Αν λατρεύετε τις γευστικές εκπλήξεις και τις συνταγές που κλέβουν την παράσταση, η τραγανή πανσέτα με πουρέ καλαμποκιού από τον Άκη Πετρετζίκη είναι η απόλυτη επιλογή.
Ένα πιάτο που συνδυάζει την πλούσια, ζουμερή γεύση της πανσέτας με την απαλή γλυκύτητα του πουρέ, προσφέροντας μια εμπειρία που θα ικανοποιήσει ακόμη και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο.
Πως θα το φτιάξετε;
- Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε νερό και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
- Χαράζουμε μπακλαβαδωτά την πέτσα της πανσέτας με ένα κοφτερό μαχαίρι, την κόβουμε κάθετα στη μέση και έπειτα το κάθε κομμάτι σε λωρίδες πάχους 5-6 εκ.
- Προσθέτουμε στην κατσαρόλα αλάτι, τους κόκκους πιπεριού, τα φύλλα δάφνης και το δεντρολίβανο.
- Ρίχνουμε την πανσέτα, κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 1-1,5 ώρα μέχρι να μαλακώσει καλά η πανσέτα.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, σουρώνουμε την πανσέτα και την αφήνουμε να στραγγίξει καλά.
- Τοποθετούμε ένα γουόκ σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το ηλιέλαιο, και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Ιδανικά θέλουμε η θερμοκρασία του να φτάσει τους 180°C.
- Ρίχνουμε σε ένα μπολ το κορν φλάουρ και περνάμε τα κομμάτια της πανσέτας μέχρι να καλυφθούν καλά, τινάζοντας το περιττό.
- Τηγανίζουμε τα κομμάτια της πανσέτας σε 2 δόσεις, προσέχοντας να είναι πλήρως καλυμμένα από το ηλιέλαιο μέχρι να έχουν τραγανή κρούστα, για περίπου 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας με μια τρυπητή κουτάλα.
- Απλώνουμε απορροφητικό χαρτί κουζίνας σε ένα ταψί.
- Μεταφέρουμε την πανσέτα στο ταψί με την τρυπητή κουτάλα.
- Μεταφέρουμε την πανσέτα σε ένα μπολ, προσθέτουμε τη σάλτσα BBQ και ανακινούμε μέχρι να καλυφθεί εντελώς.
- Ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι το καλαμπόκι, 20 γρ. βούτυρο, γάλα, την κρέμα γάλακτος και το αλάτι και μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει μια βράση.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 10-15 λεπτά.
- Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, μεταφέρουμε το μείγμα στον πολυκόφτη και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνει λείο.
- Προσθέτουμε τα υπόλοιπα 20 γρ. βούτυρο και χτυπάμε ξανά μέχρι να ομογενοποιηθεί.
- Μοιράζουμε τον πουρέ σε πιάτα και τοποθετούμε από πάνω την πανσέτα.
- Σερβίρουμε με φύλλα ρίγανης και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Τα υλικά που θα χρειαστείτε
- 1 κιλό πανσέτα, χωρίς κόκαλο, με δέρμα
- 1 κ.σ. κόκκους πιπεριού, μαύρο
- 2 φύλλα δάφνης
- 2 κλ. δεντρολίβανο
- 80 γρ. κορν φλάουρ
- 2-3 κ.σ. σάλτσα BBQ
- αλάτι
- 1 λίτρο ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα
Για τον πουρέ καλαμποκιού
- 340 γρ. καλαμπόκι , σε κονσέρβα, στραγγισμένο
- 40 γρ. βούτυρο
- 150 γρ. γάλα πλήρες
- 80 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
- αλάτι
Για το σερβίρισμα
- φύλλα ρίγανης
- πιπέρι
Δείτε το βίντεο με την συνταγή από τον Άκη Πετρετζίκη
Περισσότερες συνταγές στο akispetretzikis.com
Διαβάστε επίσης: Semifreddo σοκολάτας από τον Άκη Πετρετζίκη