Αν ψάχνετε για μια εναλλακτική και γευστική πρόταση για σνακ ή ελαφρύ γεύμα, το αλμυρό κέικ με γιαούρτι και ψητά λαχανικά είναι η απάντηση! Είναι εύκολο, θρεπτικό και ιδανικό για το ταπεράκι στο γραφείο, για πικνίκ στην παραλία ή ακόμη και για τα παιδικά lunch boxes. Με απλά υλικά και μόλις 20 λεπτά προετοιμασίας, θα έχετε στα χέρια σας μια λαχταριστή λύση που «κρύβει» λαχανικά με τον πιο νόστιμο τρόπο.
Τα υλικά που θα χρειαστείτε
Για τα ψητά λαχανικά
- 1 κόκκινη πιπεριά
- 1 μελιτζάνα
- 1 κολοκυθάκι
- 1 καρότο
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. θυμάρι, ψιλοκομμένο
- αλάτι
- πιπέρι
Για το κέικ
- 250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, 0%
- 2 αυγά, μεσαία
- 60 γρ. ελαιόλαδο, + έξτρα για τη φόρμα
- 50 γρ. γάλα ελαφρύ
- 100 γρ. τυρί light, τριμμένο
- 1 κ.γ. ρίγανη, αποξηραμένη
- 1 κ.γ. αλάτι
- ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
- 350 γρ. αλεύρι γ.ό.χ., + έξτρα για τη φόρμα
- 2 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
Μέθοδος εκτέλεσης
Για τα ψητά λαχανικά
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα.
- Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά και τα βάζουμε σε ένα ταψί.
- Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα.
- Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
- Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη.
Για το κέικ
- Αλείφουμε με ένα πινέλο μία μακρόστενη φόρμα για κέικ διαστάσεων 10×30 εκ. με λίγο ελαιόλαδο, την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι, και αφήνουμε στην άκρη.
- Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ το γιαούρτι, τα αυγά, το ελαιόλαδο, το γάλα, τα 80 γρ. τυρί, τη ρίγανη, το αλάτι και το ξύσμα λεμονιού, και ανακατεύουμε μια ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Βάζουμε σε ένα άλλο μπολ το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, και μεταφέρουμε το μείγμα στο μπολ με το γιαούρτι.
- Προσθέτουμε τα ψητά λαχανικά και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να έχουμε ένα σφιχτό μείγμα.
- Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα του κέικ και πασπαλίζουμε με τα 20 γρ. τυρί.
- Μεταφέρουμε τη φόρμα στον φούρνο και ψήνουμε για 40-45 λεπτά μέχρι να ψηθεί το κέικ καλά μέχρι μέσα. (Μπορούμε να δούμε αν το κέικ έχει ψηθεί, τρυπώντας το με μια οδοντογλυφίδα. Αν αυτή βγει καθαρή, είναι έτοιμο.)
- Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
- Ξεφορμάρουμε, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Διαβάστε περισσότερες συνταγές στο akispetretzikis.com
Διαβάστε επίσης: Πατατοσαλάτα με καλαμαράκια από τον Άκη Πετρετζίκη