Η είδηση του θανάτου της Ντίνας Κώνστα και της Ανέζας Παπαδοπούλου έχει προκαλέσει θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο. Τον θάνατο της Ανέζας Παπαδοπούλου γνωστοποίησε στο Facebook ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Αστέριος Πελτέκης στις 8/7.

Από τις τελευταίες της συμμετοχές ήταν στις “Ευτυχισμένες Μέρες” (2020) σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου, ενώ η κινηματογραφική της ερμηνεία στη «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη άφησε εποχή.

Η  Ντίνα Κώνστα έφυγε από τη ζωή στα 83 της χρόνια την Κυριακή 3/7. Φιλοξενούταν σε ίδρυμα φροντίδας ηλικιωμένων στα βόρεια προάστια της Αθήνας και έπασχε από άνοια όπως είχε γνωστοποιήσει η εφημερίδα Espresso πρόσφατα. 

Η τελευταία δημόσια εμφάνιση της Ντίνας Κώνστα ήταν το 2018 στην κηδεία του συναδέλφου της Χρήστου Σιμαρδάνη. Στο πλευρό της τότε βρισκόταν ο Σπύρος Μπιμπίλας.

Το βράδυ του Σαββάτου έκανε πρεμιέρα στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, η Μήδεια του Μποστ. Η Επίδαυρος γέμισε και το κοινό υποδέχθηκε θερμά το έργο-σταθμό της νεοελληνικής δραματουργίας, σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού.

Η παράσταση ήταν αφιερωμένη στις δυο σπουδαίες ηθοποιούς. Μεταξύ των θεατών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και η σύντροφός του, Μπέτυ Μπαζιάνα.

Γραμμένη το 1993 σε δεκαπεντασύλλαβο, η Μήδεια, του Μέντη Μποσταντζόγλου ή Μποστ, με τη χαρακτηριστική σκωπτική μαεστρία του δημιουργού της, είναι μια εκρηκτική παρωδία για τη σύγχρονη πραγματικότητα αυτής της χώρας. Εδώ, η τραγική ηρωίδα σκοτώνει τα παιδιά της όχι από ερωτική ζήλεια, αλλά από απογοήτευση για τις κακές μαθησιακές επιδόσεις και τον άσωτο βίο τους. Ο πολυσχιδής Μποστ κεντάει με παιγνιώδη και κωμικό τρόπο πάνω στο αρχαίο δράμα για να «επικρίνει τους επικριτάς, να προβληματίσει τους κριτάς και να ελευθερώσει τους θεατάς».

Παίζουν (αλφαβητικά) Γιώργος Γλάστρας, Θανάσης Δήμου, Άνδρη Θεοδότου, Στέλιος Ιακωβίδης, Σύρμω Κεκέ, Μαρία Κοσκινά, Σταύρος Σβήγκος, Γαλήνη Χατζηπασχάλη • Χορός Μαρία Κωνσταντά, Ειρήνη Μακρή, Λυγερή Μητροπούλου, Ελπίδα Νικολάου, Κατερίνα Πατσιάνη, Ματίνα Περγιουδάκη, Μαριάμ Ρουχάτζε, Θεοδοσία Σαββάκη, Νιόβη Χαραλάμπους.

Φωτογραφίες: NDP/ Θωμάς Δασκαλάκης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ