Η σφοδρή κακοκαιρία και η κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας. Αλλάζει τα δεδομένα που μέχρι τώρα είχαμε συνηθίσει τις χειμωνιάτικες ημέρες στην Ελλάδα. Πέρα από τις λευκές νιφάδες, οι χαμηλές θερμοκρασίες αφήνουν τα ίχνη τους και στην επιδερμίδα τους. Η ενυδάτωση στο κρύο πρέπει να είναι πιο ενισχυμένη.

Γιατί η επιδερμίδα χρειάζεται extra ενυδάτωση στο κρύο;

Το κρύο, ο ξηρός και οι πολικές θερμοκρασίες αποσυντονίζουν τους φυσικούς μηχανισμούς συκράτησης της υγρασίας. Το τείχος άμυνας και προστασίας, κεράτινη στιβάδα, δηλαδή, χάνει τα αποθέματα υγρασίας του για να προστατευτεί και έτσι χρειάζεται άμεση αναπλήρωση. Αυτή η αναπλήρωση γίνεται με τα κατάλληλα προϊόντα. Αν η εφαρμογή τους δεν είναι άμεση τότε έχουμε συμπτώματα, όπως,   ξηρότητα και τραχύτητα, ερυθρότητα και «τράβηγμα» ή ακόμα κνησμό.

Οι αλλαγές που πρέπει να κάνετε στη ρουτίνα σας

Αντικαθιστούμε τις λεπτόρρευστες ενυδατικές με πιο παχύρρευστες συνθέσεις και υφές που περιέχουν μαλακτικούς και θρεπτικούς παράγοντες. Μία ιδανική επιλογή είναι τα έλαια προσώπου. Με αυτά τα προϊόντα δημιουργείται ένα λεπτό φιλμ στην επιφάνεια και αποτρέπεται η απώλεια νερού διασφαλίζοντας έτσι την ισορροπία στα επίπεδα υγρασίας. Αντίστοιχα, κατά τη διαδικασία του καθαρισμού επιλέγουμε απαλά καθαριστικά που δεν απομακρύνουν τα φυσικά λιπίδια της επιδερμίδας.

ενυδάτωση κρύο

Για τα χείλη επιλέγουμε χειλικά βάλσαμα για θρέψη με συστατικά όπως το βούτυρο καριτέ (shea butter), το σκουαλένιο, η πανθενόλη, η βαζελίνη και το καστορέλαιο.

ενυδάτωση κρύο

Τέλος για τα χέρια προτιμούμε συνθέσεις εμπλουτισμένες με μαλακτικούς παράγοντες- ceramides, βαζελίνη, ουρία- όπως και φυτικά έλαια τα οποία δημιουργούν ένα προστατευτικό φιλμ και αποτρέπουν την απώλεια νερού ή, αντίστοιχα, αναπληρώνουν τα χαμένα λιπίδια της κεράτινης στιβάδας.

Extra tip: Τις κρύες μέρες του χειμώνα που το αίσθημα της δίψας δεν είναι τόσο έντονο, φροντίζουμε να πίνουμε άφθονο νερό για τη συστηματική εκ των έσω ενυδάτωση και ενδυνάμωση του οργανισμού και, κατ’ επέκταση, του δέρματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ