Σε κλίμα συγκίνησης το τελευταίο αντίο στον σπουδαίο ζωγράφο, Αλέκο Φασιανό. Έφυγε από τη ζωή, την περασμένη Κυριακή, σε ηλικία 87 ετών.

Ο Αλέκος Φασιανός, που σφράγισε με το έργο του την εποχή του, αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια προβλήματα υγείας. Άφησε την τελευταία του πνοή σπίτι του, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του Μαρίζα και τα δύο τους παιδιά. Συντετριμμένη η οικογένειά του στην κηδεία του το μεσημέρι της Τρίτης στο Νεκροταφείο Παπάγου.

Μαρίζα Φασιανού, Νίκος Φασιανός και Βικτώρια Φασιανού
Βικτώρια Φασιανού
Μαρίζα Φασιανού

Στο τελευταίο αντίο στον Αλέκο Φασιανό βρέθηκαν και εκπρόσωποι του πολιτικού και πολιτισικού κόσμου της χώρας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη σύζυγό του, Μαρέβα.
Λίνα Μενδώνη
Δημήτρης Τσίτουρας
Μανώλης Μητσιάς
Προκόπης Παυλόπουλος
Αλέξανδρος Κασσανδρινός
Γιώργος Καρτάλος
Γιώργος Νταλάρας
Μαίρη Βιντιάδου και Άννα Φόνσου
Γιώργος Ντάβλας και Ειρήνη Νταϊφά

Η σπουδαία καριέρα του Αλέκου Φασιανού

Γεννημένος το 1935 στην Αθήνα, Αλέκος Φασιανός σπούδασε βιολί στο Ωδείο Αθηνών και ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών το διάστημα 1956-1960 στο εργαστήριο του Γιάννη Μόραλη. Μελέτησε την Αρχαία Ελληνική αγγειογραφία και τη Βυζαντινή εικονογραφία. Παρακολούθησε μαθήματα λιθογραφίας στην École des Βeaux-Αrts του Παρισιού, με υποτροφία της Γαλλικής κυβέρνησης (1962-1964), κοντά στους Pierre-Eugène Clairin και Georges Dayez.

Το 1966 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, ενώ από το 1990 ζούσε και εργαζόταν στο Παρίσι και στην Αθήνα. Από το 1959, έτος της πρώτης ατομικής του παρουσίασης στην Αθήνα, πραγματοποίησε περισσότερες από ογδόντα ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το έργο του έχει παρουσιαστεί σε διεθνή μουσεία και είναι μέρος μεγάλων δημοσίων και ιδιωτικών συλλογών. Συμμετείχε σε σημαντικές εικαστικές διοργανώσεις ανά τον κόσμο όπως την Biennale της Βενετίας και την Biennale Σάο Πάολο.

Το χαρακτηριστικό ύφος του Φασιανού διαμορφώνεται στις αρχές της δεκαετίας του ’60. Τρία βασικά θέματα έμειναν αναλλοίωτα στη διάρκεια της πορείας του: άνθρωπος, φύση, περιβάλλον.

Ο Αλέκος Φασιανός ασχολήθηκε επίσης με την χαρακτική, τον σχεδιασμό αφισών, καθώς και την σκηνογραφία, συνεργαζόμενος κυρίως με το Εθνικό Θέατρο Αθηνών (Αμερική του Κάφκα σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολωμού, 1975, Ελένη του Ευριπίδη, 1976, Όρνιθες και Λυσιστράτη του Αριστοφάνη, 1978 κ.ά.). Ανέλαβε την εικονογράφηση αρκετών βιβλίων, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, γνωστών ποιητών και συγγραφέων όπως του Ελύτη, του Σολωμού του Καβάφη, του Ταχτσή, του Λουις Αραγκόν του Απολλιναίρ, του Υβ Ναβάρ και πολλών άλλων.

Φωτογραφίες: Πέτρος Νικολαρέας/NDP

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ