Η διευθύντρια της Ακαδημίας του Zero Stray Pawject (Zero Stray Academy), Σταματίνα Σταματάκου βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στη Σπάρτη όταν έγινε γνωστή η είδηση ότι στο κυνοκομείο της περιοχής υπάρχουν δεκάδες σκυλιά σε άθλια κατάσταση. Μέσα από τις πρωτοβουλίες της σώθηκαν πολλά από τα ζώα που υπέφεραν.

«Είναι μεγάλος ο όγκος που υπήρχε στα καταφύγια. Όταν έχεις 500 ζώα και δυο ανθρώπους και superman να είναι δεν μπορεί να τα καταφέρει κάποιος. Έχουν δοθεί περίπου 150 ζώα προς υιοθεσία και πρέπει να δοθούν τουλάχιστον 100 ακόμη. Ο λόγος που χρειάζεται αυτό είναι για να είναι όλο αυτό βιώσιμο. Τα καταφύγια, σύμφωνα με την εμπειρία μας, πρέπει να έχουν περίπου 80 ζώα για να είναι σε καλή κατάσταση. Ένα όριο για να είναι βιώσιμο ένα καταφύγιο είναι τα 150 και είναι οριακό, οπότε δεν μπορούμε να έχουμε περισσότερα, γιατί αυτό θα καταρρεύσει. Σύμφωνα πάντα με τα ελληνικά δεδομένα και την υπάρχουσα κατάσταση», είχε δηλώσει στο okmag με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων. 

«Κατηγορούνται ο αρμόδιος αντιδήμαρχος της Σπάρτης και οι κυνοκόμοι που είχαν τη σύμβαση. Την νομική διαδικασία και τη μεγάλη αποκάλυψη έκανε το Save a Greek Stray και ο δικηγόρος Κωστής Τοκατλίδης, τους οποίους ευγνωμονών».

Σήμερα, μέσα από το Instagram της κάνει έκκληση να στηρίξει ο κόσμος το bazaar που έχει οργανωθεί για την ενίσχυση του αγώνα σχετικά με την φροντίδα και την προστασία των τετράποδων φίλων μας. «Τα λουκέτα στα κυνοκομεία Σπάρτης έσπασαν για πάντα και σας περιμένουμε όλους να το γιορτάσουμε μαζί την Κυριακή 8 Μαΐου στο άλλοτε κολαστήριο της Αγίας Κυριακής από τις 10 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ. Δεν θέλουμε να λείψει κανείς, θέλουμε να γνωρίσετε τα σκυλιά μας, να τους δώσετε την αγάπη που τόσο στερήθηκαν, να ψωνίσετε από το bazaar μας και ίσως να υιοθετήσετε ή να φιλοξενήσετε ένα σπαρτιατάκι», σημειώνει η Σταματίνα Σταματάκου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ