Κάθε χρόνο, στη κοσμετολογία εμφανίζονται νέοι όροι και τάσεις που αναβαθμίζουν την περιποίηση του προσώπού μας. Φέτος, όλες οι μελέτες ανακυκλώνονται γύρω από το Inflammaging.

Διαβάστε Επίσης: Καθαρισμός προσώπου

Inflammaging, η ετυμολογία του νέου όρου

Όπως, ήδη, μπορεί να έχουν υποψιαστεί όσοι ασχολούνται εντατικά με την περιποίηση του προσώπου, ο όρος προέρχεται από δύο λέξεις. Πρόκειται για το συνδυασμό των λέξεων: “inflammation” που σημαίνει φλεγμονή και “aging” και επιβεβαιώνει ότι οι φλεγμονές οδηγούν στη γήρανση του δέρματος.

inflammaging

Πώς προκαλούνται οι φλεγμονές στην επιδερμίδα;

Αυτό που πυροδοτεί το Inflammaging είναι η παρουσία ελευθέρων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες, είτε προκαλούνται από εξωγενείς είτε από ενδογενείς παράγοντες, είναι για το δέρμα ένας «εχθρός». Προκαλεί μικροφλεγμονές. Η επιδερμίδα, στη συνέχεια, για να αμυνθεί παράγει ένζυμα που επανορθώνουν τις φθορές που προξενόνται στα κύτταρά του. Σύμφωνα με έρευνες, όμως, όταν δέχεται καθημερινά «μαζική» επίθεση ελευθέρων ριζών, το σύστημα αποσυντονίζεται και η φλεγμονώδης αντίδραση γίνεται χρόνια. Οι εξωγενείς παράγοντες που δημιουργούν αυτή τη δυσλειτουργία μπορούν να είναι η ζέστη ή το κρύο περιβάλλον, οι βλάβες από την UV ακτινοβολία, η αστική ρύπανση ή ο καπνός του τσιγάρου. Στους ενδογενείς παράγοντες πάλι, περιλαμβάνονται η ηλικία, η μη ισορροπημένη διατροφή, η έλλειψη ύπνου και κυρίως το στρες.  Τα τελευταία δύο χρόνια, μάλιστα, εξαιτίας της καθημερινής χρήσης μάσκας, ακόμα και γυναίκες που δεν είχαν ποτέ αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα, είδαν την επιδερμίδα τους να ταλαιπωρείται από ερεθισμούς, ερυθρότητα και εξάρσεις ακμής-το φαινόμενο της maskne- και να γίνεται υπερευαίσθητη, επομένως περισσότερο ευάλωτη στο inflammaging.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ