Με τον δικό του τρόπο θέλησε να αποχαιρετήσει τον Αλέκο Φασιανό ο Ηλίας Ψινάκης. Ο μάνατζερ δημοσίευσε μια φωτογραφία στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, όπου βρίσκεται δίπλα στην Πέγκυ Ζήνα και τον Αλέκο Φασιανό.

Κάτω από τη φωτογραφία, ο Ηλίας Ψηνάκης, έγραψε: «Καλό ταξίδι καλέ μου φίλε. Με το καλό να συναντήσεις τους φίλους μας, την «παλιά φρουρά». Να μου φιλήσεις τον Μόραλη, τον Μάνο, τον Βασίλη Φωτόπουλο, τον Εγγονόπουλο, τον Ελύτη και βέβαια τον Τσαρούχη με τις βιτριολικές ατάκες του!!!»

O Αλέκος Φασιανός, ο διάσημος ζωγράφος, πέθανε σε ηλικία 87 ετών. Η είδηση για τον θάνατό του βύθισε στο πένθος συγγενείς, φίλους και όσους τον θαύμαζαν. Τα τελευταία χρόνια ο Αλέκος Φασιανός αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας. Άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του Μαρίζα και τα δύο τους παιδιά.

Συγγενείς και φίλοι θα του πουν το τελευταίο «αντίο» αύριο Τρίτη στις 14.00, καθώς η κηδεία του θα τελεστεί στο Κοιμητήριο Παπάγου. Η είδηση έγινε γνωστή μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram. Στην ανάρτηση γράφτηκε: «Ευχαριστούμε όλους θερμά για την συμπαράσταση και την αγάπη σας! Η κηδεία θα τελεστεί αύριο Τρίτη 18 Ιανουαρίου στις 2μμ. στο κοιμητήριο Παπάγου.

“Σπάθα του Φασιανού δεν εστάθηκε, όπως σε τόσους άλλους, η τεχνική του αλλά ο μύθος των παιδικών του χρόνων και η σοφία του – ασπίδα του -, η επίμονη να τον διατηρεί και να τον αναπτύσσει με τρόπο ανένδοτο, ακόμα και με όλα του τα ελαττώματα, που τα μετατρέπει σε χάρμα οφθαλμών για τους άλλους, έτσι σαν αγιο τριαντάφυλλα που δεν μπολιάζεται μα που ωστόσο ξέρει ν´ανθίσει. ” Οδυσσέας Ελύτης».

Ο Αλέκος Φασιανός, ένας από τους τελευταίους μεγάλους της ελληνικής ζωγραφικής, σφράγισε με το έργο του την εποχή του. Γεννημένος το 1935 στην Αθήνα, Αλέκος Φασιανός σπούδασε βιολί στο Ωδείο Αθηνών και ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών το διάστημα 1956-1960 στο εργαστήριο του Γιάννη Μόραλη. Μελέτησε την Αρχαία Ελληνική αγγειογραφία και τη Βυζαντινή εικονογραφία. Παρακολούθησε μαθήματα λιθογραφίας στην École des Βeaux-Αrts του Παρισιού, με υποτροφία της Γαλλικής κυβέρνησης (1962-1964), κοντά στους Pierre-Eugène Clairin και Georges Dayez.

Το 1966 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, ενώ από το 1990 ζούσε και εργαζόταν στο Παρίσι και στην Αθήνα. Από το 1959, έτος της πρώτης ατομικής του παρουσίασης στην Αθήνα, πραγματοποίησε περισσότερες από ογδόντα ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το έργο του έχει παρουσιαστεί σε διεθνή μουσεία και είναι μέρος μεγάλων δημοσίων και ιδιωτικών συλλογών. Συμμετείχε σε σημαντικές εικαστικές διοργανώσεις ανά τον κόσμο όπως την Biennale της Βενετίας και την Biennale Σάο Πάολο.

Το χαρακτηριστικό ύφος του Φασιανού διαμορφώνεται στις αρχές της δεκαετίας του ’60. Τρία βασικά θέματα έμειναν αναλλοίωτα στη διάρκεια της πορείας του: άνθρωπος, φύση, περιβάλλον.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ