Καθώς το φθινόπωρο έφτασε και τα σχολεία έχουν ανοίξει, οι γονείς ασχολούνται πυρετωδώς με την προετοιμασία και το πρόγραμμα της νέας σχολικής χρονιάς. Ένας πονοκέφαλος που προκύπτει με την έναρξη των μαθημάτων είναι και το κολατσιό των παιδιών. Τι να τους ετοιμάσουν ώστε να είναι υγιεινό ενώ παράλληλα θα τους αρέσει, αν θα φέρνουν σνακ από το σπίτι ή θα αγοράζουν από το κυλικείο κ.ά.

«Ποτέ δεν πρέπει να μείνουν τα παιδιά χωρίς φαγητό στο σχολείο»

Καταρχάς είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ποτέ δεν πρέπει να μείνουν τα παιδιά χωρίς φαγητό στο σχολείο καθώς περνούν μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς τους εκεί. Βασική προϋπόθεση για την επιλογή του κολατσιού είναι η ποιότητα των τροφών και ο έλεγχος των συστατικών από τα οποία αποτελούνται. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο περιορισμός της έκθεσης σε λιγότερο υγιεινές επιλογές και η αυξημένη διαθεσιμότητα υγιεινών γευμάτων/τροφών στο σχολείο μπορεί να βελτιώσει την υγεία και τις μαθησιακές δυνατότητες των παιδιών.

Ιδανικά φροντίζουμε να το παρασκευάζουμε εμείς, αν αυτό είναι δυνατό, ενώ θα πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι το κολατσιό των παιδιών πρέπει να παρέχει ενέργεια για τις σωματικές και πνευματικές τους δραστηριότητες και να είναι πλούσιο σε ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά.

Προτάσεις για υγιεινά σνακ

Είναι βασικό να επιλέγουμε διαφορετικό σνακ καθημερινά ώστε να υπάρχει ποικιλία και έξυπνες ιδέες για να μη βαριούνται τα παιδιά το φαγητό που τους ετοιμάζουμε. Θα μπορούσαμε μάλιστα να τα αφήσουμε να συμμετέχουν στη διαδικασία της προετοιμασίας του. Μερικές καλές προτάσεις είναι:

  • τοστ
  • σάντουιτς με μαρμελάδα ή μέλι με ταχίνι
  • αποξηραμένα φρούτα και ξηροί καρποί
  • παστέλι
  • σπιτικό κέικ
  • μπισκότα βρώμης
  • φρούτα -όπως μπανάνα που είναι εύκολη στη μεταφορά
  • μουστοκούλουρο
  • σταφιδόψωμο
  • κουλούρι Θεσσαλονίκης
  • μπάρες δημητριακών
(Unsplash)

Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τον τρόπο συσκευασίας των τροφών που δίνουμε στα παιδιά μαζί τους στο σχολείο. Ένα ζεστό τοστ για παράδειγμα ποτέ δεν μπαίνει μέσα σε πλαστικό σακουλάκι ή τάπερ. Το ίδιο ισχύει για οποιαδήποτε ζεστή τροφή. Σε περίπτωση που το παιδί παίρνει μαζί του στο σχολείο και φαγητό, θα πρέπει να φροντίσουμε να είναι μαγειρεμένο από βραδύς ή πολύ νωρίς το πρωί, ώστε να έχει προλάβει να κρυώσει αλλά και να μην χρειαστεί κατάψυξη.

Επιλογές από το κυλικείο

Στην περίπτωση πάλι που τα παιδιά ψωνίζουν από το κυλικείο του σχολείου είναι σημαντικό να τα εκπαιδεύσουμε ώστε να αποφεύγουν να αγοράζουν αναψυκτικά, κρουασάν, σφολιατοειδή και τσιπς. Καλό είναι να ενημερωθούμε για το τι προϊόντα προσφέρει το κυλικείο, ώστε να κατευθύνουμε σωστά τα παιδιά μας στην επιλογή κάποιου σνακ από εκεί. Άλλωστε όπως επισημαίνει και το ενημερωτικό φυλλάδιο για μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς του Υπουργείου Υγείας το σχολείο και ειδικά το σχολικό κυλικείο μπορεί και πρέπει να λειτουργεί ως εκπαιδευτικό μέσο πρακτικής εφαρμογής των αρχών της υγιεινής διατροφής και να δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να κάνουν τις σωστές διατροφικές επιλογές προάγοντας και προστατεύοντας κατ’ αυτό τον τρόπο την υγεία των παιδιών.

(Unsplash)

Είναι σημαντικό τέλος να εξηγήσουμε στα παιδιά τους λόγους επιλογής συγκεκριμένων προϊόντων σε σύγκριση με αλλά, μη υγιεινά. Με τον τρόπο αυτό συμβάλουμε στην ορθή διατροφική διαπαιδαγώγηση του παιδιού, πράγμα που λειτουργεί σαν «πρόληψη» για την υγεία και το ανοσοποιητικό του.

Καλή σχολική χρονιά!

Από την Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Κατερίνα Χατζήρη (Nutrifit Diet Center – Παλαιό Φάληρο).