Η είδηση του θανάτου της Ντίνας Κώνστα έχει προκαλέσει θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο. Η ηθοποιός έφυγε από τη ζωή στα 83 της χρόνια την Κυριακή 3/7.

Η Ντίνα Κώνστα φιλοξενούταν σε ίδρυμα φροντίδας ηλικιωμένων στα βόρεια προάστια της Αθήνας και έπασχε από άνοια όπως είχε γνωστοποιήσει η εφημερίδα Espresso πρόσφατα.

Η τελευταία δημόσια εμφάνιση της Ντίνας Κώνστα ήταν το 2018 στην κηδεία του συναδέλφου της Χρήστου Σιμαρδάνη. Στο πλευρό της τότε βρισκόταν ο Σπύρος Μπιμπίλας.

Τόσο το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, όσο και το Εθνικό Θέατρο εξέδωσαν ανακοινώσεις για τον θάνατο της σπουδαίας ηθοποιού.

Η ανακοίνωση του ΣΕΗ

«Ημέρα Θλίψης.

Για το παγκόσμιο και το ελληνικό θέατρο:

Δυσαναπλήρωτο το κενό που αφήνει ο μεγάλος θεατράνθρωπος Peter Brook, ο αιώνιος έφηβος, ο πρωτοπόρος, ο καινοτόμος, οι απόψεις του οποίου ταρακούνησαν μέσα στον αιώνα που πέρασε κάθε τι κατεστημένο του θεατρικού γίγνεσθαι. Ο μέγας δάσκαλος που μας δίδαξε πώς μέσα από την απλότητα των αυτοσχεδιασμών του, μετουσιώνονται μεγαλειώδη κείμενα σε εύληπτο λόγο για κάθε θεατή. Ο διαυγής και διαχρονικός ερευνητής, ο προοδευτικός στοχαστής, ο παθιασμένος ταξιδευτής της ζωής και του πνεύματος, ο λαμπρός δεξιοτέχνης έφυγε από

κοντά μας. Ο λαμπερός συγγραφέας και σκηνοθέτης έφυγε, αφήνοντας παρακαταθήκη τη διδασκαλία του, τον λόγο του και το σπουδαίο έργο του.

Είμαστε τυχεροί αρκετοί από μας που προλάβαμε τις παραστάσεις του που παίχτηκαν εδώ.

Σκύβουμε μπροστά στο ταλέντο και το μεγαλείο του και θα τον θυμόμαστε πάντα!

Ταυτόχρονα, το θέατρο μας σήμερα θρηνεί την απώλεια της σπουδαίας ηθοποιού και φίλης, της μοναδικής ερμηνεύτριας δεκάδων ρόλων κάθε είδους, στο θέατρο την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, που αγαπήθηκε από το κοινό. Συνεπής αγωνίστρια της Αριστεράς, δημοκράτισσα , καλή συνάδελφος, λαμπερό ελεύθερο πνεύμα με αστείρευτο χιούμορ, η ακαταμάχητη Ντίνα Κώνστα, μας αφήνει φτωχότερους, στέλνοντας όμως μήνυμα συνέπειας, ήθους, εργατικότητας και αφοσίωσης στην αγάπη της που αφιέρωσε τη ζωή της, το Θέατρο…

Το ΣΕΗ θρηνεί για την απώλεια της σπουδαίας συναδέλφου Ντίνας Κώνστα.

Επιθυμία της ίδιας είναι να γίνει αποτέφρωση χωρίς τελετή, όπως επίσης και αντί στεφάνων να ενισχυθεί το Ταμείο Αλληλοβοηθείας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΤΑ.ΣΕ.Η.).

(IBAN : GR4202602150000400100392909

Αρ Λογ. 0026-0215-40-0100392909 με αιτιολογία αντί στεφάνου Ντίνας Κώνστα)».

Η ανακοίνωση του Εθνικού Θεάτρου

«Στη μνήμη της Ντίνας Κώνστα

Η οικογένεια του Εθνικού Θεάτρου αποχαιρετά με θλίψη την Ντίνα Κώνστα, μια γυναίκα που υπηρέτησε με συνέπεια και επαγγελματισμό τη θεατρική τέχνη.

Η Ντίνα Κώνστα πρωτοεμφανίστηκε στο Εθνικό Θέατρο το 1976 στην παράσταση «Η γειτονιά του Τσέχωφ», σε σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου, και υπήρξε σταθερή συνεργάτης του από το 1986 έως το 1994, κοσμώντας με το ήθος και την αγάπη της για το θέατρο τις παραγωγές στις οποίες συμμετείχε.

Το Εθνικό Θέατρο αφιερώνει στη μνήμη της την παράσταση «Μήδεια» του Μποστ στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, τιμώντας την πορεία της στην πρώτη σκηνή της χώρας αλλά και τη σύνδεσή της με τον συγγραφέα, καθώς το ταξίδι της στο θεατρικό σανίδι πυροδοτήθηκε από τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην «Φαύστα ή η απολεσθείς κόρη» του Μποστ, σε σκηνοθεσία Γιώργου Εμιρζά, στο Θέατρο Βεάκη το 1965».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ