Τα Χριστούγεννα είναι, για τους περισσότερους από εμάς, η πιο ευχάριστη περίοδος του χρόνου! Όλοι περιμένουμε πώς και πώς να στολίσουμε το σπίτι μας, να κάνουμε και να πάρουμε δώρα, να χαρούμε την οικογένεια και τους φίλους μας -ειδικά στις φετινές γιορτές. Αναπόσπαστο κομμάτι των ημερών αυτών είναι φυσικά και τα γιορτινά τραπέζια.

Είναι επίσης συνηθισμένο να χαλαρώνουμε και σε ό,τι αφορά τη διατροφή μας, απολαμβάνοντας τα πλούσια γεύματα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αλλά και τα περίφημα παραδοσιακά γλυκά που για όλη την περίοδο των Γιορτών κυκλοφορούν στο σπίτι μας.

(Shutterstock)

Συνηθίζεται μάλιστα μετά τις γιορτινές ημέρες να παρατηρούμε ότι έχουν προστεθεί ένα με δύο κιλά στο βάρος μας. Παρόλα αυτά υπάρχουν τρόποι να το αποφύγουμε κρατώντας το μέτρο, ενώ παράλληλα απολαμβάνουμε τα παραπάνω χωρίς ενοχές και προβληματισμούς.

Μερικές απλές συμβουλές για να το επιτύχουμε είναι οι παρακάτω:

  • Φροντίστε, όπως πάντα, να τρώτε πρωινό καθώς και να μην παραλείπετε τα ενδιάμεσα γεύματα, έτσι ώστε να μετριάζεται η πείνα και να μην καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες φαγητού στα κυρίως γεύματα.
  • Αποφύγετε να τσιμπολογάτε προτού καθίσετε στο τραπέζι από τα ορεκτικά και τους μεζέδες.
  • Προσπαθήστε να βάζετε στο πιάτο σας αρκετή σαλάτα και λαχανικά, τα οποία δημιουργούν αίσθημα κορεσμού ενώ παράλληλα έχουν και πολλά θρεπτικά συστατικά.
  • Φροντίστε να τρώτε αργά, απολαμβάνοντας το φαγητό και τις διάφορες γεύσεις, δίνοντας στο οργανισμό σας τον χρόνο να αισθανθεί ικανοποίηση.
  • Μην στερηθείτε τα γλυκά, αλλά φροντίστε να φάτε με μέτρο.
  • Πιείτε αλκοόλ -κατά προτίμηση μπύρα ή κρασί- με έλεγχο καθώς το αλκοόλ περιέχει πολλές θερμίδες.
  • Μην ξεχνάτε να πίνετε πολύ νερό και να μένετε ενυδατωμένοι.
  • Τέλος, μην αφήσετε τις μέρες αυτές τη φυσική δραστηριότητα. Συνεχίστε να ασκήστε, κάντε περιπάτους, βόλτες στο κέντρο της πόλης και τα μαγαζιά.

Η δύσκολη αυτή περίοδος που διανύουμε, λόγω της πανδημίας, κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη να περάσουμε λίγες ξέγνοιαστες μέρες με απολαύσεις, μέσα στις οποίες συμπεριλαμβάνονται  και τα γιορτινά τραπέζια με φίλους και συγγενείς, τα οποία μπορούμε να χαρούμε χωρίς πρόβλημα, αρκεί να έχουμε στο νου μας τα παραπάνω.

Καλές γιορτές!

Από την διαιτολόγο – διατροφολόγο Κατερίνα Χατζήρη (Nutrifit Diet Center – Παλαιό Φάληρο).