Το καλοκαίρι οι περισσότερες γυναίκες επιλέγουμε να αφήσουμε τα μαλλιά μας μακριά. Προτιμούμε τα φυσικά χτενίσματα και μπορεί οι σπασμένες άκρες και η ψαλίδα να καραδοκούν. Ωστόσο υπάρχει λύση.

Όταν τα μαλλιά είναι πολύ ταλαιπωρημένα, η τρίχα φθείρεται, «σπάει» συνήθως στις άκρες και, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, πιο ψηλά, στο μέσο του στελέχους. Μοιάζει να ανοίγει, όπως ακριβώς ένα ψαλίδι. Από εκεί πήρε και το όνομά του το πιο σύνηθες πρόβλημα των μαλλιών. Η εμφάνιση της ψαλίδας δεν είναι τίποτα άλλο από την ένδειξη για τη σοβαρή καταπόνηση της τρίχας κυρίως από τις τεχνικές επεξεργασίες, με αποτέλεσμα τα μαλλιά να χάνουν την ελαστικότητά τους.

Σάμερ Σόντερστορμ

Ποιες συνθήκες οδηγούν στην επίμονη ψαλίδα

Το λούσιμο με σκληρά καθαριστικά προϊόντα: Οι συνθέσεις που καταπολεμούν την έντονη λιπαρότητα απομακρύνουν τα φυσικά έλαια του τριχωτού της κεφαλής. Τα έλαια με το χτένισμα φτάνουν στις άκρες των μαλλιών και έτσι διατηρείται η ελαστικότητα της τρίχας.

Το ντεκαπάζ: Μπορεί να είναι η λύση για το καθαρό ξανθό που επιθυμείτε, όμως είναι καταστροφικό για την ποιότητα της τρίχας. Οι υψηλοί βαθμοί αμμωνίας κάνουν την τρίχα πιο πορώδη με αποτέλεσμα να σπάει εύκολα.

Το χτένισμα, επίσης, σε βρεγμένα μαλλιά μπορεί να είναι επιβλαβές: Τα μαλλιά μετά το λούσιμο είναι πολύ ελαστικά, αν όμως τα βουρτσίσουμε με τη λάθος βούρτσα, τότε όλα μπορεί να πάνε λάθος. Οι βούρτσες με μεταλλικά δόντια τεντώνουν την τρίχα με αποτέλεσμα να σπάει κατά το ξεμπέρδεμα.

Οι υψηλές θερμοκρασίες στο πιστολάκι, το σίδερο ισιώματος ή και το ψαλίδι για μπούκλες τραυματίζουν τα μαλλιά: Στην αρχή η τρίχα αφυδατώνεται, σταδιακά γίνεται ξηρή και όσο επιμένουμε στο καθημερινό styling γίνεται εύθραυστη και εμφανίζει ψαλίδα.

Το σχέδιο αντιμετώπισης

Αλλάζουμε τα προϊόντα της hair care ρουτίνας μας: Αναζητούμε προϊόντα ειδικά σχεδιασμένα για ξηρά, ταλαιπωρημένα μαλλιά που περιέχουν ενυδατικούς παράγοντες και θρεπτικά έλαια που διατηρούν την τρίχα σωστά ενυδατωμένη.

Αντικαθιστούμε το κοντίσιονερ με μια μάσκα μαλλιών. Είναι απαραίτητη σε κάθε τύπο και μήκος μαλλιών γιατί ως προϊόν έχει σχεδιαστεί ειδικά για να κλείνει και να λειαίνει τα λέπια της τρίχας, να την ενυδατώνει αλλά και να την οχυρώνει αποτελεσματικά για το επόμενο βήμα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι εφαρμόζονται αποκλειστικά στις άκρες των μαλλιών, στο σημείο δηλαδή όπου υπάρχει η μεγαλύτερη φθορά.

Ενισχύουμε τα μαλλιά με την κατάλληλη διατροφή: Εμπλουτίζουμε το διαιτολόγιό μας με σίδηρο ζωικής προέλευσης –κόκκινο κρέας, ψάρι, αυγό, γαλοπούλα–, αντιοξειδωτικές βιταμίνες C και Ε –εσπεριδοειδή, ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς– και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Επιλέγουμε χτένα με αραιά δοντάκια: Είναι πιο φιλική στα μαλλιά και έχει αποδειχτεί ότι βοηθά στην καλύτερη κατανομή των φυσικών ελαίων της τρίχας, γεγονός που συμβάλλει στο να διατηρούν τα μαλλιά τη λεία υφή τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ