Όλοι γνωρίζουν πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η επάρκεια βιταμινών για την καλή λειτουργία του οργανισμού γι’ αυτό και διαρκώς γίνονται έρευνες για τη συσχέτισή τους με τη γενικότερη ευεξία. Περαιτέρω έχει προκύψει πως η έλλειψη κάποιων βιταμινών μπορεί να προκαλέσει οργανικές δυσλειτουργίες όπως πχ η δυσκολία απώλειας βάρους.

Η πιο σημαντική από αυτές τις βιταμίνες είναι η βιταμίνη D

Η βιταμίνη αυτή με αυστηρά κριτήρια αποτελεί ένα λιποδιαλυτό στεροειδές, είναι ορμονοεξαρτώμενη και απαραίτητη για την καλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τον μεταβολισμό μας. Η έλλειψή της συνδέεται συνήθως με χαμηλή δράση της ορμόνης καλσιτονίνης, η οποία εκκρίνεται από το θυρεοειδή αδένα, με αποτέλεσμα τη δημιουργία φλεγμονών του θυρεοειδούς (θυρεοειδίτιδες). Οι έρευνες επίσης δείχνουν ότι η βιταμίνη D παίζει πιθανώς ρόλο στην παραγωγή της λεπτίνης, της ορμόνης που ελέγχει την πείνα αλλά και το ποσοστό του λίπους που συσσωρεύεται στο σώμα.

Η βιταμίνη D λαμβάνεται εξωγενώς σε μικρό ποσοστό μέσω κάποιων τροφών στην πρόδρομη μορφή της (D3) της οποίας η δράση είναι ανενεργή έως ότου περάσει από μια σειρά μεταβολικών διεργασιών από τον οργανισμό που την καθιστούν ενεργή. Οι τροφές που αποτελούν τις πλουσιότερες πηγές βιταμίνης D είναι ο κρόκος του αυγού, τα πολύ λιπαρά ψάρια και το συκώτι. Ωστόσο η μεταβολική επεξεργασία και το τελικό αποτέλεσμα διάθεσης και απορρόφησης της συγκεκριμένης βιταμίνης διαφέρουν από άτομο σε άτομο με αποτέλεσμα συχνά να μην είναι επαρκής για τις ανάγκες του ανθρώπου.

Ποιος είναι αποτελεσματικός τρόπος πρόσληψης αυτής της βιταμίνης;

Υπάρχει όμως κι ένας πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόσληψης της βιταμίνης D και αυτός είναι η σύνθεση της ενδογενώς. Η διαδικασία αυτή προϋποθέτει την ύπαρξη ηλιακής ακτινοβολίας η οποία βοηθά στη σύνθεσή της βιταμίνης στο δέρμα. 20΄ έκθεσης στο ηλιακό φως καθημερινά, ειδικά γύρω στις 12.00 μ.μ. όπου οι ακτίνες του ηλίου είναι κάθετες, βοηθούν στην σύνθεση βιταμίνης D και κατ’ επέκταση στην καλή λειτουργία του θυρεοειδούς και του μεταβολισμού. Αυτός είναι και ο λόγος που το χειμώνα, λόγω έλλειψης ηλιοφάνειας, παρουσιάζεται σε πολλούς ανεπάρκεια αυτής της βιταμίνης η οποία οδηγεί μεταξύ άλλων και σε αύξηση βάρος. Ζώντας όμως σε μια χώρα με 9 μήνες το χρόνο καλοκαιρία μας δίνεται η δυνατότητα να διατηρήσουμε τα επίπεδα της βιταμίνης D σε φυσιολογικά επίπεδα. Ειδικά τώρα το καλοκαίρι ο ήλιος μας χαρίζει το καλύτερο δώρο υγείας και ομορφιάς το οποίο αν το συνδυάσεις με την κατάλληλη διατροφή, που κάποιες φορές μπορεί να περιλαμβάνει και κάποιο σχετικό συμπλήρωμα, τότε θα διατηρήσεις τις μεταβολικές σου ορμόνες σε υψηλή απόδοση και το βάρος σου στα επιθυμητά επίπεδα.

Διαβάστε περισσότερα μυστικά ευεξίας από την Εύα Λεούση στο Nutrifit.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ