Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο Ιράν που έπειτα από τις ατελείωτες διαμαρτυρίες στο όνομα των γυναικών που δολοφονήθηκαν επειδή έβγαλαν τον χιτζάμπ. Μετά τον θάνατο της 22χρονης Αμινί, στις 16 Σεπτεμβρίου, τρεις μέρες μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της, ένα κύμα διαμαρτυρίας έχει ξεσπάσει σε ολόκληρο τον κόσμο.

Την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη σημαντική νίκη για τις γυναίκες που αλλάζει τα δεδομένα έπειτα από χρόνια. Σύμφωνα με το πρακτορείο Isna ο γενικός εισαγγελέας του Ιράν Μοχάμαντ Τζαφάρ Μονταζερί ανακοίνωσε την κατάργηση της αστυνομίας ηθών από τις αρμόδιες αρχές.

«Η αστυνομία ηθών δεν έχει καμία σχέση με τη δικαστική εξουσία και καταργήθηκε από εκείνους που τη δημιούργησαν», δήλωσε σε συνέντευξή του κάνοντας λόγο και για άλλες αλλαγές που θα έρθουν στο μέλλον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αστυνομία ήθους επέβαλε στις γυναίκες να φορούν χιτζάν και να ντύνονται σεμνά και με φαρδιά ρούχα. Το συγκεκριμένο όργανο αποτελείται από άνδρες με πράσινη στολή και γυναίες που φορούν μαύρο τσαντόρ, ένα ένδυμα που καλύπτει το κεφάλι ενώ ξεκίνησε τις περιπολίες το 2006. Ήταν η χρονιά που ο υπερσυντηρητικός πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ ίδρυσε την αστυνομία ηθών «για να διαδώσει την κουλτούρα της σεμνότητας και του χιτζάμπ».

Αξίζει να σημειωθεί πως το Σαββατο οι αρχές του Ιράν ζήτησαν να αναθεωρηθεί νόμος του 1983 για την υποχρεωτική χρήση της μαντίλας σε μια προσπάθεια να κατευνάσουν τα πνεύματα στη χώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ