Η κετογονική διατροφή (keto diet) είναι μια πολύ δημοφιλής μέθοδος απώλειας βάρους η οποία τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει έδαφος δημιουργώντας φανατικούς οπαδούς. Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές keto που κυκλοφορούν ευρέως με κοινό τους χαρακτηριστικό την απουσία μιας συγκεκριμένης μακροθρεπτικής ουσίας, τους υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες κατά καιρούς έχουν κατηγορηθεί ως η αιτία αύξησης βάρους, κάτι που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι αναληθές. Τί τελικά όμως ισχύει με την κετογονική διατροφή; Βοηθάει όντως στο αδυνάτισμα ή είναι μύθος;

Η κετογονική διατροφή αρχικά χρησιμοποιήθηκε στην ιατρική ως επικουρική θεραπεία για παιδιά με επιληψία. Οι έρευνες έδειξαν περαιτέρω πως είχε καλά αποτελέσματα και στη μείωση του σωματικού λίπους σε κάποιες περιπτώσεις οπότε η χρήση της επεκτάθηκε και για διαιτητικούς σκοπούς. Οι περισσότεροι πιστεύουν εσφαλμένα πως είναι μια διατροφή που έχει ως βασικό συστατικό την πρωτεΐνη, κάτι που είναι λάθος μιας και το συστατικό το οποίο πρωταγωνιστεί στην keto είναι τα καλά λιπαρά οξέα όπως αυτά που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια, στο αβοκάντο, σε συγκεκριμένους ξηρούς καρπούς, στο ελαιόλαδο και τις ελιές. Περιέχει φυσικά και ζωϊκές πρωτεΐνες σε μεγάλο βαθμό αλλά προτιμώνται εκείνες που έχουν χαμηλό ή καθόλου κορεσμένο λίπος όπως κοτόπουλο, ψάρια και αυγά. Επίσης αυτή η διατροφή απαιτεί και επάρκεια φυτικών ινών που προέρχονται από φρούτα και λαχανικά με χαμηλή περιεκτικότητα σε μεταβολίσιμους υδατάνθρακες όπως σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μπρόκολο, κουνουπίδι και διάφορα είδη μούρων (blueberries, raspberries κτλπ). Οι μεταβολίσιμοι σύνθετοι και απλοί υδατάνθρακες περιορίζονται στο ελάχιστο. Είναι όμως αυτή η δίαιτα ικανή να σε βοηθήσει να χάσεις λίπος πιο γρήγορα από κάποια άλλη; Η απάντηση είναι πως εξαρτάται την περίπτωση.

Στο γενικό πληθυσμό η πιο αποτελεσματική μέθοδος αδυνατίσματος είναι η διατροφή θερμιδικού ελλείμματος που δίνει το μέγιστο αποτέλεσμα απώλειας λίπους. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως όπου τα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα είναι υψηλά, λόγω άγχους ή παθολογικών καταστάσων ή υπάρχει αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη, έχει παρατηρηθεί πως το αρνητικό ισοζύγιο θερμίδων από μόνο του δεν οδηγεί πάντα στο επιθυμητό αποτέλεσμα γιατί η κατανάλωση υδατανθράκων οδηγεί σε απελευθέρωση ινσουλίνης στο αίμα, ορμόνη που εκκρίνεται από το πάγκρεας για να εξισορροπήσει τα επίπεδα της γλυκόζης. Αυτό είναι μια φυσιολογική διαδικασία του οργανισμού και σε ομαλές συνθήκες o γλυκαιμικός δείκτης επανέρχεται στα κανονικά επίπεδα μετά από κάποια ώρα. Ωστόσο στις καταστάσεις ινσουλινοαντίστασης καθυστερεί πολύ να επανέλθει στις πρότερες τιμές με αποτέλεσμα να δημιουργούνται έντονες λιγούρες στο διαιτώμενο ο οποίος καταφεύγει σε υπερφαγικά επεισόδια και δημιουργείται έτσι ένας φαύλος κύκλος. Η απουσία υδατανθράκων βοηθά το γλυκαιμικό δείκτη να παραμένει σταθερός κι έτσι μειώνεται και η επιθυμία για συνεχόμενη κατανάλωση τροφής. Επιπροσθέτως η απουσία υδατανθράκων οδηγεί σε απομάκρυνση υγρών από το σώμα και μείωση των κατακρατήσεων γι΄αυτό και χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό από τους κύκλους των επαγγελματιών body building και body fitness λίγες μέρες πριν τις επιδείξεις για να διαγράφονται καλύτερα οι μύες τους.

Συμπερασματικά θα έλεγα πως η κετογονική από μόνη της οδηγεί κυρίως σε απώλεια νερού από το σώμα και όχι τόσο λίπους όμως σε συνδυασμό με θερμιδικό έλλειμμα βοηθάει μια κατηγορία ανθρώπων να φτάσει στον επιθυμητό στόχο πιο γρήγορα απ΄ ότι η κλασική δίαιτα. Σε γενικές γραμμές το ιδανικό είναι να υπάρχουν όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά στην καθημερινή σου διατροφή αλλά και ποικιλία τροφών ώστε αφενός να χάσεις βάρος κι αφετέρου να μην βαρεθείς τη δίαιτά σου για να την ακολουθήσεις σε βάθος χρόνου αν χρειαστεί.

Διαβάστε περισσότερα μυστικά ευεξίας από την Εύα Λεούση στο Nutrifit.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ