Η Λένα Παπαληγούρα υποδύεται την αεροσύνοδο Βανίνα στην ταινία μικρού μήκους του Θανάση Νεοφώτιστου Airhostess-737. Η ηρωίδα της βρίσκεται στο Boeing-737 στην πτήση από Αθήνα προς Καβάλα.

«Βασικό θέμα της Βανίνας είναι η προβληματική σχέση με τη μητέρα της. Όμως, καθώς το τραύμα της απώλειάς της είναι τόσο μεγάλο που δεν μπορεί να το διαχειριστεί, η ηρωίδα μεταθέτει το πρόβλημα στα σιδεράκια της» περιγράφει στο okmag η Λένα Παπαληγούρα.

«Η ηρωίδα αυτή είναι τραγική και ταυτόχρονα αστεία, οριακή και ταυτόχρονα πολύ “κανονική”. Είναι πολύπλοκη και μεταφυσική. Και είναι πολύ συγκινητική γιατί όπως οι περισσότεροι άνθρωποι κουβαλάει μέσα της μια βαθιά πληγή. Την αγάπησα από την πρώτη στιγμή και νιώθω χαρά που την συνάντησα».

Χάρη στη Βανίνα, η ηθοποιός έχει βρεθεί σε μερικά από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ του κόσμου αφού οι διακρίσεις για την ταινία του Θανάση Νεοφώτιστου διαδέχονται η μία την άλλη. Πρόσφατα μάλιστα ο σκηνοθέτης ανακοίνωσε ότι το Airhostess-737 κέρδισε μια υποψηφιότητα για τα Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου του 2023.

Πριν από αυτό, θα κάνει δύο σημαντικές στάσεις. Η πρώτη είναι στο 44ο Festival Cinemed στο Μονπελιέ στη Γαλλία και η δεύτερη στο 22ο PÖFF Shorts στο Ταλίν στην Εσθονία.

Προηγήθηκε η διάκρισή της στις 28ες Νύχτες Πρεμιέρας όπου η Λένα Παπαληγούρα απέσπασε το βραβεία Καλύτερης Ερμηνείας αλλά και το βραβείο στο 47ο TIFF στο Τορόντο. Ξεχωριστή ήταν και η παρουσία της στο 28ο L’Étrange Festival στο Παρίσι.

Τέλος, η ταινία έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο 75ο Φεστιβάλ του Λοκάρνο με την Λένα Παπαληγούρα να δίνει μάλιστα το «παρών». «Δεν πίστευα ότι θα μου συμβεί ποτέ. Και μάλιστα με μια δουλειά την οποία αγάπησα παρά πολύ και για την οποία δούλεψα και παρά πολύ. Όμως, η ταινία αυτή έφερε στη ζωή μου υπέροχους ανθρώπους, τον σκηνοθέτη, τον σεναριογράφο, όλους όσοι συμμετείχαν και γι’ αυτό την ευγνωμονώ» είχε πει στο okmag η ηθοποιός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ