Η πρώτη φορά που συναντήθηκε ο Κωνσταντίνος με την Άννα Μαρία ήταν το 1959. Εκείνη ήταν περίπου 13 ετών και εκείνος σχεδόν 19. Η Άννα Μαρία έχει εξομολογηθεί για την πρώτη τους γνωριμία: «Δεν ήμουν ούτε 13 ετών. Η οικογένεια του συζύγου μου έκανε ταξίδι στην Ευρώπη με το αυτοκίνητο και κατέληξαν στη Δανία, όπου μας επισκέφτηκαν. Θυμάμαι ότι ήμασταν ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι για το γεγονός ότι μια οικογένεια από την Ελλάδα θα μας επισκεπτόταν. Μας φαινόταν ότι απείχαν μίλια μακριά. Στο μυαλό μας έμοιαζε σαν κάτι εξωτικό». Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος είχε πει: «Ο πατέρας της είπε στη μητέρα μου ότι ήταν σαν μια μικρή πεταλούδα. Εγώ σκεφτόμουν ότι ήταν ένα πολύ μικρό γλυκό κορίτσι. Εγώ ήμουν 18-19 ετών». Ο αρραβώνας τους έγινε μυστικά σχεδόν δύο χρόνια αργότερα λόγω του νεαρού της ηλικίας της Άννας Μαρίας. «Αυτό που με εντυπωσίασε σε εκείνον νομίζω ότι ήταν η προσωπικότητά του. Ήταν υπέροχος» έχει πει η ίδια.

Τον Μάρτιο του 1964, μετά τον θάνατο του πατέρα του, βασιλιά Παύλου, ο ίδιος μόλις στα 23 του χρόνια έγινε ο βασιλιάς της Ελλάδας.

Στις 18 Σεπτεμβρίου 1964 τελέστηκε ο μεγαλοπρεπής γάμος τους στη Μητρόπολη Αθηνών από τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χρυσόστομο Β’. «Εγώ έχασα τον πατέρα μου όταν ήμουν 23 ετών. Παντρεύτηκα όταν έγινα 24 και η γυναίκα μου μόλις είχε κλείσει τα 18. Ήταν αδύνατον να μπορέσω να κάνω όλα αυτά που έκανα χωρίς να έχω δίπλα μου μια τέτοια γυναίκα. Πραγματικά, αν θαυμάζω κάτι σε εκείνη, είναι η υπομονή της» είχε εξομολογηθεί το 2015 για την επί 58 χρόνια σύζυγό του Άννα Μαρία. Μάλιστα, αυτός ήταν ο πρώτος και τελευταίος επίσημος γάμος εν ενεργεία μονάρχη που έγινε στη χώρα μας, ενώ στη γαμήλια τελετή αντί για στέφανα χρησιμοποιήθηκαν στέμματα.

To 1966 μαζί με τη σύζυγό του Άννα Μαρία, κρατώντας το πρωτότοκο παιδί τους, την Αλεξία, τυπώθηκαν σε ελληνικό γραμματόσημο, αξίας 2,50 δραχμών.

Φωτογραφίες: Getty Images/Ideal Image, Zuma/Alamy/Visual Hellas, NDP Photo

Από το περιοδικό ΟΚ! που κυκλοφορεί με Τα Νέα Σαββατοκύριακο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ