Για τους λάτρεις της θάλασσας και της γευστικής νοστιμιάς, το καλαμάκι θαλασσινών από τον Άκη Πετρετζίκη είναι μια συνταγή που παντρεύει τη φρεσκάδα του καλοκαιριού με την ελληνική παράδοση του street food.
Συνδυάζει θαλασσινά σε μια γευστική αρμονία, μαριναρισμένα με μυρωδικά και λεμόνι, και ψημένα τέλεια σε ξυλάκι. Ένα ελαφρύ αλλά πλούσιο σε γεύση πιάτο.
Εύκολο παγωτό cheesecake φράουλα με λίγα υλικά και 3 μυστικά για να γίνει αφράτο
Τα υλικά που θα χρειαστείτε για σουβλάκια λαχανικών
Για το ρύζι
- 250 γρ. άγριο ρύζι, ανάμεικτο
- 750 γρ. νερό
- ½ λεμόνι
- 5 κλ. θυμάρι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
Για τη σαλάτα με λάχανο
- ½ λάχανο, μoβ
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- ξύσμα λεμονιού, από ½ λεμόνι
- χυμό λεμονιού, από ½ λεμόνι
- 1 κ.γ. σουσάμι, καβουρδισμένο
- αλάτι
- πιπέρι
Για τα σουβλάκια
- 400 γρ. χταπόδι, βρασμένο
- 400 γρ. καλαμαράκια , καθαρισμένα
- 18 γαρίδες, Νο1, καθαρισμένες
- 1 σκ. σκόρδο
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. θυμάρι, ψιλοκομμένο
- ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
- 100 γρ. ντοματίνια
- 1 λεμόνι
- αλάτι
- πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- λαδολέμονο
- πιπέρι
- θυμάρι, ψιλοκομμένο
Μέθοδος εκτέλεσης
Για το ρύζι
- Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το ρύζι, το νερό, ολόκληρη την κούπα από το λεμόνι, το θυμάρι, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
- Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
- Κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και βράζουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να απορροφήσει το ρύζι όλη την υγρασία.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά.
- Βγάζουμε το λεμόνι, ανακατεύουμε το ρύζι με ένα πιρούνι για να το αφρατέψουμε και το μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
Για τη σαλάτα
- Κόβουμε το λάχανο σε λεπτές φέτες, ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ξύσμα, τον χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύουμε με μια τσιμπίδα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και αφήνουμε στην άκρη.
Για τα σουβλάκια
- Κόβουμε το χταπόδι σε φέτες πάχους 2 εκ. και τα καλαμαράκια σε φέτες πάχους 3 εκ., ψιλοκόβουμε το σκόρδο και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
- Προσθέτουμε τις γαρίδες, το ελαιόλαδο, το θυμάρι, το ξύσμα λεμονιού, ολόκληρα τα ντοματίνια, αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύουμε με τα χέρια μας να μαριναριστούν όλα τα υλικά.
- Παίρνουμε 6 καλαμάκια για σουβλάκι και περνάμε εναλλάξ τα θαλασσινά, βάζοντας στο τέλος τους από ένα ντοματίνι.
- Τοποθετούμε ένα σχαροτήγανο σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθεί καλά.
- Μεταφέρουμε τα σουβλάκια στο σχαροτήγανο και ψήνουμε για 1-1,5 λεπτό από την κάθε πλευρά μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
- Μεταφέρουμε τα σουβλάκια σε ένα πιάτο.
- Κόβουμε το λεμόνι κάθετα στη μέση και το βάζουμε στο σχαροτήγανο με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω.
- Ψήνουμε για 1-1,5 λεπτό μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Μεταφέρουμε τα σουβλάκια και το λεμόνι σε έναν δίσκο σερβιρίσματος και συνοδεύουμε με το ρύζι και τη σαλάτα.
- Σερβίρουμε με λαδολέμονο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και θυμάρι.
Δείτε περισσότερες συνταγές στο akispetretzikis.com
Διαβάστε επίσης: Μαγειρίτσα κοτόπουλο από τον Γιώργου Τσούλη: Η λαχταριστή παραλλαγή της παραδοσιακής σούπας της Ανάστασης