Τον κώδωνα του κινδύνουν έκρουσαν στους γονείς τα περιστατικά νόσησης παιδιών με στρεπτόκοκκο, αλλά και ο θάνατος του 7χρονου στη Νάουσα που προσβλήθηκε από το διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α. Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης μιλά στο okmag για την έξαρση του στρεπτόκοκκου και το πότε το συγκεκριμένο μικρόβιο μπορεί να απειλήσει τη ζωή ενός παιδιού.

Ο Σπύρος Μαζάνης αναφέρει τα μέτρα που πρέπει να πάρουν οι γονείς, επισημαίνοντας πως η πρόληψη και η άμεση επαφή με τον παιδίατρο όταν παρουσιαστεί ένας ύποπτος πυρετός, μπορεί να οδηγήσει στην έγκαιρη διάγνωση και στη θεραπεία ενός παιδιού.

Τι είναι ο στρεπτόκοκκος και πότε μπορεί να απειλήσει τη ζωή ενός παιδιού;

Ο στρεπτόκοκκος είναι ένα από τα πιο κοινά μικρόβια που συναντάμε στην καθημερινότητά μας οι παιδίατροι. Σχεδόν κάθε μέρα βλέπουμε παιδιά με πυρετό και λοίμωξη από στρεπτόκοκκο, όμως επειδή φθάνουν εγκαίρως στον παιδίατρο γίνεται η διάγνωση, παίρνουν αντιβίωση και θεραπεύονται.

Ο στρεπτόκοκκος ανάλογα με το σημείο του σώματος που θα καταλήξει δημιουργεί διαφορετικά προβλήματα. Ένα παιδί με στρεπτόκοκκο μπορεί να κάνει αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα, ωτίτιδα ή πνευμονία. Αν όμως προσβάλλει ζωτικά όργανα όπως η καρδιά, ο εγκέφαλος ή τα νεφρά, μπορεί να δημιουργήσει πολύ σοβαρό πρόβλημα και να απειληθεί η ζωή του παιδιού. Όταν ο στρεπτόκοκκος γίνεται διεισδυτικός, όπως λέμε, μπορεί ένα παιδί να χάσει τη ζωή του.

Ποια είναι τα συμπτώματα του στρεπτόκοκκου;

Είναι τα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει οποιαδήποτε λοίμωξη, δηλαδή πυρετός, πόνος στον λαιμό, βήχας. Αν δεν θεραπευτεί μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι πολύ σοβαρό.

Πώς μεταδίδεται

Ο στρεπτόκοκκος μεταδίδεται με δυο τρόπους: ο ένας είναι με τα σταγονίδια που εκπεμπονται από το στόμο και μπορεί να εισπνεύσει κάποιος που βρίσκεται κοντά και ο άλλοις τρόπος διαμέσου του δέρματος. Αν δηλαδή υπάρχει στο δέρμα κάποια πληγή ή αμηχή, θα μπορούσε να μπει στον οργανισμό το συγκεκριμένο μικρόβιο και μέσα από το αίμα να καταλήξει σε κάποιο σημείο του σώματος.

Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς;

Εκείνο που πρέπει να προσέξουν είναι πως με κάθε σύμπτωμα λοίμωξης, όπως ο πυρετός θα πρέπει να επικοινωνόύν όσο πιο γρήγορα γίνεται με τον παιδίατρό. Δεν επιτρέπεται όταν ένα παιδί κάνει πυρετό, να μην επικοινωνούν οι γονείς με τον γιατρό και να αυτοσχεδιάζουν. Όσο πιο μικρό είναι ένα παιδί, μηνών δηλαδή, τόσο πιο επικίνδυνος είναι ένας πυρετός.

Δεν ισχύει όμως, αυτό που κάνουν κάποιοι γονείς και λένε ότι αν το παιδί έχει πυρετό θα το αφήσω για δυο – τρεις μέρες, γιατί έτσι τους είχε πει ο γιατρός σε προηγούμενη λοίμωξη. Το ότι μπορεί να είχε ειπωθεί αυτό σε κάποια λοίμωξη δεν σημαίνει ότι το ακολουθούμε κάθε φορά που το παιδί κάνει πυρετό. Ο γιατρός θα πρέπει να εκτιμά την κατάσταση υγείας του παιδιού.

Επίσης, είναι επικίνδυνο να παίρνουν οι γονείς τα strep test από το φαρμακείο και να τα κάνουν στα παιδιά τους. Το συγκεκριμένο τεστ θα πρέπει να γίνεται σε διαγνωστικά κέντρα. Οι παιδίατροι έχουμε προτείνει να απαγορευτεί η πώλήσή του από τα φαρμακεία σε γονείς, χωρίς ιατρική συνταγή. Σκοπός μας είναι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση για τη σωστή θεραπεία του κάθε παιδιού.

Μπορεί μια λοίμωξη να ξεκινήσει με ελαφριά συμπτώματα, αλλά υπάρχει και το ενδεχόμενο μιας ραγδαίας εξέλιξης, που μπορεί μέσα σε λίγες ώρες να απειλήσει τη ζωή ενός παιδιού.

Προληπτικά τι θα μπορούσαμε να κάνουμε;

Όσα μέτρα προσωπικής υγιεινής μάθαμε κατά την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού ισχύουν και τώρα. Το καλό πλύσιμο των χεριών, η χρήση μάσκας αν είμαστε άρρωστοι, να μην συνωστιζόμαστε πολλά άτομα σε κλειστούς χώρους.

Πώς προέκυψε η έξαρση του στρεπτόκοκκου;

Το μικρόβιο αυτό είναι γνωστό και υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, δεν προέκυψε κάποιο νέο στέλεχος. Υπάρχουν, όμως, δυο θεωρίες αυτή τη στιγμή για την έξαρση του στρεπτόκοκκου και των ιώσεων.

Η πρώτη αναφέρει ότι επειδή ήρθαμε μετά από μια πανδημία, όπου δεν υπήρχαν άλλες λοιμώξεις εκτός του κορονοϊού, τα μικρόβια έχουν αυξήσει την επιθετικότητά τους για να επιβιώσουν.

Η δεύτερη θεωρία έχει να κάνει με την κατάσταση του ανοσοποιητικού του κάθε παιδιού. Επειδή τώρα κολλούν συχνά τα παιδιά ιώσεις, αυτό ρίχνει την άμυνα του οργανισμού και όταν μπει σε αυτόν ένα πιο ισχυρό μικρόβιο, όπως ο στρεπτόκοκκος προκαλεί μεγαλύτερες αντιδράσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ