Ο Χρήστος Κυριαζής έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 68 ετών, αφήνοντας πίσω μια σπουδαία μουσική πορεία. Το τελευταίο διάστημα είχε επιλέξει να αποστασιοποιηθεί και να κρατά επαφή μόνο με λίγους, δικούς του ανθρώπους. Έδινε άλλωστε μαι δύσκολη μάχη με τον καρκίνο. Το να κρατά τις αποστάσεις του ήταν και ένας τρόπος που ο ίδιος είχε επιλέξει να διαχειρίζεται τα δύσκολα. Το είχε ξανακάνει στο παρελθόν κάνοντας μια παύση από τη μουσική για μια 20ετία. Το comeback έγινε όταν ο Θοδωρής Μαραντίνης του πρότεινε να συνεργαστούν στη σκηνή. Ο frontman των Onirama ήταν ο μοναδικός άνθρωπος που κατάφερε να πείσει τον Χρήστο Κυριαζή να επιστρέψει στα live.

Ο Χρήστος Κυριαζής στη σκηνή του Anodos ανάμεσα στους Onirama και τους Stereo Soul.

Ο Νοέμβριος του 2016 ήταν χρονική στιγμή ορόσημο αφού όλη η νυχτερινή Αθήνα μιλούσε για την ανατρεπτική συνύπαρξη του Χρήστου Κυριαζή με τους Onirama. Μοιράστηκαν τη σκηνή του Anodos stage σε ένα πρόγραμμα που γούσταρε πολύ και ο ίδιος.

Πώς τον έπεισαν για το comeback

Καταλυτικό ρόλο για αυτή τη μουσική συμπραξη έπαιξε ο γιος του Χρήστου Κυριαζή, Άρης και η σχέση του με τον frontman των Onirama. «Πήγα απο εκεί, του έκανα την προταση να βγει ξανά στη σκηνή και θυμάμαι είχε πολυ άγχος», εξηγεί στο okmag ο Θοδωρής Μαραντίνης. «Αλλά επειδή γούσταρε τη μπάντα, μας εμπιστεύτηκε σε αυτό το κομμάτι πάρα πολύ».

Εκτός από τη συνάντησή τους στη σκηνή, οι Onirama έχουν στην μουσική τους φαρέτρα κι ένα τραγούδι από τον Χρήστο Κυριαζή. Πρόκειται για το «Θέλω να σε δω» στο οποίο υπέγραψε και τους στίχους και τη μουσική και έγινε πολύ γρήγορα επιτυχία.

Μια συνεργασία που έγινε φιλία

Mετά το Anodos, o Χρήστος Κυριαζής και ο Θοδωρής Μαραντίνης ανέπτυξαν μια δυνατή σχέση. «Έχω πάει αρκετές φορές σπίτι του, έχουμε ακούσει πάρα πολλά τραγούδια», λέει στο okmag. «Την τελευταία φορά είχα πάει πριν από ένα τρίμηνο που είχε βρει κάποια παλιά του τραγούδια, τα «ροκάκια» όπως τα έλεγε εκείνος, και ήταν ένα δύο κομμάτια που μου είπε “αυτά θα σου ταίριαζαν πολύ”. Θυμάμαι το ένα ήταν “Ο Ρομπέν τον Αθηνών” ένα πάρα πολύ ωραίο τραγούδι παλιό του και συζητούσαμε μήπως το κάνουμε μια επανεκτέλεση παρέα», αποκαλύπτει ο Θοδωρής Μααντίνης. Αφορμή ήταν ο πολυσυλλεκτικός δίσκος που ετοιμάζουν οι Onirama με τίτλο «Ανθολόγιο για μικρούς και μεγάλους» και περιέχει εμβληματικές μουσικές συναντήσεις.

Ο Θοδωρής Μαραντίνης και ο Χρήστος Κυριαζής στη σκηνή του Anodos.

«Γενικά μιλούσαμε συχνά. Κάναμε κουβέντες για κιθάρες και μου έδινε πολλές συμβουλές. Ακόμα και για το πρόγραμμα. Μου έλεγε “πρέπει να αρχίσεις να λες και πιο ώριμα τραγούδια, πιο λαϊκά τραγούδια, για να πιάσεις τον κόσμο. Τα “ροκάκια” τα λέτε πολύ ωραία, παίζει πολύ ωραία η μπάντα αλλά πρέπει να αρχίσετε να λέτε και πιο λαϊκά. Εκείνος διαχώριζε τα τραγούδια του σε «ροκάκια» και λαϊκά -έτσι τα έλεγε πάντα», θυμάται ο Θοδωρής Μαραντίνης. «Φυσικά μου έλεγε χαριτολογώντας “μη στεναχωριέσαι, να κοιτάς λίγο τον εαυτό σου, να πιεις ενα ποτάκι και να κάτσεις λίγο χαλαρα χωρίς άγχος γαμωτο, χωρίς αγχος”».

Φωτογραφίες: NDP

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ