Πίσω από κάθε δραματική εικόνα που έρχεται από την Ουκρανία βρίσκεται και μια συγκλονιστική ιστορία ανθρώπων που αγωνιούν για την πατρίδα και το μέλλον τους. Σε αυτές τις ιστορίες είναι και η Τάνια Μπορισλάβσκα που άφησε πίσω τον σύζυγό της και έφυγε με τα παιδιά τους για την Πολωνία. Ο τελικός προορισμός της ήταν το Βερολίνο.

«Ήταν πραγματικά πολύ επικίνδυνο, μια τρομακτική κατάσταση, γιατί ζεις τη ζωή σου, ήταν όλα καλά, όλα τέλεια και μια μέρα, ακούς σειρήνες και πρέπει να τρέξεις στα καταφύγια», λέει η Ουκρανή φαρμακοποιός στην κάμερα του «Πάμε Δανάη!».

«Έχω δύο παιδιά, δύο κορίτσια, φοβόντουσαν και ήμουν κι εγώ φοβισμένη. Ο άντρας μου είπε “Τάνια, πρέπει να σώσεις τα παιδιά, πρέπει να φύγεις από την Ουκρανία, γιατί αν δεν φύγετε, μπορεί να πεθάνετε”. Έτσι αποφασίσαμε να πάρουμε το τρένο», περιγράφει η Τάνια.

«Όταν πήραμε το τρένο, δεν ήταν τόσο εύκολο. Πολλοί άνθρωποι ήθελαν να φύγουν και να μπουν στο τρένο. Άφηναν τις τσάντες τους, άφηναν τα πάντα, απλά έπαιρναν τα παιδιά τους και έμπαιναν στο τρένο. Όλοι οι σύζυγοι, οι άντρες, έμεναν πίσω και αποχαιρετούσαν τα παιδιά τους και τις γυναίκες τους. Προσπαθούσαν να τους σώσουν και σχημάτιζαν ένα πέρασμα για να προστατεύσουν τις γυναίκες με τα παιδιά ώστε να μπορέσουμε να καθίσουμε. Χωρίς αυτό δεν θα μπορούσαμε να μπούμε στο τρένο. Υπήρχε τόσος κόσμος που θα μπορούσαν να είχαν ποδοπατήσει τα παιδιά».

«Όλες οι γυναίκες και τα παιδιά έκλαιγαν για τους μπαμπάδες. Έλεγαν συνέχεια “Πού είναι ο μπαμπάς μου; Γιατί δεν έρχεται μαζί μας;», συνεχίζει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ