Μπορεί να σας ακουστεί παράδοξο αλλά η ενυδάτωση του σώματος είναι πιο σημαντική το χειμώνα, παρά το καλοκαίρι. Μπορεί τα ρούχα να την προστατεύουν, όμως η ξηρή θερμοκρασία των εξωτερικών χώρων, οι χαμηλές θερμοκρασίες καθώς και το γεγονός ότι δεν πίνουμε τις απαιτούμενες ποσότητες νερού την οδηγούν στην αφυδάτωση.

Διαβάστε Επίσης: Ενυδάτωση στο κρύο, τι πρέπει να κάνετε;

Τι ακριβώς συμβαίνει;

Ο ζεστός και, ταυτόχρονα, ξηρός αέρας των κεντρικών θερμάνσεων μειώνει κατά πολύ τα επίπεδα υγρασίας στο περιβάλλον, η επιδερμίδα αφυδατώνεται και σταδιακά καταλήγει ξηρή, θαμπή και με τραχιά υφή λόγω της συσσώρευσης των νεκρών κυττάρων στην κεράτινη στιβάδα. Ο ξηρός και κρύος αέρας τους χειμωνιάτικους μήνες τραυματίζει τον υδρολιπιδικό φραγμό, η φυσική παραγωγή λιπιδίων μειώνεται και το κενό που δημιουργείται ανάμεσα στα  κύτταρα. Σε συνδυασμό με τα παραπάνω έρχονται τα ζεστά ντους και αφρόλουτρα που όλοι αγαπάμε. Οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την παρατεταμένη παραμονή μας στο νερό αφαιρούν από την κεράτινη στιβάδα τα πολύτιμα λιπίδια που δυσκολεύεται πλέον να συγκρατήσει τα αποθέματα υγρασίας.

Τι πρέπει να κάνουμε για σωστή ενυδάτωση σώματος;

Σύμφωνα με τα παραπάνω, πρέπει να αναπληρώσουμε τη διαδερμική απώλεια νερού από την επιδερμίδα του σώματος. Σε αυτά το σημείο έρχεται η ρουτίνα περιποίησης η οποία πρέπει να βασίζεται σε μαλακτικά συστατικά, όπως προβιταμίνη Β5, γλυκερίνη ή φυτικά έλαια, που δημιουργούν ένα λεπτό φιλμ στη κεράτινη στιβάδα το οποίο εμποδίζει την απώλεια υγρασίας από το δέρμα μας.

ενυδάτωση σώματος

Ξεκινήστε από το ντους, επιλέγοντας προϊόντα με ήπιους καθαριστικούς παράγοντες και, ταυτόχρονα, εμπλουτισμένα με υγροσκοπικά συστατικά, που διασφαλίζουν την ισορροπία του επιδερμικού φραγμού. Τα προϊόντα καθαρισμού με ουδέτερο pH είναι τα ιδανικά.  Συντομεύουμε, πρώτα απ’ όλα, το χρόνο παραμονής μας στο ντους, που δεν πρέπει να ξεπερνά τα 10 λεπτά. Ρυθμίζουμε το νερό σε μέτρια θερμοκρασία. Δεν την τρίβουμε ποτέ με δύναμη την επιδερμίδα, την σκουπίζουμε ταμπονάροντάς την απαλά. Όσο είναι ακόμη νωπή -δεν ξεπερνάμε τα τρία λεπτά από τη στιγμή που βγαίνουμε από το ντους- απλώνουμε μια πλούσια ενυδατική κρέμα. Τώρα τον χειμώνα, αντικαθιστούμε τις ελαφριές λοσιόν και τα δροσερά τζελ του καλοκαιριού με πλούσια γαλακτώματα και body butters για ενισχυμένη ενυδάτωση σώματος. Αναζητούμε, κατά προτίμηση, συνθέσεις με βαζελίνη, γλυκερίνη, υαλουρονικό οξύ, βούτυρο karite που σχηματίζουν φραγμό στην επιφανειακή στιβάδα αποτρέποντας, με αυτόν τον τρόπο, την απώλεια υγρασίας. Επιμένουμε ιδιαίτερα στα σημεία- αγκώνες, γόνατα, πατούσες- που έχουν την τάση να ξηραίνονται ευκολότερα.  Εφαρμόστε τα προϊόντα σε αυτά τα σημεία με κυκλικές κινήσεις για να απορροφηθούν οι πλούσιες υφές πιο γρήγορα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ