Το παιχνίδι είναι τρόπος έκφρασης και επικοινωνίας. Μέσα από αυτό μοιραζόμαστε τα ενδιαφέροντα μας, δείχνουμε το πώς αισθανόμαστε και αναπτύσσουμε φιλίες. Το παιχνίδι ενισχύει το λόγο ενός παιδιού και γι’ αυτό είναι απαραίτητο να το εντάσσουμε στην καθημερινότητά μας με κάθε ευκαιρία. Για αυτό το λόγο μοιραζόμαστε μαζί σας παιχνίδια για να εμπλουτίσουμε το λεξιλόγιο και να αναπτύξουμε το λόγο του παιδιού διασκεδάζοντας όλοι μαζί.

Διαβάζουμε παραμύθια

Η έκθεση σε νέο λεξιλόγιο γίνεται ευχάριστα μέσω της ανάγνωσης παραμυθιού. Το παιδί συνδέει νέες λέξεις με εικόνες και αναπτύσσει τη φαντασία του μέσω μιας ιστορίας. Η συχνή ανάγνωση του ίδιου βιβλίου προσφέρει στο παιδί τη δυνατότητα να απομνημονεύσει τις λέξεις που ακούει και να τις χρησιμοποιήσει με σωστό νόημα στη δική του καθημερινότητα.

Φάρμα με ζώα

Η φάρμα με τα ζώα είναι ένα παιχνίδι που αγαπούν τα παιδιά. Μαθαίνουν τα ζώα, τις διαφορετικές αποικίες τους, ανακαλύπτουν τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ τους. Πιο σύνθετες έννοιες που μπορούν να συζητηθούν είναι η διαφορετικότητα και πιθανές καταστάσεις που μπορεί να βιώσει το καθένα.

Δρόμοι και μέσα μεταφοράς

Χρησιμοποιούμε αυτοκίνητα και άλλα μέσα μεταφοράς και δημιουργούμε δρόμους ή ράγες με τουβλάκια. Για τα πιο μικρά παιδιά συζητάμε τα χρώματα, τα μεγέθη και μαθαίνουμε παίζοντας. “Έχω το κόκκινο αυτοκίνητο”, “η βάρκα είναι στη θάλασσα” κ.αλ. Για μεγαλύτερα παιδιά μαθαίνουμε προσανατολισμό, τη σήμανση κ.αλ.

Κουζινικά

Τα κουζινικά είναι ένα σπουδαίο παιχνίδι για την ανάπτυξη του λεξιλογίου. Το παιδί μαθαίνει τα φαγητά, φρούτα και λαχανικά, τα μαγειρικά σκεύη και τις ενέργειες που χρησιμοποιούμε. Για τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας εξασκούμε τη μνήμη προσπαθώντας να θυμηθούμε τα υλικά που βάλαμε ή τα βήματα που κάναμε για να φτιάξουμε ένα φαγητό.

Τουβλάκια

Τα τουβλάκια προσφέρουν στο παιδί πολλαπλές ευκαιρίες για ανάπτυξη του λόγου από μικρή ηλικία έως και τις μεγαλύτερες. Παίζουμε μαζί με το παιδί, φτιάχνουμε πόλεις και προσθέτουμε λεπτομέρειες και πολυπλοκότητα στο σενάριο ανάλογα με την ηλικία και τα ενδιαφέροντα του παιδιού.

Κουκλόσπιτο

Ένα οποιοδήποτε σπίτι, αυτοσχέδιο ή μη, εξυπηρετεί στην ανάπτυξη του λεξιλογίου σε μικρά και μεγάλα παιδιά. Συζητάμε για τα δωμάτια, τα έπιπλα και τη χρήση των αντικειμένων. Δημιουργούμε ιστορίες και διαλόγους με τις φιγούρες της οικογένειας συζητώντας στιγμές της καθημερινότητας που αγαπάμε ή μας έφεραν σε δύσκολη θέση.

Μπάλες

Χρησιμοποιούμε τις μπάλες ως αντικείμενο για να ξεκινήσουμε το παιχνίδι και τη συνδιαλλαγή με τους φίλους μας. Περιγράφουμε τις μπάλες που έχουμε, τις τοποθετούμε σε διάφορα σημεία, παίζουμε παιχνίδια όπως μπάσκετ και ποδόσφαιρο. Συζητάμε τους κανόνες ενός παιχνιδιού, εξηγούμε στους φίλους μας τις σκέψεις μας και αναπτύσσουμε το λεξιλόγιό μας.

Σοφία Παπαφάνη , Δώρα Χαρατσάρη
Λογοθεραπεύτριες και Δημιουργοί του Κέντρου Ειδικής Αγωγής Λογοcare
Χαριλάου Τρικούπη 85Α, Κηφισιά, τηλ.: 210-8010858, 6980444051, [email protected], www.logocare.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ