Δυναμική, αυθόρμητή, ευαίσθητη και ειλικρινής. Η Κατερίνα Πεφτίτση που γνωρίσαμε ως plus size model μέσα από το GNTM και μονοπώλησε τον ενδιαφέρον με τον γάμο της με τον queer σύντροφό της και τον χωρισμό τους, είναι σίγουρα ένας άνθρωπος γεμάτος εκπλήξεις.

Η ίδια δεν κρύβει τις ευαισθησίες της, μιλά ανοιχτά για τα σκοτάδια της και αποκαλύπτει πως «μέσα από τις δύσκολες στιγμές βρίσκεις το φως για να προχωρήσεις στη ζωή σου». Με τη στάση της και τις αλήθειες tης έχει καταφέρει να κερδίσει ένα μεγάλο κοινό των social media και να αποτελέσει σημείο αναφοράς τους,

Μιλώντας στο okmag η Κατερίνα Πεφτίτση αναφέρεται στις όμορφες και τις δύσκολες στιγμές της ζωής της, στον γάμο της, στον χωρισμό της, αλλά και στο νέο μεγάλο πάθος της με τη ζωγραφική. Σε λίγο καιρό μάλιστα σχεδιάζει και την πρώτη έκθεση ζωγραφικής με τα έργα της και το πρώτο και βασικό που περιμένει είναι να δει τις αντιδράσεις του κόσμου, όταν αντικρύσουν τα έργα της.

Το τελευταίο διάστημα ασχολείσαι με τη ζωγραφική και έχει ήδη ετοιμάσει μια σειρά από πίνακες. Πώς προέκυψε η ανάγκη για αυτή την Τέχνη;

Προέκυψε από την ανάγκη μου να εκφραστώ και να κάνω εικόνα όσα νιώθω. Είχα περάσει από μια δύσκολη περίοδό της ζωής μου. Πήγαινα σε ψυχολόγο και οι συνεδρίες είχαν φθάσει σε ένα επίπεδο που άρχισα να ζωγραφίζω αυτό που νιώθω και να εκφράζω με αυτόν τον τρόπο τα συναισθήματά μου. Έπειτα από αυτό έκανα ένα ταξίδι, ένιωσα καλύτερα με εμένα και θεώρησα πως χρειάζεται αυτά που έχω ζωγραφίσει και με εξέφραζαν να τα δώσω σε μια έκθεση ζωγραφικής. Ετοιμάζω μια έκθεση ζωγραφικής στην Ελλάδα.

Έχει βρεθεί κάποιος χώρος για να φιλοξενήσει τα έργα σου;

Έχω κάνει συζητήσεις για κάποιους χώρους και τώρα περιμένω να τους δω και από κοντά για να καταλήξω.

Με βάση αυτό το κομμάτι της Τέχνης που ασχολείσαι ποιος θα ήταν ο μελλοντικός στόχος σου;

Θα ήθελα τα έργα μου να βρεθούν στα χέρια ανθρώπων που ταυτίζονται με αυτά που βλέπουν και ίσως βρουν κομμάτια τους πάνω σε αυτούς τους πίνακες. Δεν θα μου άρεσε να πάρουν ένα έργο επειδή το έφτιαξα εγώ, αλλά επειδή ταυτίζονται με το ίδιο το έργο.

Πολλές φορές με τις απόψεις σου και με τα όσα μοιράζεσαι με τον κόσμο, φθάνεις στο σημείο να εμπνέεις κάποιους ανθρώπους. Αυτό είναι δύσκολο για εσένα ή δεν θεωρείται ικανό να σε κάνει να αλλάξεις τον τρόπο που σκέφτεσαι και ενεργείς;

Δεν το βλέπω έτσι. Θέλω να είμαι ο εαυτός μου, όσο μπορώ να εξελίσσομαι στη ζωή μου καθημερινά και τώρα αν εμπνέεται και κάποιος από τα βιώματά μου και την εξέλιξή μου είναι τιμή μου.

Το να εκφράσεις συναισθήματα ελέυθερα είναι δύσκολο και αν κάποιος το κάνει βοηθά και τους άλλους στο να παρασυρθούν και να τον ακολουθήσουν.

Σίγουρα συμβαίνει αυτό. Δεν είναι πάντα όμως όσα δείχνουμε αχτίδες φωτός, αλλά η αλήθεια μου. Αυτή η αλήθεια μπορεί να μην είναι θετική. Να είναι ένα σκοτάδι μέσα μου. Όλοι οι άνθρωποι έχουμε τις φωτεινές μας στιγμές, αλλά και τα σκοτάδια μας. καλό είναι να τις μοιραζόμαστε με τον κόσμο για να παίρνει από αυτά τα κομμάτια και να μην νομίζει ότι είναι όλα ρόδινα στις δικές μας ζωές. Επειδή όλα στη ζωή είναι ένας κύκλος, όταν φθάνεις στα σκοτάδια σου, τότε βρίσκεις και το φως. Είναι ένας; τροχός.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι εκτός από τις ωρείες φωτογραφίες και τα video στα social media να μοιραστείς και μια πιο δύσκολη στιγμή σου;

Δεν είναι εύκολο και πολλοί μπορούν να το κατακρίνουν αυτό: να τους φανεί επιτηδευμένο, άλλοι ότι εκθέτω πολλά προσωπικά μου στοιχεία και δεν έπρεπε να το κάνω. Οπότε πρέπει να δίνω και έναν λόγο όταν υπάρχει αυτή η έκθεση. Πρέπει να λέω για ποιον λόγο προβάλλω την αλήθεια μου. Πολλές φορές έχω πει στον εαυτό μου «Δεν χρειάζεται να δείξω αυτό που περνάω». Προσπαθώ να είμαι ειλικρινής και με τους ανθρώπους που με ακολουθούν στα social, αλλά και στους δικούς μου ανθρώπους και την οικογένειά μου.

Τα τελευταία χρόνια ποια θεωρείς πως ήταν η πιο όμορφη στιγμή που έζησες και ποια ή πιο δύσκολη;

Η πιο όμορφη στιγμή ήταν μετά την κατάθλιψη που διαγνώσθηκα και αποφάσισα να κάνω ένα ταξίδι που θα μεβοηθούσε να ξεπεράσω τις φοβίες μου. Ήταν ένα ταξίδιο που με βοήθησε να εξελιχθώ ακι να τα βρω με τον εαυτό μου καλύτερα.

Η πιο δύσκολη στιγμή είναι όταν ένιωσα πως δεν είμαι αρκετή. Πώς ό,τι και να κάνω δεν φθάνει. Πρέπει να δίνω συνέχεια πράγματα και έφθασα σε σημείο να νιώθω ότι δεν μπορώ να δώσω άλλα και έπεσα στα πατώματα. Έφθασα σε ένα σημείο που δεν με αναγνώριζα, δεν είχα στόχους, δεν είχα σκοπούς και σε αυτό συνέβαλε και το συναισθηματικό κομμάτι. Αυτή ήταν η πιο δύσκολη στιγμή. Όταν χάνεις τον εαυτό σου είναι δύσκολο να αντιμετωπίσεις την καθημερινότητα, τους ανθρώπους και τη ζωή σου, γιατί δεν ξέρεις ποιος είσαι πλέον.

Έχεις κάποιο συναισθηματικό καταφύγιο στις δύσκολες ώρες;

Μου αρέσει να έρχομαι σε επαφή με τη φύση, να ακούω μουσική και να διαβάζω. Ακόμη και η ανάγκη για τη ζωγραφική και την έκφραση μέσα από αυτή είναι κάτι που με ηρεμεί.

Το κομμάτι της μόδας έχει ολοκληρωθεί για εσένα; Το τελευταίο διάστημα απέχεις από αυτό.

Έχω αποστασιοποιηθεί λίγο, χωρίς να σημαίνει ότι η μόδα δεν υπάρχει πια για εμένα. Είναι κομμάτι του εαυτού και δεν θέλω να το αλλάξω ή να το διαγράψω. Αυτή τη στιγμή της ζωής μου δεν εργάζομαι στον χώρο της μόδας. έχω επιλέξει να κάνω κάποια άλλα πράγματα και δεν θέλω να τα μπλέξω. Θέλω να δώσω χώρο και χρόνο στην έκθεση που ετοιμάζω και έπειτα ίσως επιστρέψω.

Εκτός από τα επαγγελματικά θέλω να μιλήσουμε λίγο και για την προσωπική σου ζωή και τον γάμο σου που έγινε σχετικά γρήγορα και τον χωρισμό που ακολούθησε.

Αυτός ο γάμος προέκυψε από τον έρωτα. Ήταν κεραυνοβόλος έρωτας. Ήταν ένας άνθρωπος που γνώρισα, μπήκε γρήγορα στη ζωή μου και βγήκε πολύ γρήγορα από τη ζωή μου. Εγώ είμαι πολύ ευκολόπιστη και αγαθή. Αν τώρα κάποιος με πληγώνει χαμογελώ και προχωρώ στη ζωή μου. Εννοείται πως μια τέτοια κατάσταση σε επηρεάζει, δεν είμαι και εγώ γκουρού. Μια τοξική σχέση και ένας τοξικός άνθρωπος σε επηρεάζει. Πολλές φορές μέσα σε μια σχέση γινόμαστε και οι ίδιοι τοξικοί και δεν το ξέρουμε. Φοράμε την ταμπέλα του τοξικού σε κάποιον άλλον και βγαίνουμε από τη δύσκολη θέση. Το θέμα μιας σχάσης αφορά και τα δυο πρόσωπα. Αν κάποιος δεν είναι σε θέση να διορθώσει τον εαυτό του, να ψάξει λίγο καλύτερα μέσα του και να βελτιωθεί, δεν μπορείς να κάνεις μονόπλευρη δουλειά και η σχέση πρέπει να σταματήσει.

Εγώ λοιπόν, έκανα αυτήν την ενδοσκόπηση στον εαυτό μου και αποφάσισα να προχωρήσω στη ζωή μου και να αφήσω αυτόν τον άνθρωπο πίσω μου, είτε ήμουν ερωτευμένη είτε τον αγαπούσα γιατί δεν πήγαινε άλλο.

Πιστεύεις ότι δεν ήταν έτοιμος και ο άλλος άνθρωπος για να είστε μαζί;

Σίγουρα δεν ήταν έτοιμος στο ίδιο επίπεδο με εμένα που μπορούσα να κάνω κάποιες θυσίες και να ακούσω τον άλλον. Δεν είχαμε πλέον κοινά «θέλω». Δεν πιστεύω ότι έγινε γρήγορα ο χωρισμός, προτιμώ να γνωρίζω τους ανθρώπους και αν νιώθω κάτι να το κάνω. Αν κάτι δεν γίνεται, το αφήνεις.

Η είδηση του χωρισμού σου προκάλεσε σχόλια, όπως σχόλια και κριτικές έχεις δεχθεί και εσύ ως άνθρωπος στο παρελθόν. Αυτά σε αγγίζουν ή τα αγνοείς;

Φυσικά και με αγγίζει η κριτική. Όλους μας αγγίζει, αν είναι κυρίως αρνητική. έχουμε μάθει να ακούμε τα θετικά πάντα και στα αρνητικά αντιδρούμε. Ακόμη κι αν δεν πιστεύουμε ότι μας επηρέασε, υποσυνείδητα συμβαίνει αυτό. Προσπαθώ να δω ποιος κάνει την κριτική, αν είναι ένας άνθρωπος που εκτιμώ ή αν είναι κάποιος που δεν γνωρίζω. Στη δεύτερη περίπτωση θέλω να δω τι έχει πυροδοτήσει αυτή την αντίδραση, τι του λείπει αυτού του ανθρώπου.

Πιστεύεις ότι στο κομμάτι του γάμου και του χωρισμού, έγιναν σχόλια επειδή ο σύντροφός σου ήταν queer; Πιστεύεις ότι η κοινωνια θα μπορέσει κάποια στιγμή να αποβάλλει τα ταμπού της;

Αυτό δεν το ξέρω. Είμαι κομμάτι της κοινωνίας που προσπαθεί να τα αποβάλλει όλα αυτά. Πολλές φορές πιάνουμε και εμείς τον εαυτό μας που μπορεί να πει πράγματα που δεν τον χαρακτηρίζουν. Δεν μπορώ να δώσω ξεκάθαρη απάντηση. Προσπαθώ και έχω την ελπίδα και πιστεύω ότι θα ξεφύγουμε από αυτό. Το queer είναι ο τρόπος που σε εκφράζει, η cooler αισθητική. Δεν είναι απαραίτητο κάποιος να είναι ομοφυλόφιλος για να είναι queer.

Η αλήθεια είναι ότι όταν υπερτονίζουμε κάποια πράγματα χάνεται το μέτρο, δείχνουμε μια άλλη εικόνα στον κόσμο και εκεί υπάρχει αντίδραση. Ο καθένας έχει δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει στη ζωή του, να δηλώνει ότι θέλει να είναι, να ακούγεται η φωνή του και να τη σεβόμαστε. Από την άλλη πλευρά, θεωρώ ότι όταν το υπερπροβάλλουμε θα έρθουν τα αντίθετα αποτελέσματα.

Αν κάτι το υπερτονίζεις, γίνεται μισητό. Και στο λέω εγώ ούσα μια γυναίκα που παντρεύτηκε ένα queer άτομο, ούσα χοντρή και ως ένας άνθρωπος που πέρασε από μια κοινωνία που σου στερούσαν δικαιώματα.

Τέλος, θέλω να σε ρωτήσω ποια είναι τα όνειρά σου για το μέλλον.

Το όνειρό μου είναι να υλοποιήσω την έκθεση της ζωγραφικής που ετοιμάζω και να τη δω να υλοποιείται μπροστά στα μάτια μου,. Να δω τις εκφράσεις του κόσμου όταν βλέπει τα έργα μου, όπου απεικονίζονται τα συναισθήματά μου. Έχω και ένα κομμάτι στην έκθεση που ονομάζεται «όνειρα». Πλέον τα όνειρά μου θα τα δείτε. Και επόμενος στόχος – όνειρο είναι να κάνω τη σειρά με τα καλλυντικά που προσπαθώ τα τελευταία χρόνια. ‘Έτσι, το κάθε όνειρο που υλοποιείται, νομίζω ότι αφήνει χώρο στο να έρθει το επόμενο. Οπότε θέλω να κάνω μικρά βήματα και όνειρα που θα υλοποιούνται σιγά σιγά.

Διαβάστε επίσης:

Κατερίνα Πεφτίτση: Mιλά για τα αρνητικά σχόλια για τον queer σύντροφό της

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ