Ως επίσημη αιτία θανάτου της Βασίλισσας Ελισάβετ έχουν αναφερθεί τα «γηρατειά», αλλά ο συγγραφέας και στενός φίλος του πρίγκιπα Φίλιππου ισχυρίζεται ότι στην πραγματικότητα μια σπάνια μορφή καρκίνου του μυελού των οστών ήταν που στοίχισε τη ζωή της μονάρχη.

Οι ισχυρισμοί αυτοί του Γιλς Μπράντρεθ γίνονται σε μια επερχόμενη βιογραφία με τίτλο Elizabeth: An Intimate Portrait.

Ο Μπράντρεθ έγραψε: «Είχα ακούσει ότι η βασίλισσα είχε μια μορφή μυελώματος – καρκίνου του μυελού των οστών – που θα εξηγούσε την κούρασή της και την απώλεια βάρους και εκείνα τα «προβλήματα κινητικότητας» που μας έλεγαν συχνά τον τελευταίο χρόνο της ζωής της.

Το πιο κοινό σύμπτωμα του μυελώματος είναι ο πόνος στα οστά, ιδιαίτερα στη λεκάνη και τη μέση, και το πολλαπλό μυέλωμα είναι μια ασθένεια που προσβάλλει συχνά τους ηλικιωμένους.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία, αλλά η θεραπεία – συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων που βοηθούν στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και φαρμάκων που βοηθούν στην πρόληψη της αποδυνάμωσης των οστών – μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της και να παρατείνει την επιβίωση του ασθενούς κατά μήνες ή δύο έως τρία χρόνια».

Το βιβλίο ισχυρίζεται επίσης ότι η Βασίλισσα Ελισάβετ υπέφερε περιόδους χαμηλής ενέργειας, παρά το γεγονός ότι είπε στους βοηθούς της ότι ήταν αποφασισμένη να παραμείνει απασχολημένη μετά τον θάνατο του Φίλιππου τον Απρίλιο του περασμένου έτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ