Αν λείπει λίγη γεύση από τα πιάτα σας τότε ίσως χρειάζεται να ακολουθήσετε τα παρακάτω 10 tips όταν ετοιμάζεται το φαγητό σας.

Μην ετοιμάζετε σκόρδο και κρεμμύδια εκ των προτέρων

Ψιλοκόβοντας το σκόρδο και τα κρεμμύδια απελευθερώνονται έντονες μυρωδιές και έντονες γεύσεις που μεγεθύνονται οπότε είναι καλύτερο να τα κόψετε την τελευταία στιγμή. Μουλιάζοντας κομμένα ή ψιλοκομμένα κρεμμύδια σε διάλυμα μαγειρικής σόδας και νερού (1 κουταλιά της σούπας ανά φλιτζάνι νερό) μπορεί να κατεβάσει την πικάντικη γεύση τους αν θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε ωμά.

Μην βγάζετε τα σπόρια και το «ζελέ» από τις τις ντομάτες.

Eκτός αν για κάποιο λόγο το λέει η συνταγή. Εκεί περιέχεται όλη η γεύση τους!

Διατηρήστε σωστά τα λιπαρά στοιχεία

Τα λίπη στο βούτυρο, τα λάδια και τους ξηρούς καρπούς μπορεί να ταγγίσουν και να δώσουν δυσάρεστες γεύσεις στη μαγειρική σας. Ελαχιστοποιήστε την έκθεσή τους σε οξυγόνο και φως για να επιβραδύνετε αυτή τη διαδικασία. Σωστή αποθήκευση για το καθένα!

Το τηγάνι σας να είναι πάντα καυτό

Η θερμοκρασία της επιφάνειας μαγειρέματος θα πέσει τη στιγμή που θα προστεθεί το φαγητό, γι’ αυτό μην βιαστείτε στο βήμα προθέρμανσης για το σοτάρισμα. Περιμένετε να γυαλίσει το λάδι όταν μαγειρεύετε τα λαχανικά. Κατά το μαγείρεμα των πρωτεϊνών, περιμένετε μέχρι να δείτε να «καπνίζει».

Όλη η γεύση έχει κολλήσει στον πάτο του τηγανιού

Αυτά τα καραμελωμένα καφέ κομμάτια που κολλάνε στον πάτο του τηγανιού μετά το μαγείρεμα είναι γεμάτα με αλμυρή γεύση. Προσθέστε κρασί, ζωμό, ή χυμό και ξύστε τα κομμάτια με μια ξύλινη κουτάλα για να το χρησιμοποιήσετε σε σάλτσες.

Μην ξεχνάτε τη ζάχαρη

Τα ώριμα τρόφιμα έχουν καλύτερη γεύση και ο καλύτερος τρόπος για να επιταχύνετε αυτή τη διαδικασία είναι να πασπαλίσετε μια πρέζα ζάχαρη.

Προσθέστε μπαχαρικά και αποξηραμένα βότανα στο λάδι

Για να ενισχύσετε τη γεύση των αλεσμένων μπαχαρικών και των αποξηραμένων βοτάνων, μαγειρέψτε τα για ένα ή δύο λεπτά σε λίγο βούτυρο ή λάδι πριν προσθέσετε υγρό στο τηγάνι.

Ροδισμένα ψωμιά και πίτες

Το καλό ψήσιμο ισούται με καλή γεύση, οπότε αφήστε τα μέχρι να καραμελώσουν ή να πάρουν το χρώμα που πρέπει.

Λίγη γεύση παραπάνω

Η σως σόγιας και αντζούγιες προσθέτουν έξτρα αλατότητα και πιο γεμάτη γεύση. Προσθέστε ένα ή δύο κουταλάκια του γλυκού σάλτσα σόγιας στο τσίλι ή μαγειρέψτε αντζούγιες μαζί με τα λαχανικά σε μια σούπα ή στιφάδο.

Βάλτε τα φρέσκα βότανα την κατάλληλη στιγμή

Προσθέστε ανθεκτικά βότανα όπως θυμάρι, δεντρολίβανο, ρίγανη, φασκόμηλο και μαντζουράνα στα πιάτα νωρίς στη διαδικασία μαγειρέματος. Με αυτόν τον τρόπο, απελευθερώνουν τη μέγιστη γεύση, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η υφή τους θα είναι λιγότερο έντονη. Βάλτε τα ευαίσθητα βότανα όπως ο μαϊντανός, ο κόλιανδρος, το εστραγκόν, το σχοινόπρασο και τον βασιλικό την τελευταία στιγμή, διαφορετικά θα χάσουν τη φρέσκια γεύση και το λαμπερό τους χρώμα.

Διαβάστε επίσης:

Εύκολη συνταγή για τα πιο μαλακά μουστοκούλουρα