Με δάκρυα στα μάτια και μεγάλη συγκίνηση ήταν η άφιξη της δημοσιογράφου Ναζανίν Ζαγκάρι-Ράτκλιφ στη Μεγάλη Βρετανία. Η Βρετανοϊρανή δημοσιογράφος μετά από τη σύλληψή της στην Τεχεράνη το 2016 με κατηγορίες κατασκοπείας και την επακόλουθη φυλάκισή της επέστρεψε επιτέλους στην οικογένειά της και στην 7χρονη κόρη της, Γκαμπριέλα.

Την Τρίτη είχε γίνει γνωστό πως μετά από έξι χρόνια οι ιρανικές αρχές επέστρεψαν στην 44χρονη εργαζόμενη το βρετανικό της διαβατήριο και της δόθηκε η δυνατότητα να επιστρέψει στη Μεγάλη Βρετανία. Εκεί βρισκόταν ο σύζυγός της, Ρίτσαρντ Ράτκλιφ με την 7χρονη κόρη τους, Γκαμπριέλα, οι οποίοι έκαναν τεράστιο αγώνα για να ελευθερωθεί από τις ιρανικές αρχές η 44χρονη δημοσιογράφος.

Η υπόθεση της Ναζανίν έχει διατηρηθεί πολύ ψηλά στη βρετανική πολιτική και ειδησεογραφική ατζέντα καθ’ όλη τη διάρκεια της κράτησής της, καθώς ο σύζυγός της Ρίτσαρντ Ράτκλιφ πίεζε αδιάκοπα τις εκάστοτε βρετανικές κυβερνήσεις να ενεργήσουν. Προσφάτως είχε κάνει και πολυήμερη απεργία πείνας έξω από το Foreign Office.

Η Ναζανίν Ζαγκάρι – Ράτκλιφ είχε ταξιδέψει στην Τεχεράνη στις 17 Μαρτίου 2016 έχοντας μαζί της την 22 μηνών κόρη της Γκαμπριέλα για να επισκεφθεί τους γονείς της. Αφού συνελήφθη ως κατάσκοπος πριν από την πτήση επιστροφής στις 3 Απριλίου 2016, καταδικάστηκε σε πενταετή φυλάκιση. Πέρασε τέσσερα χρόνια στις φυλακές Εβίν και έναν χρόνο υπό κατ’ οίκον περιορισμό. Έπειτα της επιβλήθηκε πρόσθετη ποινή φυλάκισης ενός έτους, ενώ συχνές ήταν οι αναφορές σε επιδεινούμενη κατάσταση της ψυχικής της υγείας.

Μαζί της από την Τεχεράνη επέστρεψε και ένας ακόμα Βρετανοϊρανός κρατούμενος, ο 58χρονος Ανουσές Ασούρι που επίσης συνελήφθη και φυλακίστηκε ως κατάσκοπος το 2017.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ