωραίες συμβουλές από τη Φωτεινή Αθερίδου και τον σύζυγό της Κωνσταντίνο Μαγκλάρα, από τον Ορφέα Αυγουστίδη και τη Γεωργία Κρασσά με τους οποίους είμαστε και γείτονες, τον Γιώργο Πυρπασόπουλο και τη σύζυγό του, τον Γιώργο Χρανιώτη και τη Γεωργία Αβασκαντήρα, αλλά κυρίως πήραμε ανιδιοτελή αγάπη – ένας φρέσκος γονιός την προσφέρει πολύ γενναιόδωρα, ιδίως όταν μάθει πως κάποιος θα ζήσει κάτι τόσο έντονο που έζησε και ο ίδιος πρόσφατα.

Φωτογραφίες: Ολυμπία Κρασαγάκη

Διαβάστε περισσότερα στο περιοδικό ΟΚ! που κυκλοφορεί με Τα Νέα Σαββατοκύριακο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ