Η Θεοφανία Παπαθωμά μιλά στο ΟΚ! για την φιλοσοφία της ζωής της και τις απόψεις της που κατά καιρούς την έχουν κάνει να βρεθεί στο στόχαστρο. Παραμένει όμως ακίνητη στις περισσότερες από αυτές. «Αυτές που είναι απαύγασμα σοφίας» αναφέρει γελώντας.

Τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια παρακολουθείς μαθήματα πρακτικής φιλοσοφίας με δάσκαλό σου τον Βάσο Βογιατζόγλου. Πόσο σε έχουν αλλάξει ως προσωπικότητα; Τι έχεις χάσει και τι έχεις κερδίσει;

Παρακολουθώ 11 χρόνια τώρα μαθήματα πρακτικής φιλοσοφίας. Σπουδάζω τη σοφία που μας κληροδότησαν οι μεγάλοι φωτισμένοι άνθρωποι, που θα έπρεπε να τη σπουδάζουμε από το Δημοτικό, αλλά δυστυχώς μας την κρύβουν. Μας έχουν δώσει οι μεγάλοι σοφοί τα κλειδιά της ευτυχίας και εμείς ζούμε μες στην άγνοια. Κρίμα.

Στο καθημερινό σου διαιτολόγιο ακολουθείς την πυθαγόρεια διατροφή. Τα παιδιά, ο σύντροφός σου υπακούουν στην επιλογή σου;

Ακολουθούμε οικογενειακώς χορτοφαγική διατροφή πολλά χρόνια. Η δική μου τον τελευταίο χρόνο είναι λίγο πιο συγκεκριμένη. Ακολουθώ την πυθαγόρεια διατροφή και έχω σωθεί. Νιώθω όμορφα, έχω φουλ ενέργεια, αδυνατίζω συνέχεια. Πραγματικά, είμαι ευγνώμων για αυτή τη διατροφή.

Γεννημένη στις Σέρρες, με πτυχίο Νομικής από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, βρέθηκες στην Αθήνα, έχοντας βγει φιναλίστ σε έναν διαγωνισμό του διεθνούς πρακτορείου μοντέλων Ford. Τελικά τα βήματά σου σε οδήγησαν να γίνεις ηθοποιός. Πιστεύεις στο πεπρωμένο του κάθε πλάσματος, ότι δηλαδή αυτό που είναι να γίνει θα γίνει, ακόμη κι αν οι συνθήκες δεν το ευνοούν;

Η φιλοσοφία λέει ότι ο γάμος και το επάγγελμα είναι δοσμένα από το κάρμα μας, ότι δηλαδή είναι προκαθορισμένα. Το πιστεύω, αν κρίνω από τη δική μου περίπτωση. Πραγματικά, μου άνοιξε ένας δρόμος πριν καν καλά καλά τον ψάξω.

Το μοιράστηκες με μεγάλη χαρά ότι αποφάσισες να συνεχίσεις μεταπτυχιακά τις σπουδές σου στη Νομική. Προφανώς το 24ωρο σου έχει 25 ώρες.

Είμαι κατενθουσιασμένη, ξαναζώ φοιτητικά χρόνια, έχω συμφοιτητές, καθηγητές, κάθομαι στα έδρανα της Νομικής Αθηνών. Είμαι πολύ περήφανη, πολύ χαρούμενη. Αγαπώ τη νομική ως επιστήμη, μου ξεκουράζει το μυαλό. Κι αυτό δεν θα είναι το μόνο μεταπτυχιακό. Έχω σπουδάσει NLP, life coaching, χρωματοθεραπεία, είμαι reiki master και έχω αποφασίσει να σπουδάσω οτιδήποτε με ενδιαφέρει – και με ενδιαφέρουν πολλά. Η γνώση είναι αστείρευτη.

Η φιλοσοφία λέει ότι έχεις υποχρέωση να διαδίδεις την αλήθεια, έχεις πει. Δεν σου έχει συμβεί να μην εφαρμόζεις αυτό τον κανόνα κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες;

Το να λες πάντα την αλήθεια δεν είναι εύκολο, θέλει πολλή δουλειά. Συνήθως λέμε ψέματα γιατί το θεωρούμε πιο εύκολο, γιατί θέλουμε να ξεμπερδεύουμε ή απλώς γιατί μας έχει γίνει συνήθεια. Οι περισσότεροι δεν θεωρούμε υποχρέωσή μας να λέμε την αλήθεια. Θεωρούμε ότι είναι ΟΚ να λέμε και ψέματα. Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια. Πρέπει να λέμε πάντα την αλήθεια, χωρίς όμως να πληγώνουμε τους άλλους. Ακόμη και τα μικροψέματα επιβαρύνουν την οντότητά μας και κάνουν τους άλλους να μη μας εμπιστεύονται, και κυρίως τα παιδιά. Δεν πρέπει να λέμε ψέματα στα παιδιά. Γιατί καταρχήν έτσι μαθαίνουν να λένε ψέματα και εκείνα και αυτή είναι η μεγαλύτερη ζημιά που τους προκαλούμε.

Η ομορφιά είναι θείο δώρο ή θεωρείς ότι μπορεί να γίνει κατάρα κάποιες φορές;

Η ομορφιά είναι θείο δώρο. Κατάρα μπορεί να γίνει για κάποιον που τη μισεί. Μπορεί όμως να γίνει και για κάποιον που την έχει, αν δεν ξέρει τι να την κάνει. Δεν υπάρχει τίποτα ωραιότερο και ευλογημένο από την ομορφιά, απλώς πρέπει να τη συνδυάζεις και με άλλες αρετές. Αλλιώς είναι δώρον άδωρον.

Σε έχει απασχολήσει ο χρόνος που περνάει;

Τον παρατηρώ τελευταία που περνάει γρήγορα πια και αποφάσισα ότι για να μη με ενοχλεί που περνάει, χρειάζεται ένα αντιστάθμισμα. Πρέπει να είμαι συνεχώς απασχολημένη με ενδιαφέροντα και χρήσιμα πράγματα.

Διαβάστε περισσότερα στο περιοδικό ΟΚ! που κυκλοφορεί με Τα Νέα Σαββατοκύριακο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ