Στον απόηχο των αναταραχών στο Ιράν μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, η Ιρανή Ελνάζ Ρεκαμπί αγωνίστηκε στους Ασιατικούς Αγώνες Αναρρίχησης στη Σεούλ χωρίς το χιτζάμπ της. Η 33χρονη αθλήτρια, που έχει χαρίσει στη χώρα της το αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Μόσχας το 2021, τερμάτισε την Κυριακή στην 9η θέση.

«Σε μια ιστορική κίνηση, η Ιρανή αθλήτρια Ελνάζ Ρεκαμπί που εκπροσώπησε το Ιράν στους τελικούς των Ασιατικών Αγώνων Αναρρίχησης στη Σεούλ, αγωνίστηκε χωρίς χιτζάμπ, παρακούοντας τους περιορισμούς της Ισλαμικής Δημοκρατίας για τις αθλήτριες» αναφέρει στο Twitter της η το παράρτημα της ιρανικής τηλεόραση στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Ιράν, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που εδρεύει στο Όσλο, τουλάχιστον 201 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις διαδηλώσεις στο Ιράν.

Να σημειώσουμε ότι πρόκειται για τη δεύτερη Ιρανή αθλήτρια που αγωνίζεται δημόσια χωρίς το χιτζάμπ της. Το 2019 η μποξέρ Σαντάφ Καντέμ έγινε η πρώτη Ιρανή αθλήτρια που αγωνίστηκε χωρίς τη μαντίλα της. Ακύρωσε την πτήση της επιστροφής της στην Τεχεράνη με τον κίνδυνο της σύλληψής της.

Το Ιράν πού πρόσφατα επέτρεψε στις γυναίκες να συμμετέχουν σε αγώνες με τον όρο ότι θα έχουν γυναίκα προπονήτρια και θα φοράνε στους αγώνες χιτζάμπ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ