Ο Αλεξάντερ Πέιν δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις για τους ανθρώπους που αγαπούν το σινεμά. Έχει δώσει στην Ελλάδα πολλές φορές την αφορμή να νιώσει περήφανη για εκείνον. Βέβαια, την Ελληνική υπηκοότητα την απέκτησε πολύ πρόσφατα και μετά από μεγάλη γραφειοκρατία. Σε κάθε περίπτωση εκείνος δηλώνει, μιλώντας στην Καθημερινή και την Μαργαρίτα Πουρνάρα, ότι είναι «κουλ να είσαι Έλληνας και με επίσημα χαρτιά».

Ο οσκαρικός σεναριογράφος και κινηματογραφιστής, που έχει συνεργαστεί με μερικούς από τους μεγαλύτερους χολιγουντιανούς σταρ, πέρα από την ελληνική του καταγωγή αναφέρθηκε και στα ταξίδια του στη χώρα μας. Μάλιστα τόνισε πως αγαπά, ως γιος εστιάτορα, το ελληνικό φαγητό αλλά υπάρχει κάτι που δεν καταλαβαίνει στους Έλληνες.

«Πώς μπορούν και τρώνε τα χταπόδια; Η γεύση τους είναι φανταστική, αλλά πρόκειται για κάποια από τα πιο χαρισματικά πλάσματα της φύσης, με νοημοσύνη και χάρη. Οπότε, δεν με νοιάζει πού θα με πάτε για φαΐ, αρκεί το μενού να μην έχει χταπόδι», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αλεξάντερ Πέιν.

Ακολούθησε στην ίδια εφημερίδα ένα άρθρο γνώμης από τον Editorial Director της διαΝΕΟσις, Θεοδωρή Γεωργακόπουλου. Αφορμή στάθηκε η δήλωση του Αλεξάντερ Πέιν για τα χταπόδια. Στο κείμενό του ο Γεωργακόπουλος ανέφερε ότι και εκείνος έχει σταματήσει να τρώει χταπόδια και εξήγησε το γιατί.

«Είναι απίστευτα, αλλόκοτα πλάσματα, με χαρακτηριστικά μοναδικά στη φύση. Το αίμα τους είναι μπλε, έχουν τρεις καρδιές και κάθε πλοκάμι τους έχει ξεχωριστό εγκέφαλο. Έχουν το μεγαλύτερο μυαλό από όλα τα ασπόνδυλα (και τα περισσότερα σπονδυλωτά). Το δέρμα τους έχει την ικανότητα να βλέπει. Μπορούν να αλλάξουν το ίδιο τους το RNA από μόνα τους. Και το κυριότερο από όλα: είναι πανέξυπνα. Αδικαιολόγητα, ακατανόητα πανέξυπνα. Έχουν διαφορετικές, ξεχωριστές προσωπικότητες. Χρησιμοποιούν εργαλεία. Έχουν μνήμη (δύο ειδών). Αναγνωρίζουν -και ξεχωρίζουν- ανθρώπινα πρόσωπα. Αν τα κλείσεις σε ένα βάζο, βρίσκουν τρόπο να ξεβιδώσουν το καπάκι από μέσα για να δραπετεύσουν. Υπάρχουν μαρτυρίες για χταπόδια που πηδάνε πάνω σε ψαράδικα και μπαίνουνε στ’ αμπάρι για να φάνε καβούρια», γράφει.

Και εξηγεί: «Δεν είμαι βίγκαν, δεν τρώω ιδιαίτερα υγιεινά και κατά κανόνα δεν διστάζω να δοκιμάσω περίεργες ή εξωτικές γεύσεις. Αλλά κάπου και εγώ βάζω ένα όριο. Και το δικό μου όριο, από ό,τι αποδεικνύεται, είναι ότι δεν μπορώ να φάω όντα τα οποία σέβομαι και θαυμάζω».

Το συγκεκριμένο άρθρο μοιράστηκε στο Twitter της και η σύζυγος του πρωθυπουργού, Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη. Δεν σχολίασε κάτι παραπάνω αλλά φαίνεται πως δεν είναι η μόνη που συμφωνεί με αυτή την στάση ζωής.

Υπάρχουν βέβαια, όπως πάντα, και εκείνοι που διαφωνούν. Το Twitter έλαβε πάλι θέση για να μας δείξει και τις άλλες διαστάσεις στο θέμα: την αντίθεση και τη χιουμοριστική.

Φαίνεται πάντως πως ο Αλεξάντερ Πέιν -χωρίς καν να το ξέρει- ξεκίνησε ένα «κίνημα» για τα χταπόδια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ