Λίγες ημέρες μετά την εκλογή της ως αντιπροέδρου του Ευρωπαΐκού Κοινοβουλίου, η 43χρονη πολιτικός Εύα Καϊλή, δίνει την πρώτη της συνέντευξη στο ΟΚ! Μιλά για την εκλογή της και όσα θυσίασε για να βρίσκεται σήμερα εδώ, πώς αντιμετωπίζουν την Ελλάδα οι Ευρωπαίοι, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, το κίνημα #MeToo, αλλά και το πως επιτυγχάνεται η ισορροπία ανάμεσα σε οικογένεια και καριέρα.

Εύα, δεν γίνεται να μην ξεκινήσουμε την κουβέντα μας με ένα σχόλιό σου για την εκλογή σου στη θέση της Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μια θέση που ισχυροποιεί την παρουσία της Ελλάδας στην Ευρώπη. Συγχαρητήρια!

Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για τα καλά λόγια, καθώς σιγά σιγά συνειδητοποιώ τη μεγάλη τιμή που μου έκαναν συνάδελφοί μου από όλη την Ε.Ε. και τις παρατάξεις με τη στήριξή τους, ενώ και για τις χιλιάδες ευχές που έλαβα χρωστάω ένα μεγάλο ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου γιατί δεν ξεχνάω πως όλα ξεκίνησαν από τους Έλληνες που με εμπιστεύτηκαν να τους εκπροσωπήσω.

Εκλέγεσαι ευρωβουλευτής από το 2014 και έχεις εργαστεί πολύ σκληρά για αυτό. Ήταν μια δικαίωση για σένα;

Η αλήθεια είναι πως ήταν όλα δύσκολα και μέχρι τελευταία στιγμή καθόλου δεδομένα. Υπήρχε στο πρόσωπό μου η υπόσχεση το 2019 από την Ισπανίδα πρόεδρό μας (σ.σ. Ιράτσε Γκαρσία Πέρες) ότι θα με προτείνει ως υποψήφια, αναγνωρίζοντας πόσο είχα εργαστεί με την ομάδα μου έως τότε, αλλά η εκλογή μου διασφαλίστηκε με την ψήφο των συναδέλφων μου, που μάλιστα αναπάντεχα με εξέλεξαν από τον πρώτο γύρο και στις πρώτες θέσεις.

Με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρο Σέφκοβιτς και την πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, Ιράτσε Γκαρσία Πέρες.
Συζητώντας με τον Μπιλ Γκέιτς για τις προκλήσεις στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αφρικής.

Τι θυσίασες όλα αυτά τα χρόνια για να φτάσεις εδώ που βρίσκεσαι σήμερα;

Αν κάποιος θυσίασε πολλά, ήταν η μητέρα μου, ο πατέρας μου και η αδελφή μου, που χωρίς εκείνους τίποτα δεν θα είχα καταφέρει.

Πώς αντιμετωπίζουν την Ελλάδα οι Ευρωπαίοι;

Με αγάπη και θαυμασμό σχεδόν πάντα. Και αν κάποια στιγμή ήταν προβληματισμένοι με όσα περάσαμε, δεν επέτρεψα στιγμή να υποτιμήσει κανείς τα όσα πετύχαμε ως Έλληνες παρά τη σκληρή λιτότητα που μας επιβλήθηκε αδίκως και σχεδόν τιμωρητικά. Επίσης, ενδιαφέρον είναι ότι πολλοί συνάδελφοί μου γνωρίζουν αρχαία ελληνικά και Ιστορία, και μάλιστα καλύτερα από εμένα. Αυτό δείχνει τι εικόνα έχουν για την Ελλάδα.

Σε τι πιστεύεις ότι διαφέρουν οι γυναίκες ηγέτες από τους άντρες;

Θα τολμήσω να πω πως για να φτάσει μια γυναίκα να ηγηθεί στις μέρες μας, έχει περάσει διά πυρός και σιδήρου. Αυτό αποτυπώνεται στις πανίσχυρες γυναικείες προσωπικότητες που συναντάμε σήμερα σε υψηλά αξιώματα. Αν όμως μιλάμε γενικά, τότε θα έλεγα πως ο ηγέτης, ανεξαρτήτως φύλου, μετριέται στην ικανότητά του να εμπνέει ασφάλεια, αυτοπεποίθηση, να αντιλαμβάνεται τις ισορροπίες δυνάμεων, ώστε να μπορεί να ηγηθεί σε αντίξοες συνθήκες και να πείθει ότι μπορεί κανείς να εμπιστεύεται τις επιλογές του.

Στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες τι ισχύει σε ό,τι αφορά την παρουσία των γυναικών στην πολιτική;

Βόρεια είναι αρκετά ισορροπημένη η συμμετοχή. Και νότια όμως υπάρχει ποσόστωση, όχι μόνο υποψηφιοτήτων αλλά και εκλογής. Στις πιο ανεπτυγμένες χώρες διαπιστώνεται μεγάλη πρόοδος στη συμμετοχή των γυναικών και δεν το βρίσκω τυχαίο.

Το 2018 η Εύα Καϊλή διακρίθηκε για το έργο της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε σχέση με τις Νέες Τεχνολογίες.

Πιστεύεις πως είναι κοντά η ημέρα που οι γυναίκες στην πολιτική θα φτάσουν σε ποσοστά τους άντρες χωρίς να χρειάζεται η ποσόστωση στα ψηφοδέλτια;

Έχοντας ξεκινήσει χάρη στην ποσόστωση την πολιτική μου πορεία, θα έλεγα πως καθώς πλέον υπάρχουν περισσότερες γυναίκες από ό,τι άντρες στο προεδρείο κι εφόσον η ποσόστωση αφορά και τα δυο φύλα, μπορεί να την επικαλούνται και οι άντρες για να διασφαλίσουν την ισότιμη εκπροσώπησή τους. Καλό είναι να παραμείνει λοιπόν, για να τηρούνται οι ισορροπίες.

Ποια είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια που συναντά και πρέπει να υπερπηδήσει μια γυναίκα στην Ελλάδα σήμερα; Τα στερεότυπα, οι κλειστές κοινωνίες, η έλλειψη παιδείας και σωστής λειτουργίας των θεσμών. Για παράδειγμα, μέχρι σήμερα κάθε φορά που πετυχαίνω κάτι είτε αποδίδεται σε κάποιον άντρα είτε το καρπώνεται κάποιος άλλος είτε αφήνονται υπονοούμενα για το πώς αυτό συνέβη. Αυτό το υπερβαίνω με περισσότερη δουλειά ανεβάζοντας τον πήχη ψηλότερα. Βλέπω όμως πρόοδο κι αυτό είναι αισιόδοξο για το μέλλον. Άλλωστε, έχω κόρη και θέλω να έχει ανοιχτούς ορίζοντες χωρίς εμπόδια σε ό,τι βάλει στο μυαλό της να πετύχει.

Θα σκεφτόσουν να επιστρέψεις στην Ελλάδα και να είσαι υποψήφια βουλευτής στις επόμενες εκλογές ή η απόφαση για διεθνή καριέρα στην πολιτική δεν έχει επιστροφή;

Είθισται όταν κάποιος αναλάβει ένα τέτοιο αξίωμα να συνεχίζει για ένα ακόμη διάστημα χτίζοντας πάνω στα όσα έχει κατακτήσει, ώστε το 2024 να έχω την ευκαιρία να συνεχίσω στην Ευρώπη από μια αφετηρία που ανοίγει σημαντικούς ορίζοντες. Αν όμως ξανασυζητήσουμε το 2025, υποθέτω πως μπροστά μου όλοι οι δρόμοι θα οδηγούν στη χώρα μου. Παραμένω άλλωστε πολύ περισσότερο στην Ελλάδα πλέον, χάρη και στην τηλεργασία.

Το κίνημα #MeΤoo στη χώρα μας αποκτά όλο και μεγαλύτερη δυναμική. Έχουν γίνει ουσιαστικές αλλαγές για την προστασία των θυμάτων;

Δεν έχουν εφαρμοστεί, ούτε έχουν υιοθετηθεί επαρκείς αλλαγές. Απαιτείται ένα γενναίο άλμα στην αυστηροποίηση των ποινών ώστε να μην αποθαρρύνονται τα θύματα αλλά και να ενταχθεί σε κάθε επάγγελμα ένας κώδικας ηθικής, ορίζοντας την ευθύνη που έχει και ο θύτης σε περίπτωση που το θύμα βρεθεί σε αδύναμη θέση, με απόλυτη προτεραιότητα την προστασία των παιδιών. Παράλληλα, εκτιμώ πως με τις νέες τεχνολογίες μπορούμε, χωρίς να παραβιάζονται οι ιδιωτικές στιγμές μας, να αποκτήσουμε μεγαλύτερο έλεγχο και ασφάλεια στην καθημερινότητά μας για την αποτροπή, την πρόληψη έως την ειδοποίηση και την αντιμετώπιση κάθε καταγγελίας.

Σου έχει συμβεί κάτι αντίστοιχο; Κάποιο περιστατικό κακοποιητικής συμπεριφοράς;

Ναι, και σε ποια δεν έχει συμβεί; Εγκαίρως αντιλήφθηκα πως έπρεπε να απομακρυνθώ και είχα τη δυνατότητα και την τύχη να αποφύγω τα χειρότερα. Είναι λεπτές όμως οι ισορροπίες και ανά πάσα στιγμή μπορεί κανείς να βρεθεί σε δύσκολη και επικίνδυνη θέση. Σε όλους μας μπορεί να συμβεί και για αυτό οφείλουμε να στεκόμαστε δίπλα στα θύματα χωρίς μισόλογα.

Τώρα που είσαι μητέρα πιστεύεις πως είναι εφικτό να συνδυαστεί καριέρα και οικογένεια και να υπάρξει μια τέλεια ισορροπία ανάμεσα στα δύο;

Είναι εφικτό εφόσον επιλέξεις έναν σύντροφο που σε σέβεται και έχει την παιδεία και την αυτοπεποίθηση να αναλάβει ρόλο και ευθύνη στο μεγάλωμα των παιδιών. Αποφάσισα πως στην προσωπική μου ζωή δεν χωράνε ανταγωνισμοί και συμπλέγματα άλυτα και έχω δίπλα μου ανθρώπους που βλέπουν λύσεις και όχι προβλήματα. Σίγουρα όλα γίνονται πιο εύκολα με οργάνωση και τη στήριξη και αγάπη των γονιών μας, καθώς μόνο εκείνοι μας βοηθάνε στο μεγάλωμα της μικρής.

Φωτογραφίες: Χρήστος Ζήνας, Προσωπικό αρχείο της Εύας Καϊλή

Από το περιοδικό ΟΚ! που κυκλοφόρησε με τα «Νέα Σαββατοκύριακο»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ